svjetionik.scri.hr

PREDSJEDNICA SZ GRADRI MATEA VAREŠKO: Obilježila nas je korona, ali smo se snašli u online okruženju

Matea Vareško dolazi iz Pule, studira na Građevinskom fakultetu u Rijeci, smjer hidrotehnika te je ujedno predsjednica SZ Građevinskog fakulteta Rijeka.

Sebe opisuje kao osobu koju je uvijek interesirao studentski aktivizam. U slobodno vrijeme voli se rekreativno baviti sportskim aktivnostima, provoditi vrijeme na otvorenome, u prirodi te čitati knjige.

Za naš portal Svjetionik govori o radu Studentskog zbora Građevinskog fakulteta u Rijeci te kako su se studenti ovog fakulteta snašli tijekom pandemije, u online okruženju.

S obzirom na dužinu trajanja Vašeg mandata već imate nekog iskustva u radu SZ GRADRI. Što je obilježilo taj period?

Tužno je to za reći, ali obilježila nas je korona. Planirali smo dosta toga, imali smo puno projekata u planu, htjeli smo voditi studente na stručne izlete, imali smo u planu naš već tradicionalni humanitarni koncert, kroz kojeg iskazujemo naš humanitarni duh i pomažemo potrebite, ali od svega toga uspjeli smo održati PUB kviz u online okruženju.

Online okruženje

PUB kviz?

Ideja za PUB kviz rodila se za vrijeme pripreme za Festival znanosti na kojemu je Studentski zbor htio također sudjelovati kroz neki manji projekt. Uz mentorstvo profesorice, tim članova Studentskog zbora organizirao je prvi PUB kviz za Građevinare (studente našeg fakulteta) s raznim kategorijama pitanja, što teoretskog, što praktičnog znanja, a naravno kao i u svakom PUB kvizu bilo je puno pitanja zabavnog tipa vezanog uz našu struku. Jako smo zadovoljni odazivom i nadamo se da će ovaj projekt kroz godine postići kontinuitet i nastaviti se provoditi.

Tužno je to za reći, ali obilježila nas je korona. Planirali smo dosta toga, imali smo puno projekata u planu, htjeli smo voditi studente na stručne izlete, imali smo u planu naš već tradicionalni humanitarni koncert, kroz kojeg iskazujemo naš humanitarni duh i pomažemo potrebite.., predsjednica SZ GRADRI Matea Vareško.

Jeste li sve ovo vrijeme bili u kontaktu sa studentima?

Jesmo. Studenti znaju za nas, postoji ta dobra veza, koja traje zapravo već godinama. Jednom mjesečno smo se nalazili s prodekanicama za nastavu i kvalitetu doc. dr. sc. Silvijom Mrakovčić i izv. prof. dr. sc. Nanom Palinić te smo im prenosili probleme i tekuću problematiku. Najviše je bilo problema oko online nastave i odrađivanja vježbi, to jest praktičnog dijela nastave. Naravno, vježbe je lakše odraditi kada si u klupi nego u online okruženju, ali uz dobru podršku sve je bilo lakše.

Iz online u online

Brucoši? Kako su se oni snašli, budući da su jedino oni prešli iz online u još jedan online?

Da, mislim da je njima ovaj period bio najteži. Oni za sada nisu doživjeli to pravo iskustvo studiranja. Još je teže onima koji nisu iz Rijeke, jer je fakultet uistinu teško prolaziti sam. Ti studenti nisu imali priliku bolje se upoznati međusobno i upoznati starije studente.

Brucošima su najbliži oni studenti koji su jednu godinu stariji od njih, a upravo im oni nisu bili dostupni, zbog hibridnog modela nastave zbog kojega su bili na fakultetu u suprotnim tjednima. Uglavnom pokušali smo to sanirati kroz projekt – student mentor. Riječ je o programu u okviru kojeg se javljaju studenti s viših godina koji su voljni „mentorirati“ brucoše i kako ja volim reći, biti im nekakvi „instant prijatelji“ na koje se brucoši mogu osloniti i pitati ih sva pitanja koja imaju.

Građevinska struka je struka koja ne poznaje individualni rad – Matea Vareško.

Da li Vam je nešto žao, jer to niste uspjeli napraviti kroz svoj mandat?

Građevinska struka je struka koja ne poznaje individualni rad. Ne gledamo se kao na konkurenciju već kao na kolege, koji će u budućnosti zasigurno surađivati. No, ta veza ne postoji samo na sveučilišnoj ili državnoj bazi već i na međunarodnoj. Žao mi je da neke svoje kolege nisam uspjela upoznati i s tom međunarodnom komponentom.

Kompleksno razdoblje

Kako se Fakultet snašao u cjelokupnom razdoblju pandemije?

Sigurno je da je razdoblje pandemije za Građevinski fakultet bilo kompleksno razdoblje, ali smo se svi vrlo brzo posložili. U tom dijelu nije bilo nikakvih većih problema, uz podršku prodekanica svi mogući problemi su se nastojali što je moguće brže riješiti i otkloniti.

Riječ je o jako lijepoj obljetnici i mislim da bi se Fakultet trebao ponositi kako sa svojim godinama koje ima, kvalitetom, profesorima tako i stručnjacima koje je iznjedrio. Ono što mogu reći iz neke svoje perspektive radi se o kvalitetnom Fakultetu koji daje znanje te polaznika priprema za dalje, za samo tržište rada, Matea Vareško.

Građevinski fakultet u Rijeci ove godine slavi 62. rođendan. Samo je za jednu godinu stariji od Studentskog centra Rijeka. Radi se o lijepom kontinuitetu….

Da, radi se o lijepom kontinuitetu. Riječ je o jako lijepoj obljetnici i mislim da bi se Fakultet trebao ponositi kako sa svojim godinama koje ima, kvalitetom, profesorima tako i stručnjacima koje je iznjedrio. Ono što mogu reći iz neke svoje perspektive radi se o kvalitetnom Fakultetu koji daje znanje te polaznika priprema za dalje, za samo tržište rada.

Građevinski fakultet u Rijeci je kvalitetan fakultet i priprema polaznika za tržište rada – Matea Vareško.

Dati sve od sebe

Kako ste zadovoljni studentskom prehranom?

Prehrana nije loša. Primijetila sam da se dosta toga gleda, i postoji želja da se svima udovolji.

Poruka za kraj?

Kažu da su ove godine života najbolje koje imamo i ovaj period studiranja trebali bismo iskoristiti najviše što možemo. Naravno davati sve od sebe i na Fakultetu, kako bi postali stručnjaci u onome što radimo.

Dolazite iz Pule, pretpostavljam da Vam nije bila teška prilagodba?

Iako je razlika osjetna, nisam imala problema s prilagodbom jer sam osobno u Rijeku dolazila i prije nego što sam postala ovdje studentica. Volim Rijeku, ljudi i grad su mi odlični i ovdje sam zadovoljna. Mislim da je moja prilagodba bila puno lakša jer dolazim iz nekog sličnijeg mjesta, s mora na more, nego što je vjerojatno studentima koji dolaze iz nekih drugih dijelova Hrvatske.

(tekst i foto; Ljiljana Hlača)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!