svjetionik.scri.hr

PAMETNO I EKOLOŠKI: Studenti riječkog Sveučilišta i Veleučilišta dobili solarno stablo

Prazan Vam je mobitel, pametni sat ili tablet: nema problema – ove uređaje od sada možete napuniti i na Kampusu; jer je Studentski centar Rijeka zasadio prvo solarno stablo.

Pametno stablo postavljeno je ispred Akvarija, koje pomoću četiri fotonaponskih panela crpi sunčevu energiju, a koja se zatim akumulira u akumulatore koji se nalaze u tlu. U podnožju stabla je klupa.

Osim za napajanje raznih “gadgeta” stablo se može koristiti i kao LED javna rasvjeta. Cilj ovakvih instalacija je promicanje svijesti, razumijevanja, usvajanja, ali korištenja obnovljivih izvora energije.

-SCRI tradicionalno je orijentiran na zaštitu okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije, a o čemu je bilo riječi u ranijim člancima na našem portalu, komentira ovu investiciju ravnatelj Centra mr. Dinko Jurjević.

-Tako smo prije nekih 10 – tak godina nabavili prve solarne ploče, te na njih spojili dva rasvjetna tijela koja osvjetljavaju terasu restorana Kampus i Akvarija. To su bila i prva iskustva naših radnika s panelima, dodao je dalje naš sugovornik.

Nakon toga SCRI je na svaki krov paviljona u SN Trsat započeo s postavljanjem solarnih kolektora. Ova oprema je spojena na električnu mrežu i doprinosi manjem utrošku energije cijelog sustava Centra.

-Nadamo se da će solarno stablo dobro doći studentima osobito u trenutku kada su im mobiteli, laptopi…pri kraju. Dovoljno je 10 – tak minuta uređaj priključiti na stablo, pa da se isti osvježi, rekao je dalje naš sugovornik.

Od studentskih centara sličnu opremu ima još SC Varaždin. (lj.h., foto; LJ. Hlača, D. Jurjević, M. Leskovar)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!