svjetionik.scri.hr

RAZGOVOR DRAŽEN VUKELIĆ: Kroz naselje I. G. Kovačić do danas prošlo je preko 30.000 studenata

Dražen Vukelić, voditelj je Studentskog naselja Ivan Goran Kovačić – najstarijeg naselja u Rijeci, od kuda je sredinom 60 – tih godina prošlog stoljeća krenula riječka studentska priča te razvoj Studentskog centra u Rijeci.

Naselje Ivan Goran Kovačić nalazi se na Podmurvicama, dobro je povezano autobusnim linijama, reklativno je blizu centra grada te pruža studentima uslugu smještaja u pet objekata s popratnim sadržajima za rekreaciju. Usluga prehrane organizirana je kroz Restoran Mini.

Koji su počeci ovog lokaliteta?

Objekti Studentskog naselja Ivan Goran Kovačić grade se ili preuzimaju od sredine prošlog stoljeća, tako da od tada počinje priča studentskog smještaja u Rijeci. Naselje se sastoji od pet objekta. Najveći od njih izgrađen je 1971. godine, čiji kapacitet iznosi 360 ležajeva. Tada su adaptirana i tri stara objekta s po 58 mjesta, a Naselje dobiva ime Ivan Goran Kovačić, po jednom od velikih književnika naše hrvatske povijesti. Sredinom 90 -tih preuzeta je zgrada Doma samaca „Torpedo“ (ona se nalazi u neposrednoj blizini op. a) te je započela njena prenamjena. Tako je SC RI povećao kapacitet. Moja procjena je da je od početka rada ovog kompleksa pa do danas kroz naš domski smještaj prošlo preko od 30.000 studenata.

POPUNJENI KAPACITETI

O kojem ukupnom kapacitetu zapravo govorimo?

Radi se o 650 kreveta koje početkom akademske godine sve popunimo.

Koja je uloga voditelja naselja? Što je od –  pretpostavljam toliko obaveza – ipak najvažnije?

Moj je posao koordinacija rada cijelog Naselja, a uz to ide i suradnja s drugim dijelovima SC Rijeka. Odgovoran sam za provedbu svih poslova u smještaju od sigurnosti, zaštite na radu pa do zaštite od požara. Tu je i niz propisa iz djelatnosti funkcioniranja samog lokaliteta.

Zatim, moj posao je predložiti mjere za unaprjeđenje i organizaciju poslovanja, dajem upute za rad te kontroliram izvršenje zadataka, koordiniram rad recepcije, pripremam plan godišnjih odmora, brinem o zaštiti imovine i održavanju objekata. Odgovoran sam za pravilno korištenje smještaja, obavljam povremenu kontrolu studentskih soba i zajedničkih prostora, kontroliram studentske uplate smještaja, brinem o ekonomičnom poslovanju itd. Na usluzi sam za sva pitanja studenata te rješavam sve njihove probleme. Sudjelujem u natječajnom postupku za prijem studenata u naselje te utvrđujem raspored studenata po sobama.

Po potrebi angažiran sam u postupku iznajmljivanja naših smještajnih kapaciteta u komercijalne svrhe tijekom ljetnih mjeseci tzv. naš hostel. To je zadnjih godina prilično dobro funkcioniralo, no pitanje je što će biti ove godine s obzirom na pandemiju. Najvažnije je da se sve ovo što sam rekao zapravo dobro posloži kako bi radnici ali i studenti bili zadovoljni. Od djelatnika u naselju radi 10 radnika, a u Restoranu Mini 18.

BEZ NEKIH PROBLEMA

Kakvi su studenti kada se radi o „pravilima“?

S velikom većinom nema nikakvih problema te poštuju pravila. Zna biti izuzetaka, ali sve su to zanemarive brojke.

Kako ste se prilagodili koroni?

Korona je uvela dosta promjena u svačiji rad, tako i u naš. Najgore je bilo na početku pandemije to jest prošle godine kada se govorilo da će I.G.K. postati covid bolnica. Za te potrebe su bila odabrana tri naša objekta i trebali smo u vrlo kratkom roku iseliti studente iz njih te sobe pripremiti za prijem bolesnika. Osobne stvari studenata koji su hitno iseljeni, morali smo deponirati u skladište. Uglavnom bio je to jedan težak period kako za nas tako i za naše korisnike, ali sve je relativno dobro prošlo. Naselje na kraju ipak nije pretvoreno u bolnicu, a studenti su se u svibnju mogli vratiti u svoje sobe.

Koje su posebnosti ovog kompleksa, koje dodatne sadržaje nudi za same korisnike?

Studenti ovdje dijele brojne zajedničke prostore što se mnogima sviđa jer se tako lakše upoznaju jedni s drugima.

Prije pandemije koronavirusa, u funkciji je bilo igralište, mini teretana, učiona, prostorija s računalima, prostorija za gimnastiku, prostorija za zabave studenata…

EU SREDSTVA

Što bi po Vama bilo optimalno za naselje u smislu investicija?

Kada bi se namaknula sredstva bilo bi jako dobro tri objekta (II, III i IV) potpuno adaptirati jer se radi o starim građevinama. Imamo i projekte za to i oni su predani EU. Naša su očekivanja da ćemo za to dobiti europski novac. U objektu gdje se nalazi uprava dobro bi došao novi namještaj, a kasnije bi to trebalo napraviti i u drugim objektima. Trebali bi se urediti wc-i. liftovi, a bilo bi dobro postaviti lift i u tzv. V. objektu te danas-sutra provesti klimatizaciju cijelog naselja. Sve to iziskuje ogromna ulaganja, ali vjerujem da će sve to jednog dana doći na red.

(autor: Ljiljana HLAČA, foto: Lj, Hlača i arhiva SC Rijeka)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!