svjetionik.scri.hr

GALERIJA KORTIL: Izložba grafika i knjiga umjetnika povodom obljetnice Akademije – GrafičaRI

Akademija primijenjenih umjetnosti obilježava svojih prvih petnaest godina od osnutka okupljanjem najboljih likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike u Hrvatskoj i inozemstvu i povodom toga organizira međunarodnu izložbu naziva GrafičaRI, koja se postavlja u Galeriji Kortil, a čije je otvorenje najavljeno u ponedjeljak 17. siječnja u 19 sati.

Izložba je zapravo rezultat natječaja, a koji se nadovezuje na već bogatu tiskarsko grafičku povijest od početaka stvaranja Riječke grafičke škole čiji su osnivači i predstavnici, profesori i studenti Akademije i svih njezinih preteča tijekom godina. No, ovogodišnjim natječajem napravljen je iskorak, s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (alumnija) iz Hrvatske i inozemstva.

Naime, na natječaj je pristiglo ukupno 246 prijava i 635 radova iz različitih krajeva svijeta: Argentina, Armenija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Finska, Grčka, Hrvatska, Indija, Indonezija, Italija, Litva, Maroko, Meksiko, Nepal, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Pakistan, Poljska, Rumunjska, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina, Vijetnam. Među pristiglim prijavama žiri je za izlaganje odabrao 119 autora, od kojih 59 mladih umjetnika i 60 studenata.

U sklopu izložbe bit će organizirane dodatne promotivne aktivnosti i edukativni programi, radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika. Natječaj i izložba pokrenuti su inicijativom triju mladih grafičarki, Ivane Bajcer, Dajane Radoš i Sunčane Simichen, u organizaciji Akademije primijenjenih umjetnosti, u suradnji s Galerijom Kortil i uz novčanu potporu Sveučilišta u Rijeci, iz projekta za mlade umjetnike i znanstvenike, te Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Iz predgovora izložbe autorice Vilme Bartolić:

„Pluralizam vizualnog izričaja koji proizlazi iz broja izloženih autora pa time i raznolikosti osobnih umjetničkih poetika nameće se kao jedna od osnovnih karakteristika Međunarodne izložbe grafika i knjiga umjetnika u Rijeci – GraficaRi. Riječ je o projektu natječajnog karaktera, drugom izdanju izložbe namijenjenoj mladim umjetnicima i studentima grafike. Vizualna različitost, a s njom povezana i sadržajna nejedinstvenost, u suodnosu su s natječajnim propozicijama u kojima nisu zadane tematske odrednice već je naglasak stavljen na sam medij grafike: za izlaganje se prihvaćaju radovi svih grafičkih tehnika, od klasične do digitalne grafike, grafičke instalacije te knjige umjetnika…”.

Izložbom dominiraju figuralne kompozicije, bilo da su usmjerene na detalj izvađen iz šireg vizualnog i semantičkog konteksta, bilo da se radi o narativnom prikazivanju sadržaja koji se slojevito obrađuje i razrađuje do u najveće pojedinosti. Uzimajući u obzir grafički medij, njegove tehničke i izvedbene zadatosti, među prikazanim radovima pratimo preciznost izrade, ali i neprestano pomicanje granica tehnike koja se u osnovi temelji na ograničenjima postavljenima grafičkom matricom.

NAGRAĐENI I POHVALJENI STUDENTI

STUDENTI

Nagrada – Giovanni Merenda – Italy

Pohvala – Ivana Ivaničić (knjiga umjetnika)  – Hrvatska, APURI

Pohvala – Dominik Višnjić (knjiga umjetnika) – Hrvatska,  APURI

Pohvala – Sara Manninen (knjiga umjetnika) – Finska

MLADI UMJETNICI

Nagrada – Mario Matoković – Hrvatska, Osijek

Nagrada – Agnieszka Lech Binczycka – Poljska

Pohvala – Ioannis Anastasiou (umjetnička grafika) – Grčka

Pohvala – Helena Tahir (umjetnička grafika) – Slovenija

Pohvala – Lucija Mihić (knjiga umjetnika) – Hrvatska

Pohvala – Olesya Dzhurayeva (umjetnička grafika) – Ukraina

Pohvala – Teodora Micić (umjetnička grafika) – Srbija

Pohvala – Vinicius Libardoni (umjetnička grafika) – Poljska

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!