svjetionik.scri.hr

SLOBODNO VRIJEME: Što nakon plaže? Ovo je naših šest prijedloga za kratki izlet!

S ljetom osim uživanja u plaži, osvježenje se može pronaći i u prirodi. Ovo je naših šest izbora za kratki izlet, kada ti plaža dosadi.

1. Fužine i šetnica oko jezera Bajer – Gorski kotar

Izvor: Facebook

Fužine su od Rijeke udaljene tridesetak kilometara, smještene 730 metara nad morem u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, a okružene su slikovitim planinama, tišinom beskrajnih šuma crnogorice i ljepotom jezera. Cijelom dužinom jezera prolazi šetnica koja u bilo koje doba dana nudi užitak u zimzelenoj prirodi i miru koji ju okružuje – sve zajedno s romantikom šarene arhitekture pokraj naseljene strane jezera.

Ako tražite mjesto na koje biste se ovog vikenda mogli uputiti na izlet, Fužine su naša topla preporuka.

2. Sveti Križ – okolica Rijeke

Opis fotografije nije dostupan.
Izvor: Galileo bar

Sveti Križ nedaleko od Trsata u sastavu ima cjelodnevno osunčanu šetnicu s panoramskim pogledom na more. Šetnica kreće neposredno pored Astronomskog centra u Rijeci.

Prije šetnje možete pogledati film u planetariju, gledati zvijezde, popiti kavu na panoramskoj terasi, a zatim prošetati parkom Sv. križa i posjetiti ranobaroknu crkvicu.

3. Izvor Rječine- okolica Rijeke

Privatna zbirka

Ugodna i lijepa staza koja počinje u Rijeci, a vodi sve do izvora Rječine. Sam put je dugačak oko pet kilometara.

Najpoznatija startna pozicija je ona na Trsatu od Frankopanskog trga, no druga mogućnost priključivanja stazi je kod Hartere. I jedna i druga startna pozicija su izvrstan odabir jer omogućavaju upoznavanje s poviješću Rijeke – s jedne strane tu je predivan Trsat, a s druge industrijski propala Hartera.

4. Kastavska šuma – Kastav

Kastav - 1. Šetnica Kastav - Eko-staza - Majevi vrh - Kastav
Izvor: Grad Kastav

Kastav je gradić nedaleko od Rijeke koji krije bogatstvo prirode neposredno kraj starog grada. Pristup stazama nalazi se iza Crekvine. Svim izletnicima su na raspolaganju tri staze izrazito simpatičnih naziva, a njihove slatke ilustracije pratit će te cijelim putem. Možete birati između najkraće staze ”Puž” koja traje oko sat i pol vremena, staze ”Zec” koja traje oko dva sata i pedeset minuta, te u konačnici imate na raspolaganju i najdužu stazu u trajanju od pet sati, pod nazivom ”Srna”.

Koji god da put izaberete, budite sigurni da ćete provesti ugodno vrijeme u prirodi zahvaljujući atraktivnom krajoliku Kastva i njegove okolice.

5. Kotor – Crikvenica

Brdo Kotor i staro selo na vrhu brda s pogledom na Vinodolski kanal i otok Krk svojom arhitekturom svjedoči o povijesti Crikvenice i Vinodola. I zato svi Na Kotor! podržati ideju širenja i kultiviranja zelene zone grada Crikvenice.

Priču o počecima Crikvenice pripovijeda brdo Kotor i staro naselje na njegovom vrhu. Svojim istaknutim i lako branjivim položajem iznad ušća rječice Dubračine, na vratima Vinodolske doline, Kotor je ljudima oduvijek bio zanimljivo mjesto. Život na brdu datira još od prapovijesti i nastavlja se različitim intenzitetom sve do 20. stoljeća. Položaj naselja, podalje od luke i glavnih cesta, u stoljećima nakon srednjeg vijeka postaje glavni nedostatak. Kotor je stoga postepeno gubio svoje stanovnike u korist  naselja uz obalu, iz kojih se tijekom 18. i 19. stoljeća razvila današnja Crikvenica. Nakon Drugoga svjetskog rata sve više Kotorana nepovratno odlazi. Njihove kuće s okućnicama ostaju napuštene a cijeli kultivirani krajolik zarasta u bujnu vegetaciju prepuštenu tihom propadanju.

6.Ljubavna staza- Crikvenica

Šetnica inspirirana ljubavnim pričama

Ako ste ljubitelj dugih romantičnih šetnji, onda ste svakako na pravom mjestu. Najljepša šetnica na crikveničkome području, kako je mnogi opisuju, nastala je još ranih tridesetih godina 20. stoljeća, a zbog mnogih zaljubljenih pogleda koje tamo možete sresti, dobila je naziv Ljubavna cestica.

Na 8 km dugoj šetnici čeka vas prekrasna simbioza prirode i kulturno-povijesne baštine. Oaza je to u kojoj ćete probuditi svoja osjetila, bilo da zaljubljeno gledate u voljenu osobu držeći je za ruku, osluškujete pjesmu vjetra ili pak uživate u mirisu mediteranskog bilja.

Na putu ćete upoznati i neke od kulturno – povijesnih znamenitosti:

  • Kasnoantičku gradinu Badanj (60 m n.v.)
  • Pod veli kamik – nekadašnji izvor pitke vode i prvi crikvenički vodovod, izgrađen 1890. Godine
  • Vidikovac na putu od gradine Badanj do Kavranove stene na 155 m n.v. s pogledom na Tribalj i Tribaljsko akumulacijsko jezero
  • Lokvu ispred Kavranove stene s livadicama kao stvorenima za odmor i druženje
  • Kavranova sten, koja se strmo uzdiže iznad lokve na 290 m n.v.

Gradina Badanj

Gradina Badanj je najstariji spomenik srednjovjekovnog fortifikacijskog graditeljstva u Vinodolu, koji se nalazi u neposrednoj blizini Crikvenice. Iako ne znamo izvorni naziv same utvrde, tlocrt govori o njegovoj velikoj povijesnoj važnosti, a antički nalazi svjedoče da je građena u ranobizantskom dobu, između 4. i 6. stoljeća.  Utvrda je nepravilnog kružnog oblika, a sastoji se od prostrane središnje kule, u kojoj se nalaze prostorije za boravak posade i vodosprema.

U njezinom se podnožju nalaze i ruševine crkvice sv. Duha koja potječe još iz 12. stoljeća. Crkvica je obnovljena u 15. stoljeću, a uz nju se nalazi srednjovjekovno groblje koje je nastalo nakon napuštanja starohrvatskoga groblja na Gorici u selu Stranče.

Pod veli kamik

Ovaj je izvor pitke vode i prvi vodovod od 1890. godine jedino mjesto koje je u suhim ljetnim mjesecima snabdijevalo stanovništvo pitkom vodom. Danas ga je teško pronaći ispod uzdignutog kamena, ali je tu, iznad gornje staze Ljubavne cestice. Iako je 1916. presušio zbog posljedice potresa u Crikvenici, nije zaboravljen ni danas, nego je uz slavinu podignut spomenik kako bi nas podsjetio na veliku važnost koju je imao u životu onoga doba.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!