svjetionik.scri.hr

NOVI PROSTOR SCRI: Studenti dobivaju svoj klub u centru grada – Slatko&Slano

Potpisani su Ugovori, kojim se reguliraju odnosi između troje partnera Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišne knjižnice Rijeka i Studentskog centra Rijeka, a koji će surađivati na projektu prenamjene prostora nekadašnjeg Dječjeg ogranka ”Stribor” Gradske knjižnice Rijeka u Studentski klub ”Slatko & Slano”.

Time su se stvorili prvi uvjeti za daljnju provedu ovog projekta, a što zapravo najavljuje početak uređenja prostora nekadašnje dječje knjižnice, a koja se nalazi u prizemlju zgrade Sveučilišne knjižnice, s ulazom na adresi Trg 128. brigade Hrvatske vojske.

Ugovore su potpisali: prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Dinko Jurjević, mr., ravnatelj Studentskog centra Rijeka i Lea Lazzarich, knjiž. savjetnica, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Multifunkcionalan prostor

Cilj je omogućiti studentima i cjelokupnoj akademskoj zajednici kvalitetan i lako dostupan prostor za druženje i rad u samom centru Rijeke, ali i otvoriti pristup svim zainteresiranim građanima te time potaknuti interakciju akademske zajednice i opće populacije. Otvorenje ovog objekta se najavljuje do kraja sljedeće godine.

No, “Slatko & Slano” neće biti samo ugostiteljski objekt već i multifunkcionalan prostor te će predstavljati proširenje prostora Sveučilišne knjižnice radi korištenja njezine građe, no sa nešto slobodnijim režimom korištenja, uz mogućnost konzumacije jela i pića. Koristit će se i kao prostor za razne kulturne i znanstvene skupove.

Studentski centar Rijeka vodit će poslovanje objekta i pružati ugostiteljske usluge te se u ovom projektu s 2.425.000 kuna pojavljuje i kao investitor jer će dovesti prostor u stanje potrebno za obavljanje predviđene funkcije.

Nasljeđe EPK -a

Inače, cijela inicijativa dio je nasljeđa EPK-a, gdje je »Slatko & Slano« bio jedan od pravaca, koji je vodilo Sveučilište i iz kojeg se izrodio Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab.

Kako navodi ravnatelj SCRI mr. Dinko Jurjević SCRI još je 2011. godine započeo sa širenjem svoje ponude kroz otvaranje novih objekata po fakultetima i to ciljano kako bi studentima prehrana bila što dostupnija. Do 2011. godine u svojem portfelju imao je restoran Mini (SN Ivan Goran Kovačić), i legendarni restoran Index, koji posluje više od 60. godina.

No, onda se krenulo dalje.

Prvi korak u dostupnosti i približavanju studentima dogodilo se s otvaranjem bistroa Mul, a u okviru Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo. Nakon toga otvoren je bistro Riteh (Tehnički fakultet), onda Pomorac (Pomorski fakultet), te objekt PravRi (Pravni fakultet) odnosno buffet Medicinar (Medicinski fakultet) i Start (StepRi).

Gdje se nije mogao otvoriti bistro ili buffet – otvaraju se caffe barovi – na Građevinskom fakultetu – Andrea, na Sveučilišnim odjelima Formula, Infuzija (Fakultet zdravstvenih studija), Uniri (Rektorat) te Akvarij (Kampus).

U tom kontekstu treba istaći otvorenje restorana Kampus i SN trsat.

Uređenje iz vlastitih sredstava

Svi navedeni objekti su uređivani iz sredstava Centra. Naime, malo je poznato da je SCRI jedina sastavnica Sveučilišta koja ne posluje na državnom proračunu. Racionalnim radom i zalaganjem svih radnika tvrtka povećava svoja obrtna sredstva, a ona se onda ulažu u daljnje poslovanje, a sve u svrhu podizanja studentskog poslovanja.

– Otvaranjem navedenih objekata zaokružena je bila prva naša zamisao da približimo prehranu studentima, rekao nam je ravnatelj, dodajući:

– I sada nastavljamo u istom ritmu. Tako smo nedavno prihvatili poziv Ekonomskog fakulteta u Rijeci pa su radovi na otvaranju još jednog bistroa u tijeku. To će biti naš peti bistro, a radimo i na otvaranju objekta za studente koji studiraju na Fakultetu dentalne medicine. Kada je riječ o centru Rijeke – u nekoliko navrata smo tražili adekvatni prostor u gradu – kako bi studenti i tu mogli koristiti naše usluge. Bilo je to još u  vrijeme kada je predsjednik Upravnog vijeća SCRI bio dr. Alen Ružić. No, sve što smo gledali nije bilo adekvatno. No, s preseljenjem dječje knjižnice Stribor na lokaciju Benčić- otvorila nam se nova – odlična mogućnost, rekao nam je ravnatelj.

Idejni projekt uređenja potpisuje arhitektica Ida Križaj Leko, a voditelj odnosno koordinator radova je dekan Pomorskog fakulteta prof.dr.sc. Alen Jugović (ujedno i trenutni predsjednik Upravnog vijeća SCRI). Začetnica cijele ove ideje je prof.dr.sc. Snježana Prijić – Samaržija, a po izdavanju idejnog rješenja odnosno dostavi troškovnika SCRI će započeti s postupkom javne nabave.

–  SCRI u objektu Slatko & Slano želi ponuditi nešto drugačiju ponudu prehrane jer to neće biti klasični restoran, dodaje dalje naš sugovornik koji se osvrnuo i na aspekt konkurencije istaknuvši da razmišljanje o nelojalnoj konkurenciji jer da će “kao “Slatko&Slano” donijeti i nešto niže cijene na Korzo” – je zapravo nepotrebno.

–  Samo će nekoliko jela biti dostupno na iksicu, a konzumacija pića (osim sokova u tetrapaku) ionako se studentima ne subvencionira. Također studenti nisu korisnici prehrane u centru gradu već svoje pravo subvencionirane prehrane uvijek koriste u studentskim restoranima. Tako da s otvaranjem objekta Slatko&Slano očekujemo zapravo međusobnu konkurenciju odnosno konkurenciju između objekata SCRI, a ne onu koja će se odnositi na druge ugostiteljske objekte koji tamo posluju, zaključak je našeg sugovornika.

Osim u prehranu, SCRI je ulagao i u druge sadržaje – pa je tako otvoren Student shop te objekt i djelatnost Catering kuhinja.

(lj.h., foto:UNIRI)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!