Vrijedne ruke kuhara Studentskog centra Rijeka pripremile su 2.000 porcija liganja na mornarski, a u sklopu Gastrofešte koja se održala na Korzu povodom Dana sv. Vida, koju tradicionalno organizira Grad Rijeka, a u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke.
Studentski centar Rijeka rado se odazvao pozivu organizatora.
Namirnice za ovogodišnju Gastrofeštu osigurao je Kaufland Hrvatska, a doprinos cijelom ovom događaju dao je i PIK Rijeka, koji je za građane pripremio štrudle od trešanja.
Interes za ovu finu marendu bio je odličan – mnoštvo je strpljivo čekalo u redu, kako bi dobilo svoju porciju, koja je bila besplatna.
U pripremi ovog jela sudjelovali su naši kuhari Vjeko Bortot, Kristian Kalčić, Josip Pleša, Giuliano Lovrenčić i Filip Fatović, uz koordinaciju organizatora prehrane SCRI Marinka Mrkonjića i voditelja kuhinje restorana “Kampus” Vlada Božurića.
Ništa bez puno miješanja…
– Počeli smo oko devet sati s kuhanjem. Utrošili smo preko 300 kilograma liganja, zatim više od 150 kilograma kapule. Sve smo radili na maslinovom ulju, uz dodatak rajčice, bijelog vina, ali i raznih začina kao što je peršin, zatim ružmarin i lovor. Za pripremu palente upotrijebili smo preko 100 kilograma kukuruznog griza, otkriva nam Vjeko Bortot koji na pitanje što garantira uspjeh kod pripreme jela u tako ogromnim loncima odgovara: “Tajna je u ljubavi prema kuhanju, ali ništa bez puno miješanja. Znači treba imati i dobre mišiće”, zaključio je Bortot.
Ravnatelj SCRI mr. Dinko Jurjević izrazio je zadovoljstvo načinom kako su feštu odradili naši kuhari.
-Lignje su bile jako dobre, a to znači da imamo prave stručnjake. Jer nije jednostavno raditi s ovakvim količinama. Drago mi je da smo mogli sudjelovati u pripremi besplatnih obroka, i na taj način dati doprinos da grad malo živne nakon korone. Nadam se daljnjoj suradnji s Gradom Rijeka. Tim više što nam nije prvi puta da sudjelujemo na ovakvim događajima koje organizira Grad Rijeka, izjavio je ravnatelj mr. Dinko Jurjević.
Lignje je probao i riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je tom prilikom pozvao građane neka se odazovu događajima koje je za njih Grad Rijeka, osmislio povodom Dana sv. Vida. Program se može vidjeti i ovdje.
– Puno toga je na programu – od koncerata pa do raznih manifestacija, zatim svečanih Akademija. Drago mi je da su naši sugrađani prihvatili i ovu aktivnost, rekao je Marko Filipović, izrazivši nadu da je i ova Gastrofešta zapravo dokaz da se svi polako vraćamo u ono “staro – normalno”.
Štrudla od 160 metara
Dejan Sablić, direktor komercijalnog sektora PIK Rijeka rekao je da PIK redovito prati Grad Rijeku na ovakvim manifestacijama, a ovog puta ova tvrtka došla je s 160 metara dugom štrudlom (naravno prethodno je kolač razrezan op.a). Za pripremu ove štrudle utrošeno je preko 120 kilograma trešanja, saznali smo.
Štrudle od trešanja… …i lignje na mornarski.
(foto i tekst: LJ. HLAČA)