U seriji članka „Najdraže jelo naših kuhara“ zamjenik voditelja kuhinje u Službi gospodarskih djelatnosti SC RI Ivan Čemeljić otkriva nam recept svojeg specijaliteta – riječ je o ribi pečenoj u pećnici.
Ivan Čemeljić radi kao kuhar više od 25 godina, a posljednjih šest godina zaposlen je u SC Rijeka.
-Doma kuham kad stignem, a obično taj posao podijelim sa suprugom. Ono što volim pripremati je riba pečena u pećnici s krumpirima. Riječ je o univerzalnom receptu koji je primjenjiv, kako za riječnu ribu tako i za morsku. Čak se na ovaj način može spremiti i zaleđena riba recimo oslić. Isto bude jako dobro, rekao nam je naš sugovornik.
Priprema je jednostavna i sve ide brzo.
Ako je svježa, ribu treba očistiti, posoliti te staviti u pleh s nauljenim krumpirima. (Za četiri osobe treba očistiti i na “ploškice” narezati oko dvije kilograma krumpira). Prije pečenja prepruka je sastojke poklopiti drugim plehom ili alu folijom.
Sve se peče oko sat vremena na 190 stupnjeva Celzijevih.
Jelo se može začiniti umakom koji se priprema na ovaj način.
U malo maslinovog ulja stavlja se nasjeckani češnjak i peršin, dodaje bijelo vino, zatim jušni temeljac ili voda. Ovim se umakom riba i krumpiri zalijevaju 15-20 minuta prije njihovog vađenja iz pećnice.
Uz ovo jelo najbolje ide sezonska salata, savjet je našeg sugovornika.
(foto i tekst: Lj. Hlača)