svjetionik.scri.hr

KUHAJTE S NAMA: SCRI započeo sa snimanjem videa o kulinarskim vještinama, prve na redu – brze fritule

Kako bi studentima (ali i svim ostalim našim korisnicima), približili kuhanje i pripremu osnovnih jela – Studentski centar Rijeka ponovno je krenuo sa snimanjem video uradaka pod nazivom – Kuhajte s nama.

Jučer je snimljen prvi video, a led je probila naša slastičarka Jadranka Fičko. Tema je bila priprema brzih fritulica na „SCRI“ način, a iza kamere je bio fra Ivan Dominik Iličić.

Jadranka Fičko

Video komunikacija

– Odlučili smo ponovno krenuti s video zapisima kulinarskih vještina, rekao nam je ravnatelj SCRI -a mr. Dinko Jurjević. Takav oblik komunikacije i rada prema studentima već dugo vremena traje kod nas, te je vrlo dobro prihvaćen. A u ovo pandemijsko vrijeme još više dobiva na značaju, rekao nam je ravnatelj.

SCRI povremeno ima u ponudi fritulice, inače tradicionalnu primorsku slasticu koja se priprema u vrijeme adventa i poklada. One se mogu spravljati od dizanog tijesta s kvascem ili nešto gušćeg tijesta, ali uz dodatak praška za pecivo – što je slučaj u našem receptu.

Recept “a la SCRI”

Za fritulice (recept za tijesto za osam komada a onaj tko želi više komada udvostručuje spomenute mjere), „a la SCRI“ potrebno je napraviti smjesu od: 75 grama brašna u kojeg treba staviti malo praška za pecivo, zatim 15 grama šećera, uz dodatak vanilin šećera. U tijesto ide zatim jedno jaje, jogurt (180 grama), uz dodatak malo naribane korice limuna i narančinog soka.

– Sok od naranče daje mekoću i punoću tijestu, otkriva nam kulinarske trikove naša Jadranka.

Zatim je u smjesu dobro staviti i malo ruma (recimo jedna jušna žlica za navedenu količinu), kako fritule prilikom pečenja ne bi upijale dodatnu masnoću. Inače, ova se slastica peče u dubokom ulju, koje mora biti prethodno jako dobro zagrijano, saznali smo.

Video je u fazi editiranja i uskoro će biti dostupan javnosti. Pratite nas kroz serijal i Kuhajte s nama! (lj.h., foto: Vanja Korica, Ivan Dominik Iličić)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!