svjetionik.scri.hr

SAVJETI TRAVEL BLOGERICE MIJE: Želiš putovati povoljno? Evo kako to možeš ostvariti!

Svibanj je, ljeto nam se bliži, a osim što je plan zaraditi nešto tijekom sezone – ne bi bilo loše u ljetni raspored ubaciti i pokoje putovanje, zar ne?

No, kako putovati što povoljnije? Odgovor na to pitanje i na još mnoga, a koja se vežu za organizaciju putovanja, za naš portal otkrila nam je travel-blogerica Mija Dropuljić; koja stoji iza zabavno-informativnog travel bloga ‘‘Under Dreamskies”.

Vaš blog zrači svojevrsnom pozitivnom energijom koja čitaoce privlači na razmišljanje o njihovim prošlim, ali i mogućim budućim putovanjima. Voljeli bismo znati više o Vama. Zašto ste se odlučili na pisanje bloga ovakve vrste, čime je potaknuta ta želja?

Diplomirana sam novinarka s radnim iskustvom u brojnim većim i manjim medijskim kućama na raznih pozicijama već preko petnaest godina. U jednom periodu sam se zasitila novinarskog posla i nakon pozicije glavne urednice u jednom mediju prelazim u digitalni marketing. Tu negdje sam ujedno upisala i Opću planinarsku školu i tada sam shvatila da zapravo na medijskom tržištu ne postoji blog koji prati planinarske, ali ujedno i putne teme. Ili su u pitanju bili stručniji izvori ili površno obrađene teme – ni jedno ni drugo mene osobno nije zadovoljavalo. Odlučila sam tako otvoriti blog Under Dreamskies, vratiti se novinarstvu pod svojim vlastitim pravilima. On je nastao kao moj putno-planinarski dnevnik na kojem se uz prijedloge raznih izleta i dužih putovanja, mogu naći i brojni korisni i savjetodavni tekstovi. 

Kada sam rekla da na tržištu nema sličnog medija, bila sam u pravu. To je pokazao rapidni rast čitatelja u manje od četiri godine. Odlučila sam tako prije godinu i pol se redovno posvetiti blogu, a kada se timu priključila moja najbolja prijateljica Iris Hazler Šanko i njen muž Domagoj Šanko, odlučili smo ga podići na višu razinu i tretirati kao portal s blogerskim pristupom. 

On je i dalje naš putno-planinarski dnevnik, zadržava osobni pristup i vlastito iskustvo, priče s terena, no s druge strane nudimo i brojne vijesti s područja putovanja, planinarenja i gastronomije. Under Dreamskies je počeo sa svega stotinjak čitatelja mjesečno, dok danas prosječno imamo preko 40.000 čitatelja pretežito iz Hrvatske, ali i regije. Danas je on postao mjesto za sve avanturistične hedoniste koji vole istraživati nove stvari, mjesta i jela. 

Mija Dropuljić

Koja mjesta biste izdvojili kao najdojmljivija mjesta za posjetiti u Hrvatskoj i zašto?

Svaka regija u Hrvatskoj nudi pokoji dragulj, no nekako mi se čini da smo uvijek fokusirani na one razvikane destinacije. U zadnje dvije godine smo prošli veliki dio Hrvatske, a brojna mjesta su nas ugodno iznenadila. 

Jedan od mojih prvih odabira je Slavonija i Baranja, regije koje imaju bogatu povijest, predivnu prirodu, fantastičnu hranu, a domaćini su atrakcija za sebe. Tu ćete se osjećati domaće, tu ćete uživati u dobrom društvu i vratiti se s kojim kilogramom više i punom torbom fine domaće hrane. Posebno je zanimljivo područje oko Papuka gdje možete kombinirati aktivni odmor i odličnu gastro ponudu. Posjetili smo i Vukovar koji nas je oduševio. U njemu vlada jedna nova energije, mlađe generacije pokreću neke nove zanimljive priče koje će obogatiti vaš boravak. 

S Istrom nikad ne možete pogriješiti, par puta smo bili na road tripu i svaki put iznova nađemo nove neistražene lokacije. Moj favorit je unutrašnjost Istre, potez od Momjana, Oprtlja, Grožnjana, Buja, Buzeta, Motovuna, Pazina, Huma… Manje poznate atrakcije, ali vrijedne vašeg posjeta su: špilja Mramornica, slap Cingarela, ruševina grada Dvigrada, kaštel Morosini-Grimani, ladanjska palača Dajla, ponor i slap Butori, istarska pustinja Šterna…

Gorski kotar je raj za sve ljubitelje prirode, a nudi pregršt planinarskih staza, bilo za početnike ili one s iskustvom. 

Velebit je velika ljubav i nudi mogućnosti istraživanja brojnih staza. Ako ikad imate mogućnost, prođite cijelu dionicu Premužićeve staze, koja je možda kilometarski duga, ali nije toliko fizički zahtjevna. Biti tri dana na Velebitu, daleko od vreve modernog svijeta i često signala, je pravi reset uma. 

I za kraj tu je jedan dragulj, a zove se Kudin most i Manastir na rijeci Krupi. Neću puno otkrivati, neka fotografije govore same za sebe.

Booking.com nudi brojne popuste i pogodnosti ako se smještaj rezervira putem aplikacije. Uz to ako imate profil, svakom novom rezervacijom, dobivate “bodove” koji na koncu vode novim popustima. Tako smo, primjerice, mi uštedjeli skoro sto eura na rezervaciju smještaja u Bosni i Hercegovini jer smo sve išli preko aplikacije na mobitelu.

Što biste predložili studentima oko priprema za putovanja – što je najbitnije imati sa sobom?

Za razliku od vremena kada je moja malenkost bila student (nećemo pričati o godinama) danas je puno jeftinije putovati, pa čak i na udaljenije destinacije nego što je to bilo prije 10-ak godina. 

Bez obzira na destinaciju, moj savjet je uvijek “dobra i detaljna priprema je pola posla i štedi novce”. Putovati možemo na dva načina – imati odabranu destinaciju te tražiti jeftiniji prijevoz/karte/akcije ili putovanje odabrati prema akcijama. 

Mi, osobno kombiniramo, ali na većinu daljnjih destinacija smo se odlučili kada smo vidjeli jeftine karte – primjerice, u New York sam putovala za 300-ak eura povratni let, za oko 100-ak eura povratni let u Gruziju… Niskotarifne aviokompanije redovito nude razne akcije, tako da doslovno možete za 30-ak eura otputovati negdje po Europi.  Također i drugi prijevoznici znaju imati razne akcije koje treba redovito pratiti. 

Cijene variraju ovisno o sezoni, stoga ćete najjeftinije putovati izvan sezone, pa čak i u Hrvatskoj. Računica je jednostavna – manje gostiju, niže cijene svega.

Nakon što se odabere destinacija, slijedi istraživanje. Provjerite smještaj i njegovu lokaciju. Često znamo birati smještaj izvan centra jer je jeftiniji, no onda kada platimo javni prijevoz ispada nam isto. Svakako provjeriti cijene javnog prijevoza i provjeriti koje kartice su najisplativije. 

Što se tiče smještaja po jeftinijim cijenama preferirajte hostele u kojima možete i kuhati, takozvani couch surfing (kada kod nekoga doma spavate), kampove ili Airbnb… Mali trik – Booking.com nudi brojne popuste i pogodnosti ako se smještaj rezervira putem aplikacije. Uz to ako imate profil, svakom novom rezervacijom, dobivate “bodove” koji na koncu vode novim popustima. Tako smo, primjerice, mi uštedjeli skoro sto eura na rezervaciju smještaja u Bosni i Hercegovini jer smo sve išli preko aplikacije na mobitelu.

Brojne ulaznice za razne znamenitosti je isplativije kupiti online nego na licu mjesta. Često gradovi imaju kombinirane ulaznice te se isplati uzeti gradske karte.  Veliki gradovi često nude i besplatne ture i razna događanja. 

Za odabir fast food, street food ili klasičnih restorana Google i Trip Advisor je vaš najbolji prijatelj. Tu možete osim ocjena, vidjeti cijene, ali i pročitati iskustvo gostiju. Na licu mjesta ako vidite gužvu lokalaca ispred nekog objekta, ne trebate puno razmišljati – gdje jedu lokalci znači da je klopa dobra, a cijene pristupačne. 

U većini slučajeva ćete putovati s manjom prtljagom. Nosite dobar ruksak ili backpack i odustanite od kofera. Jednom kada shvatite koliko je jednostavnije i praktičnije putovati na ovaj način, nikad se nećete vratiti na to da vučete sa sobom kofer. 

Uvijek provjerite dugoročniju prognozu kako biste znali što točno nositi od odjeće. Sa sobom uvijek imajte tenisice koje mogu i na kišu jer ste tako riješili dvije muhe s jednim udarcem. Nosite praktičnu i udobnu odjeću koja se jednostavno međusobno kombinira jer tako ćete maksimalno iskoristiti prostor u ruksaku. Modu ostavite za neka druga vremena. Ako idete na duži period, odjeću možete oprati ili u smještaju ili u praonicama. 

Uvijek sa sobom trebate nositi jaknu za kišu i vjetar, a ako to nemate, poslužit će i jednokratna kabanica. Obavezno ponesite laganiju, ali topliju vestu na kopčanje ako zahladi. 

Najvažnije stvari koje trebate imati sa sobom su uvijek one najvrjednije jer sve ostalo možete kupiti na licu mjesta – osobna iskaznica, zdravstvena, putovnica, mobitel, razni punjači… Mali savjet – uvijek skinite Google mape dotične destinacije za offline korištenje, u slučaju da nemate pristup internetu. 

Kada je kozmetika u pitanju, dušu su dale male refill bočice u kojima možete nositi sve stvari u manjem izdanju, a uz to s njima možete i u avion. 

Osobno na putu uvijek nosim višekratnu bočicu za vodu čiji sadržaj uvijek ispraznim na zračnoj luci, no tijekom cijelog puta je mogu puniti. 

I mali savjet za let s niskotarifnom avio kompanijom – unutra će vam sve papreno naplatiti, stoga sve ponesite sa sobom. Hranu možete unijeti u avion – pripremite svoj omiljeni sendvič, grickalice ili energetske pločice. U refill boci nakon što ste odradili kontrolu možete ju napuniti vodom za put. 

Znače li što studentski popusti prilikom putovanja po Hrvatskoj? Ako da, jeste li imali kakva osobna iskustva gdje ste shvatili da je nešto vrlo isplativo za studente?

Davno je prošlo vrijeme kada sam putovala kao student (nećemo opet o godinama, ha-ha), no ono što sam uočila tijekom naših putovanja jest činjenica da skoro sve znamenitosti, od Nacionalni parkova, muzeja i drugih znamenitosti, nude studentske popuste. Ako putujete s busom, uvijek ćete imati popust. 

Vidimo da ste proputovali veliki dio Hrvatske. Što biste voljeli izdvojiti kao najbolja ‘’low cost’’ putovanja s kojima ste se susreli, ali i za koja znate općenito?

Ako tražite zanimljive destinacije na kojima nećete puno potrošiti, a izvrsno se zabaviti i otkriti mnogo toga novog, to su definitivno – Slavonija i Baranja, Lika i Dalmatinska zagora. Na ovim destinacijama, osim istraživanja povijesnih i prirodnih znamenitosti, je hrana fantastična i cjenovno pristupačna. Razvikane destinacije, pogotovo one na obali, često znaju imati veće cijene nego neke svjetske destinacije. U to smo se po novom uvjerili tijekom našeg boravka na Tenerifima gdje u restoranima s visokim ocjenama smo butelje vina znali platiti svega deset eura. To je kod nas nemoguće.

Hrvatske turističke agencije redovito nude first i last minute aranžmane. Ove ponude ćete naći i kod smještajnih kapaciteta. Također možete jeftinije i putovati. Ja, primjerice, kada idem busom na neku destinaciju, a znam da nije toliko popularna ili sami termin nije tražen, kupim kartu noć prije. Cijena zna padati od 20 do čak 50 posto. 

Mnogi ne znaju što točno označavaju termini ‘’First minute’’ i ‘’Last minute’’, no vjerujemo da nas Vi možete pobliže upoznati s njihovim značenjima? Uz to, ima li u Hrvatskoj mogućnosti za takva putovanja? 

Čim se ispred “minute” vidi neki pridjev to u prijevodu znači popust, odnosno jeftinija cijena. To većinom koriste turističke agencije i smještajni kapaciteti, ali znaju i prijevoznici. U pitanju su ponude koje su podosta ranije puštene u prodaju od termina kada se odvijaju (na taj način se žele unaprijed privući gosti kako bi već imali popunjena mjesta i dio zarade). A druge strane tu su one koje se odvijaju u zadnji čas – to znači da ili je netko odustao od usluge ili nije prodano dovoljno ulaznica/mjesta/aranžmana. Tako, primjerice, možete vidjeti da turističke agencije par dana pred sami put nude velike popuste. Ovo su uvijek najisplativije ponude, no za tu opciju trebamo znati da smo za par mjeseci slobodni na dotični datum ili imamo slobodu da u dva dana napustimo sve i odemo negdje. 

Hrvatske turističke agencije redovito nude first i last minute aranžmane. Ove ponude ćete naći i kod smještajnih kapaciteta. Također možete jeftinije i putovati. Ja, primjerice, kada idem busom na neku destinaciju, a znam da nije toliko popularna ili sami termin nije tražen, kupim kartu noć prije. Cijena zna padati od 20 do čak 50 posto. 

zapadne europske zemlje je najbolje proći vlakom. Izvrsno su povezane, a cijene su jeftinije i nudi se i popust mladima. To nije željeznica poput naše. Osobno sam veliki dio Nizozemske prošla upravo vlakom.

Neki vole putovati autom, drugima je autobus jeftinija varijanta prijevoza, dok neki preferiraju mirnu katamaransku vožnju. Postoji li neki način prijevoza koji ste otkrili, a da Vam je olakšao cjelokupno putovanje?

Mi uvijek preferiramo ići osobnim automobilom, bilo da je naš ili rentamo auto. To se posebno odnosi na planinarske izlete gdje baš i ne vozi javni prijevoz. 

No, na par destinacija smo odustali od toga jer smo usporedili cijene i shvatili da postoji jeftinija opcija. Primjerice, zapadne europske zemlje je najbolje proći vlakom. Izvrsno su povezane, a cijene su jeftinije i nudi se i popust mladima. To nije željeznica poput naše. Osobno sam veliki dio Nizozemske prošla upravo vlakom.

S druge pak strane imate mogućnost odlaska na grupne izlete. Mi smo Gruziju prošli u kombiju s manjom grupom ljudi putem lokalnih turističkih agencija jer smo shvatili da nam je sigurnije i isplativije to, nego rentati auto. Kada smo išli u Jordan, uzeli smo vozača koji je ujedno bio i turistički vodič. Kako nas je išlo četvero, a samo je jedna osoba vozila, shvatili smo da svi želimo jednako uživati i da nam je to najbolja opcija. 

Zapravo mnogo toga ovisi o destinaciju u koju se ide. Primjerice, nedavno smo bili na otoku Tenerife gdje je rent a car bio bajoslovno skup te smo koristili njihov javni prijevoz koji je jeftini, a odlično povezuje sve destinacije. 

Kao što sam gore navela – uvijek je dobro detaljno istražiti destinaciju, staviti sve opcije na papir i tako usporediti. Nekad se ispostavi da je ona prva i logična ideja posve financijski neisplativa. 

Postoje li kakve stranice koje mogu poslužiti kao priručnici za putovanja, koje biste voljeli izdvojiti? 

Under Dreamskies, naravno, ha-ha.

Zapravo ćete na portalu doznati apsolutno sve informacije o destinacijama koje smo prošli, a po novom imate i naše planove puta koje doslovno možete kopirati. Tu su informacije o destinaciji, tekstovi i tome što vidjeti, kako se kreću cijene, gdje jesti… Sve na jednom mjestu. Zapravo sve vodiče pišemo na način kako bi mi htjeli da nađemo opis puta – sve na jednom mjestu bez dodatno istraživanja.

Naravno ako dotične destinacije nema (jer pišemo samo iz prve ruke) možete istražiti onako kako ja to redovito radim. Ja sam teški štreber kada je organizacija puta u pitanju. 

Prvenstveno koristim Google tražilicu i, ovisno o destinaciji, čitam blogove. Pokazalo se da veći mediji ne nude korisne informacije iz prve ruke nego one iz redakcijske stolice. Blogovi su broj jedan. 

Uvijek naručim i tiskani vodič koji je praktičan i na jednom mjestu sve otkrije. Uz to ostaje kao lijepa uspomena. Najbolji su se pokazali oni od Lonely Planeta i DK Eyewitness. Mali savjet za narudžbu – knjige kupujte na Bookdepositoryju koji ne naplaćuje dostavu. Knjigama je potrebno malo više da dođu do vas, stoga ih naručite dovoljno rano. 

Drugi izvori su YouTube i Instagram. Na Instagramu uvijek prije puta zapratim zanimljive profile iz dotične destinacije i sačuvam fotografije kako bi mi pojedine lokacije ostale. Informacije možete naći i u brojnim putnim i planinarskim Facebook grupama, no nemojte očekivati da ćete tamo naći sve. Grupe su korisne ako tražite praktične informacije, a nekad pojedini članovi znaju dijeliti i svoje planove puta. Odlična su opcija i da vam neka destinacija upadne za oko. 

Na koncu sve posložim u personaliziranu Google Mapu za dotičnu destinaciju i složim plan prema lokacijama. 

Fotografije: Mija Dropuljić, Instagram

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!