svjetionik.scri.hr

NAJDRAŽE JELO NAŠIH KUHARA: Lazanje bolognese – Elvis Šupica

Svoje najdraže jelo otkriva nam i naš kuhar Bistroa Pravri Elvis Šupica, a riječ je o lazanjama bolognese – klasiku talijanske kuhinje.

Elvis Šupica radi u Studentskom centru Rijeka od 2011. godine, a za sebe kaže da je pravi mesni tip. Rijetko kada kuha kod kuće, ali kada to čini uglavnom se radi o spremanju jela za veće društvo.

Za pripremu lazanja treba napraviti dva umaka – prvi je o mljevenog mesa, a drugi umak je bešamel, veli nam Elvis.

Za pripremu umaka od mesa naš sugovornik preferira junetinu.

-Za umak treba naribanu kapulu, češnjak, mrkvicu dobro prodinstati. Sastojcima dodajmo meso, koncentrat rajčice te na kraju jušni temeljac. Začinimo po volji. Moja preporuka je da umak bude malo vodenastiji zbog lazanja odnosno višak tekućine će upiti tjestenina budući da ja koristim za ovo jelo sirovu tjesteninu, dodaje dalje Šupica.

Bešamel se priprema tako da se rastopi malo maslaca, na kojem treba popržiti brašno i sve zalili s malo mlijeka. Smjesa mora biti gusta.

– Kada smo pripremili umake slijedi postupak slaganja. Na dnu pleha stavlja se sirova lazanja, zatim mesni umak, onda na to slažem na ploškice narezanu “cherry” rajčicu, zatim nariban sir grana pandano i stavljam mrvicu bešamela. I ponavljam postupak. Završavam s lazanjama, odnosno na završni red tjestenine stavljam bešamel i rajčicu. I to je to. Po meni riječ je o top jelu, zaključio je naš sugovornik.

Sve se peče 40 – tak iminuta, na 180 stupnjeva Celzijevih. (lj,h.)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!