svjetionik.scri.hr

URED ZA MEĐUNARODNU MOBILNOST: Na riječko Sveučilište u ljetnom semestru stiglo 117 Erasmus studenata

Koronakriza puno je toga promijenila, ali neki programi ipak idu dalje. Jedan od njih je i Erasmus.

Početkom ožujka održan je Dan dobrodošlice za sve one strane studente koji su odabrali Sveučilište u Rijeci u ljetnom semestru 2020./2021. godine, a u okviru Erasmusa.

Rukovoditeljica Ureda za međunarodnu mobilnost Maša Šašinka otkriva da je na Sveučilište u Rijeci u 2020./2021. godini trebalo doći čak 327 dolaznih Erasmus studenata, ali ga je na kraju zbog situacije odabralo njih 199. Od toga na ljetni semestar otpada 117 studenata.

S obzirom na okolnosti, u Uredu ističu da je riječ o dobrom odazivu i poručuju da su sretni što su studenti „unatoč svemu odlučili doći u Hrvatsku i upoznati riječko Sveučilište ali i Rijeku“.

INTERES ZA EKONOMSKI FAKULTET

Uglavnom je riječ o studentima koji dolaze iz europskih zemalja, a najviše će ih boraviti na Ekonomskom fakultetu, njih čak 28.

-Ekonomski fakultet gotovo uvijek ima najviše brojke studenata, uz Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Filozofski fakultet te Medicinski fakultet koji svake godine ima velik broj studenata na stručnoj praksi. Svi su naši fakulteti vrlo aktivni u Erasmusu, općenito smo vrlo atraktivna destinacija i broj studenata raste iz godine u godinu. Najveća su nam reklama bivši Erasmus studenti koji po povratku s mobilnosti očito svoja odlična iskustava sa Sveučilišta u Rijeci prepričavaju svojim kolegama, pa se s istih institucija javlja sve veći broj studenata! Zadnjih godina čak zamjećujemo trend da nam se povećava broj dolaznih studenata u odnosu na broj odlaznih studenata, otkrila nam je naša sugovornica.

Ured za međunarodnu mobilnost nalazi se na Kampusu.

ZADOVOLJNI 100 POSTO

Ured je prije ove epidemiološke situacije imao puno više kontakata „uživo“ s Erasmusovcima, no sada dojmovi pristižu – online.

-Svi dolazni studenti su zadovoljni, veseli, nasmijani. Prepričavaju nam svoja pozitivna iskustva te uvijek govore kako je Rijeka lijep grad s vrlo toplim i susretljivim ljudima, uvijek voljnim pomoći! Sveučilište ima mogućnost smjestiti 36 studenata u studentskim dormitorijima, no i oni koji odlaze u privatan smještaj često se međusobno druže. Najviše u organizaciji sveučilišne udruge ESN Rijeka. Suradnja s fakultetskim koordinatorima je odlična, studenti su zadovoljni nastavom, profesorima, svim aspektima mobilnosti. Erasmus studenti na kraju mobilnosti ispunjavaju online završnu anketu u programu Europske komisije Mobility Tool te mi imamo generirana razna statistička izvješća vezana uz njihovo zadovoljstvo i mogu reći da Sveučilište u Rijeci uvijek ima najviše ocijene, gotovo 100 posto zadovoljstva studenata u svim kategorijama, dodaje dalje naša sugovornica.

ZADOVOLJNI STO POSTO

Na upit koje praktične stvari strani student treba znati odnosno koja je uloga Ureda za međunarodnu mobilnost riječkog Sveučilišta Šašinka veli da je njihova zadaća slati sve potrebne informacije vezane uz proces prijave, zatim je tu sklapanje ugovora o učenju (tzv. Learning Agreement), informacije vezane uz smještaj, reguliranje boravka, zdravstveno osiguranje.

– Studentima šaljemo cijeli informacijski paket te ih povezujemo s fakultetskim koordinatorima i našom studentskom organizacijom ESN Rijeka koja nam je od velike pomoći. Svaki strani student upoznaje svog Erasmus „buddyja“ (prijatelja), našeg studenta volontera koji mu pomaže pri nalaženju privatnog smještaja i snalaženju pri dolasku u Rijeku, rekla nam je Šašinka.

Dodajući da Ured uvijek na početku svakog semestra organizira i Dan dobrodošlice – a to je ujedno i prilika za upoznavanje.

-No, nažalost već smo dva puta morali organizirati Dane dobrodošlice u online okruženju iz već poznatih okolnosti. No, ipak se nadamo da će svi koji su stigli u Rijeku imati priliku u narednim mjesecima prisustvovati nastavi „uživo“, družiti se, upoznati grad, Hrvatsku te doživjeti – svoje pravo Erasmus iskustvo!, dodala je rukovoditeljica Ureda.

(autor: Lj. HLAČA, foto; Lj. Hlača)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!