svjetionik.scri.hr

RAVNATELJ SCRI-a: Efekt poskupljenja osjetit ćemo u ožujku, cijene studentskih menija ostaju iste

Iako su cijene energenata i hrane pod utjecajem inflacije, to se za sada nije reflektiralo na rad Studentskog centra Rijeka, koji pruža smještaj i prehranu studentima i drugim korisnicima Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci.

Cijene su ostale iste i ostat će i u dogledno vrijeme, izjavljuje ravnatelj Studentskog centra Rijeka mr. Dinko Jurjević, komentirajući sveprisutnost inflacije u svakodnevnom životu.

Razlog je taj, otkriva dalje, što je prehrana studenata regulirana Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata odnosno radi se o subvencioniranim cijenama koje određuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok o cijeni smještaja odlučuje Upravno vijeće odnosno Senat Sveučilišta u Rijeci.

(…) prehrana studenata regulirana Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata odnosno radi se o subvencioniranim cijenama koje određuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok o cijeni smještaja odlučuje Upravno vijeće odnosno Senat Sveučilišta u Rijeci.

Problem radne snage

–   No, efekt poskupljenja naročito ćemo osjetiti u ožujku. Tada ćemo imati više informacija i sagledat ćemo stvarnu situaciju. Inflacija je sve veća, a zbog pandemije zahvaćena je cijela EU -a. Istovremeno suočavamo se s manjkom robe. Protiv navedenog može se samo povećanim radom, većom proizvodnjom i racionalnim poslovanjem, smatra ravnatelj.

No, navodi da navedeno nije jedini problem.

I SCRI sve se više suočava s nedostatkom radnika posebno nekvalificiranih radnika za pomoćne poslove. Nadalje, odlukom Vlade Republike Hrvatske podignuta je minimalna plaća, što je posljedično rezultiralo povećanjem plaća u tom omjeru sukladno pravilnicima o radu. Zakon o minimalnoj plaći donio je i niz novih izmjena koji su se sve primijenile na plaću za siječanj. Sve se to događa u uvjetima pandemije, pada prometa i velikih bolovanja. Treba spomenuti i faktor pada broja studenata uslijed smanjenja broja stanovnika, navodi ravnatelj.

Ravnatelj Jurjević ukazao je da se Centar još lani, negdje u listopadu, susreo s mogućnošću poskupljenja kada je pokušao pronaći postupkom javne nabave najpovoljnijeg dobavljača za energente. Ponude su već tada bile veće za čak 300 posto od starih – te su najavljivale promjene.

Likvidnost i solventnost stabilna

Ravnatelj Jurjević ukazao je da se Centar još lani, negdje u listopadu, susreo s mogućnošću poskupljenja kada je pokušao pronaći postupkom javne nabave najpovoljnijeg dobavljača za energente. Ponude su već tada bile veće za čak 300 posto od starih – te su najavljivale promjene.

– To nam je bilo jako čudno, jer u to vrijeme nitko nije u javnosti izlazio s takvim informacijama. U tisku o tome nije bilo niti riječi. Odgovor kojeg smo tada dobivali bio je taj da se cijena energenata formira na svjetskom tržištu odnosno da se radi o realnom stanju, dodao je Jurjević.

Iako je i SCRI suočen s povećanjem cijena namirnica i to od 20 pa do čak 100 posto, a energenata do 300 posto, to se za sada nije odrazilo na likvidnost i solventnost ove sastavnice riječkog Sveučilišta.

Intenzivno širenje

Zahvaljuje to intenzivnim širenjem njihovog ugostiteljskog portfelja i povećanju obrtnih sredstava u proteklih deset godina te razvojem gospodarskih djelatnosti, čija je niša slobodno tržište, te inovacije u radu Studentskog servisa koji se bavi posredovanjem pri zapošljavanju studenata i otvaranjem hostela i trgovine.

Studentski centar je u proteklih 10 godina povećao kapacitete barem 500 posto te je adekvatno stvorio i prihode koji su povećali obrtna sredstva.

-Ona nam sada daju mogućnost nesmetanog rada. Međutim treba velika racionalnost i zalaganje u borbi s inflacijom jer se zalihe brzo troše. Ali postoje i okolnosti koje nam idu u prilog. Uslijed povećanja minimalne plaće u Republici Hrvatskoj povećana je i minimalna satnica rada studenata a što se već sada rezultira većom provizijom i donosi nove prihode. Također treba napomenuti da 2023. godine ističe rok od 5 godina zabrane komercijalnog korištenja studentskog naselja Trsat tako da će on postati veliki hostel ljeti, kada studenti ne borave u domu, ukazuje naš sugovornik.

I usprkos krizi, ili baš zbog nje, Centar se i dalje širi – najavljeno je otvaranje objekta na Korzu krajem godine to je Slatko &Slano odnosno objekata na Fakultetu dentalne medicine (radovi pri kraju) te Ekonomskog fakulteta, adaptacija buffeta Medicinar. S investicijama doći će i do zapošljavanja.  

Tržište x-ica


I usprkos krizi, ili baš zbog nje, Centar se i dalje širi – najavljeno je otvaranje objekta na Korzu krajem godine to je Slatko&Slano odnosno objekata na Fakultetu dentalne medicine (radovi pri kraju) te Ekonomskog fakulteta. Tu je i adaptacija buffeta Medicinar. S ovim investicijama doći će i do zapošljavanja.  

-Uz kapitalna ulaganja iz vlastitih sredstava čeka nas i investicijsko i tekuće održavanje velikog broja ugostiteljskih objekata. SC Rijeka u odnosu na broj studenata i broj fakulteta ima najveći broj studentskih ugostiteljskih objekata i najveći omjer smještajnih kapaciteta uz najmanju cijenu smještaja u cijeloj zemlji, za predmetnu kategoriju. Nitko nije otvorio toliko objekata i s ponudom se približio studentima. Naše je načelo bilo da studenti ne moraju u pauzama predavanja odlaziti u centralne restorane. To nam se vratilo većim prihodima, govori Jurjević.

Modelom – prehrambeni objekt na svakom fakultetu, te privlačan objekt u centru – žele privući i oni studente koji trenutno ne koriste njihove usluge, a imaju pravo na subvenciju. Tržište x-ica postoji i mi smo zaduženi dati najbolje studentima što je moguće u ovom trenutku, uz obostranu korist, zaključak je ravnatelja. (lj.hlaca, foto: lj. hlaca)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!