svjetionik.scri.hr

NAJDRAŽE JELO NAŠIH KUHARA: Parmigiana s patlidžanom – Daniel Turak

Nastavljamo s našom serijom recepata “Najdraže jelo naših kuhara”, a ovog puta svoje naj jelo otkriva nam voditelj kuhinje restorana “Index” – Daniel Turak.

Daniel Turak radi u Studentskom centru Rijeka 13 godina te voli talijansku kuhinju i to kako nam veli “zbog okusa, jednostavnosti pripreme te svježine namirnica”.

Rijetko kuha doma, a ako to čini onda je to uvijek u vrijeme blagdana.

– Kako nam se bliži ljetni period tako sam za ovu priliku izdvojio jedan od meni najdražih jela koje volim spremiti ono kako se kaže za svoj “gušt”: a riječ je o specijalitetu parmigiana s patlidžanom.

Može i tikvica

Ovdje je glavna namirnica patlidžan, a ako netko ne voli ovo povrće odlična zamjena može biti i tikvica.

Priprema počinje tako da se patlidžani narežu po dužini na ploškice debljine oko jednog centimetra. Zatim je ploškice potrebno posoliti i pustiti neko vrijeme da povrće “otpusti” višak tekućine, ali i gorčinu.

Umak od rajčice

U međuvremenu treba napraviti umak od rajčice.

– To radim tako da na maslinovom ulju popržim sitno nasjeckanu kapulu, mrkvu i češnjak. Kad vidim da su ovi sastojci omekšali dodajem pelate ili pasatu od rajčice. Nakon 20 – tak minuta stavljam sitno nasjeckani peršin i bosiljak, te sve začinim sa solju i paprom, otkriva nam naš sugovornik.

Umak zatim treba pustiti da se ohladi.

Dok se umak hladi, potrebno je patlidžane uvaljati u brašno i popržiti ih u tavi na zagrijanom ulju. Poprženo povrće stavlja se na salvetu koja će onda upiti višak masnoće.

-Ako želimo izbjeći brašno te prženje u ulju sve ovo možemo napraviti i u “gril” tavi, savjet je našeg kuhara.

Jelo najbolje jesti malo ohlađeno

Kada smo to napravili slijedi posljednja faza pripreme ovog talijanskog jela.

U vatrostalnu zdjelu naizmjenično se slaže red umaka, pa red patlidžana, pa red mozzarelle (koja se prethodno nasjeckala na komadiće) te red parmezana. To tako ide sve do vrha. Parmigiana se peče oko pola sata.

-Ovaj specijalitet je najbolje jesti ohlađen, a nakon njega odlično paše jedan hladni tiramisu, u stilu talijanske kuhinje završava Turak.

(pripremila LJ. H.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!