svjetionik.scri.hr
potpisisavnje sporazuma

POTPISAN SPORAZUM: Osnovan planinarski Odsjek Index

Ravnatelj Studentskog centra u Rijeci mr. Dinko Jurjević i predsjednik Planinarskog društva Kamenjak Rijeka Boris Kurilić potpisali su sporazum o suradnji, a temeljem kojeg je osnovan novi Odsjek pri spomenutom planinarskom društvu naziva – Index.

Svrha Odsjeka je organizacija izleta za studente, ali i djelatnike Studentskog centra u Rijeci, Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci te njihovih obitelji.

STUDENTI I IZLETI

Osim izleta stvoreni su uvjeti i za daljnju suradnju na relaciji Kamenjak – Centar, a osobito u kontekstu zaštite okoliša te akcija čišćenja.

Inicijativu za osnivanjem Odsjeka pokrenuo je voditelj Službe za organizaciju slobodnog vremena SC Rijeka Kruno Topolski, koji i sam u slobodno vrijeme planinari te ima završenu planinarsku školu, a temeljem – kako nam je sam priznao – sve izraženije želje među studentima za boravkom u prirodi.

– Najbitnije je da osluškujemo želje studenata, a upravo su nam oni u anketi posebno istaknuli želju za organiziranjem planinarenja u prirodi. Osobno me neizmjerno ispunjava vrijeme provoditi u prirodi, a siguran sam da će, zbog trenutne situacije, organizacija planinarskih pohoda na razne vrhove u našoj okolici razveseliti mnoge kolege, rekao je Kruno Topolski.

IZLAZAK U PRIRODU UZ POŠTIVANJE SVIH MJERA

Izrazivši zadovoljstvo zbog ove suradnje ravnatelj Centra mr. Dinko Jurjević se zahvalio ovom poticaju kolege Krune Topolskog, a koji je zadužen za rad sa studentima.

– S obzirom na to da dolazi proljeće i zbog činjenice da smo izmoreni s mjerama protiv koronavirusa samatramo da će izlazak u prirodu uz poštivanje svih mjera biti korisno za sve naše studente, radnike SC Rijeka, djelatnike Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci, izjavio je ravnatelj.

Predsjednik PD Kamenjak Boris Kurilić nadodao je da PD Kamenjak u ovoj godini puni 60. godina djelovanja (podjednako kao i Studentski centar Rijeka koji će ove godine napuniti 61. godinu djelovanja. op.a.).

TRADICIJA, ISKUSTVO I ZNANJE

– Kroz tih 60. godina djelovanja nastojali smo i uspijevali potaknuti suradnju sa školama, fakultetima, raznim tvrtkama, jedinicama lokalne samouprave, mjestima. Ovo potpisivanje daljnji je naš razvoj prema Statutu. Okrećemo se prema mladima, ali i zaposlenicima svih sastavnica Sveučilišta u Rijeci i njihovim obiteljima, rekao nam je naš sugovornik.

-To znači da stavljamo na raspolaganje svoje kapacitete; imamo 25. licenciranih planinarskih vodiča, zatim tu je Planinarska kuća “Frberžari” u Tršću, tradicija, iskustvo i znanje. Tako da se nadamo uspješnoj suradnji, zaključio je predsjednik.

Svi koji žele upoznati prirodne ljepote našeg kraja kroz aktivnosti Odsjeka Index moraju se prethodno učlaniti u PD Kamenjak. Sve se informacije o učlanjenju u planinarsko društvo mogu se pronaći na internetskim stranicama PD Kamenjak te se možete javiti email; kruno.topolski@scri.uniri.hr.

PD Kamenjak spada u veća planinarska društva u Hrvatskoj, budući da ima 700 članova. Organizira izlete s obitelji koje imaju malu djecu, tu su izleti za zaposlene, one starije odnosno veterane koji žele izaći u prirodu i zabaviti se, a da pri tome naporno ne hodaju. Isto tako, društvo ima razrađen sustav školovanja koji prati obavezan program Hrvatskog planinarskog saveza, a to je niz edukacija – za djecu, mlade, odrasle. Edukacija je raspoređena po težini terena.

Na upit kada se mogu očekivati prvi izleti naš sugovornik je rekao da će s time krenuti čim epidemiološki uvjeti to dozvole. Za početak radit će se o kratkim izletima te malim grupama i što je najvažnije s individualnim prijevozom.

NIZ PREDNOSTI KAO ČLAN PLANINARSKOG DRUŠTVA

Biti član nekog planinarskog društva, sa važećom planinarskom iskaznicom, ima nekoliko prednosti (ako izuzmemo onu najvažniju da je boravak u prirodi osobito u vrijeme pandemije iznimno dobar za naše zdravlje):

– u slučaju ozljede u prirodi član planinarskog društva je osiguran

– ostvaruje popuste pri kupovini planinarske opreme u pojedinim trgovinama

– te mu je ulazak u planinarske domove i nacionalne parkove diljem Hrvatske povoljniji od uobičajene cijene.

(tekst: LJ. Hlača, fotografije: Kruno Topolski)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!