svjetionik.scri.hr

ZAKLJUČANA LJUBAV: Ljubavni lokoti i na Kampusu

Studentski centar Rijeka postavio je instalaciju u obliku vratiju, a na koju se ubuduće mogu stavljati moderni simboli vjernosti – ljubavni lokoti. Instalacija se nalazi kod ulaza u našu recepciju.

“U srce sam te zaključala, ne možeš izaći, ključić sam izgubila, ne mogu ga naći«.

Tako smo se pridružili trendu koji je već prisutan u mnogim gradovima i traje već desetljećima, a gdje se ljubavni lokoti različitih veličina, oblika i boja, s ispisanim ili ugraviranim porukama odnosno inicijalima imenima stavljaju na javnim mjestima, najčešće mostovima.

No, sve je više gradova koji su za ovu svrhu odlučili kreirati i posebne instalacije.

Tradicija zaključavanja ljubavi u Rijeci započela je početkom 2011. godine kada se na ogradi mosta na početku riječkog lukobrana krenulo s ovim simbolima ljubavi.

No, sada se ljubav može zaključati i na Kampusu.

Postoji nekoliko verzija od kuda dolazi ovaj trend.

Neki vele da su se prvi lokoti, pojavili u Italiji, u Firenci na mostovima rijeke Arno. Drugi smatraju da je njihovo postavljanje popularizirao zapravo talijanski film »Tri metra iznad neba« iz 2004. godine u kojem je glavni junak objesio prvi ljubavni lokot na rimski most Milvio. Drugi su pak uvjerenja da je tradicija istočnjačka; u Kini se naime mogu pronaći na mostu na planini Huang.

Ne znamo točnu povijest, ali znamo da lokote uglavnom stavljaju zaljubljeni koji žele da njihova veza bude duga i sretna, a ima onih koji na ovaj način javno obilježavaju neki važan datum.

(tekst i foto: LJ. H.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!