svjetionik.scri.hr

NAJDRAŽE JELO NAŠIH KUHARA: Bučnica – tradicionalno jelo od tikve – Franciska Štokić

Nastavljamo s našom serijom članka Najdraže jelo naših kuhara, a ovog puta svoj naj recept otkriva nam naša Franciska Štokić, koja radi u restoranu Index.

Ona je odlučila s nama podijeliti recept jednog tradicionalnog jela – a radi se o bučnici. Bučnica jamči fino tijesto i sočno punjenje od spomenutog povrća, čija je upravo sada sezona.

Kako nam veli Franciska – tradicionalna bučnica priprema se o starinske sorte tikve, koja se sadi na seoskim domaćinstvima, a bere nešto prije nego što u potpunosti poprimi narančastu boju.

Za tijesto je potrebno; 400 grama glatkog brašna, žličica soli, jedno jaje, 50 grama maslaca te malo mlake vode.

Za nadjev je potrebno: 500 grama tikve, 400 grama svježeg sira, tri jaja, malo soli i maslaca, punomasno kiselo vrhnje.

Najprije od navedenih sastojka treba napraviti tijesto. Kada se ono napravi – poželjno ga je ostaviti najmanje pola sata da malo odmori. Nakon toga ono se razvlači na pamučnoj tkanini (stolnjak) po kojoj je posuto brašno.

Za nadjev treba – oguliti tikvu, izvaditi koštice te naribati povrće. Posoliti i ostaviti 15 minuta, dok tikva ne pusti vodu. Nakon što smo otklonili vodu, tikvu treba pomiješati sa svježim sirom i jajima.

Naša Franciska savjetuje da se nadjev nanosi na tijesto cijelom njegovom dužinom uz rub, širine oko deset centimetara, a debljine oko jedan centimetar. Ostatak tijesta treba poškropiti otopljenim maslacem. Rolanje je najbolje odraditi pomoću pamučne tkanine odnosno stolnjaka.

Rolano tijesto zatim se reže na jastučiće, no prije slaganja u pleh – rubove treba dobro utisnuti, kako nadjev ne bi iscurio.

Prije pečenja, bučnicu treba premazati kiselim vrhnjem. Sve se peče 40 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Dobar tek! (lj.h.)

Franciska Štokić

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!