svjetionik.scri.hr

RECEPTI S OKUSOM BLAGDANA: Kreiraj blagdanski stol sa Studentskim centrom

Kao i svake godine, veselimo se nadolazećim blagdanima, društvu najbližih, ali i hrani.

Stoga smo zamolili naše kuhare Catering kuhinje Ivana Čemeljića i Dražena Tržića da nam pomognu osmisliti jela za blagdanski stol, a našu radnicu Vladimiru Hatezić, da nam izdvoji jedan recept za slatko.

BADNJAK

Na Badnjak se u većini domova tradicionalno objeduje riblji ručak ili večera, a najpopularniji izbor u primorskim krajevima je naravno – bakalar.

Bakalar je prijedlog i našeg kuhara Ivana Čemeljića. Ova riba se može pripremiti na više načina, a jedan od njih je svakako – bakalar na crveno.

-To je priprema bakalara s pelatima odnosno rajčicama, veli nam naš sugovornik.

Za četiri osobe potrebno je oko 60 – tak dekagrama suhog bakalara, kilogram i pol krumpira, luk, zatim malo češnjaka, malo bijelog vina, jedna konzerva cijelih pelata, začini odnosno sol, papar, lovorov list.

Prije pripreme bakalar treba močiti u vodi barem dva dana.

Zatim je ribu potrebno kuhati, a kada vidno omekša – bakalar se vadi, kako bi se prodinstao malo na kapuli i češnjaku.

Tako obrađena riba u drugoj posudi zatim se slaže s krumpirom – tako da ide red krumpira i red ribe. Između redova sastojcima dodajemo sol, papar, otkriva nam dalje naš sugovornik.

Namirnicama se zatim dodaje decilitar vina, malo vode u kojoj je bakalar močio, nasjeckane pelate, lovorov list.

Sve se to kuha dok krumpir ne omekša. Jelo se ne miješa na klasični način već je dovoljno tu i tamo posudu malo protresti. I to je to.

BOŽIĆ

Za Božić se obično priprema – pečeno meso, a naš Dražen Tržić dijeli nam recept pripreme purice s mlincima.

Oni koji se odluče za puricu moraju biti spremni da se ova vrsta peradi dosta dugo peče – najmanje dva i pol sata i to što bi se reklo na “lagano”. (U prijevodu to znači 170 stupnjeva Celzijevih).

Puricu je potrebno dan prije pripreme dobro posoliti, pouljiti. Oni koji žele – perad se može začiniti tako da se u njenu kožu utrlja i malo dimljene crvene paprike.

Purica drugi dan ide u pleh odnosno ovu vrstu mesa poželjno je peći u dubokoj posudi – poklopljeno, uz konstantno podlijevanje s tekućinom koje meso otpusti tijekom pečenja. Zadnjih 20 minuta se uklanja poklopac kako bi purica dobila zlatnu boju.

Uz ovu vrstu pečenja idu mlinci i francuska salata.

SLATKO

Kakvi bi to blagdani bili da nema slatkoga, zar ne? Naša Vladimira je za nas izdvojila jedan klasični i vrlo jednostavan recept – a radi se o božićnom čajnom pecivu.

Za ove keksiće – potrebno je 50 dekagrama maslaca, 25 dekagrama šećera u prahu, tri bjelanjka, 70 dekagrama glatkog brašna, oko dvije tri žlice kakaa, jedan vanilin šećer te marmelada (okus po želji).

Maslac je potrebno pjenasto umutiti sa šećerom u prahom i s bjelanjcima – koje dodajemo jedan po jedan. Brašnu se dodaje kakao i vanilin šećer. Od sastojaka treba oblikovati smjesu, razvaljati i oblikovati posebnim kalupom kekse odnosno “ružice”. “Ružice” je potrebno peći oko 25 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Kasnije se keksići spajaju s marmeladom.

(tekst: Lj. H., foto: Ljiljana HLAČA, Vanja KORICA).

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme