svjetionik.scri.hr

NAJDRAŽE JELO NAŠIH KUHARA: Meso ispod peke s povrćem –Vlado Božurić

Naš portal u narednom periodu svakog će tjedna donositi recepte najdražih jela naših kuhara.

Seriju ovih članaka otvara voditelj kuhinje restorana Kampus – Vlado Božurić.

Priznaje nam da je gurman, da voli jesti, iako rijetko kuha kod kuće. No, kada ga zapadne ta zadaća onda priprema par jela, u kojima je jako dobar.

Jedno od njih je meso ispod peke odnosno kako nam on veli “peka s teletinom i janjetinom te povrćem”. Kako to on radi, podijelio je s nama.

– Peka s teletinom i janjetinom – tu kombinaciju obožavam. S mladim domaćim krumpirićima. Koji dio mesa – najbolje bi bila plećka, može i koljenaca. Ti su dijelovi jako sočni. Nije potrebna neka posebna priprema mesa. Dovoljno ga je samo začiniti sa soli, a može  i papar. Od vrste krumpira bilo bi poželjno da je crveni, a ako netko želi još koje povrće dodati – i to se može. Idealno ide kapula, cijela mrkva, a može i svježa paprika. Naravno, sve se mora dobro i nauljiti, veli nam Vlado Božurić.

Preporuka je da se sastojci u posudi ne natrpavaju. To kasnije olakšava njihovo okretanje i sprječava da neki dijelovi povrća ili mesa ostanu sirovi.

Tajna dobre i uspješne pripreme jela na ovoj način je u održavanju dobre temperature, ali i u vrsti posude. Naš nam sugovornik veli da ima posudu tronožac s poklopcem. Ispod i na nju stavlja žar, a kako poklopac ima ručku, povremeno ju otvara i prati tijek pečenja.

Po potrebi jelo se može zalijevati s malo bijelog vina, a koje s vremenom ishlapi, no daje posebnu aromu.

Na upit kako postići hrskavost krumpira Božurić veli da i to ovisi o temperaturi pečenja, kao i o tome koliko ga se okreće tijekom pripreme.

S obzirom na vrstu mesa, sve bi trebalo biti gotovo za sat i pol najviše dva sata.

(autor: Lj. Hlača, foto: Lj.Hlača)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!