svjetionik.scri.hr

ANTONIO BAKRAN: Studente pozivam da se učlane u Baltazar -smijeha, šale i korisnih informacija ne fali

Antonio Bakran član je Foto grupe Baltazar, a ove godine u okviru otvorenja izložbe To smo mi dobio je nagradu za poseban doprinos u radu ovog foto udruženja.

Podsjetimo, Foto grupa Baltazar postoji od 2017. godine te godinama organizira tečaj za studente Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci odnosno edukaciju pod nazivom Foto akademija, čiji je cilj polaznike upoznati s osnovama fotografije i njenom obradom. Ovaj tečaj je za studente besplatan.

Antonio Bakran zaposlen je na Građevinskom fakultetu u Rijeci kao mladi istraživač i sudionik na projektu “Predgotovljene zgrade gotovo nulte energije proizvedene na industrijski način”. U Baltazar se uključio sasvim slučajno i neplanirano, još kao student kada je i započeo taj njegov put foto istraživanja…

Vaša priča oko učlanjenja u Foto grupu je zanimljiva…?

Moram priznati da je sve bilo sasvim slučajno i neplanirano. Naime, dok sam čekao red za menzu vidio sam plakat o održavanju predavanja foto grupe vezano uz temu tehničkih postavki fotoaparata. Kako je navedeno predavanje počinjalo za pola sata, a nisam imao neke druge obveze, odlučio sam prisustvovati. I eto, nakon predavanja povezao sam se s voditeljicom Vanjom koja me je predstavila grupi i pozvala na daljnja druženja unutar foto grupe. Sve u svemu činila mi se odlična prilika za upoznavanje novih ljudi koji dijele istu strast prema fotografiji. I nisam pogriješio. 😊

Od kuda ljubav prema fotografiji?

Ljubav prema fotografiji pojavila se iz tehničkih razloga. Naime, još dok sam imao stari „point and shoot“ fotoaparat koji je fotografirao s automatskim postavkama, zanimalo me je zašto kada fotografiram dvije slične fotografije dobivam različite rezultate, tj. drugačije eksponirane fotografije.

Gledanjem videa po YouTube-u upoznao sam se s osnovama i tehničkim postavkama fotoaparata te me je to potaknulo da iskusim manualne postavke, unatoč tome što su bile ograničene na tadašnjem fotoaparatu. Klikanjem i isprobavanjem raznih mogućnosti, zavolio sam moć da upravljam fotoaparatom te da znam što mogu očekivati od fotoaparata. Naravno, savladavanjem tih vještina veću pažnju sam posvetio kadriranju i eksperimentiranju s raznim oblicima osvjetljenja. Kao šećer na kraju, ljubav je procvala kada sam napokon došao u kontakt s DSLR fotoaparatom te dodatno fotografije počeo obrađivati u raznim računalnim programima.

Najčešći motivi koje fotografiram su detalji iz prirode – Antonio Bakran.

Što volite fotografirati – koje motive? Što ste pripremili za izložbu To smo mi?

Najčešći motivi koje fotografiram su detalji iz prirode i landscape fotografija. Vjerujem da je razlog tome što ne postoji pritisak okoline, te imam dovoljno vremena za proučiti i isprobati različite kompozicije, ali i podesiti optimalne postavke kako bih iskoristio maksimum od opreme s kojom fotografiram.

Na izložbi To smo mi, svoj rad odnosno sebe kao autora predstavljam kroz tri fotografije.  Fotografijom Završja, publici želim predstaviti skrivene ljepote Istarske županije, ali i osobnu povezanost s rodnom Istrom. Fotografija je nastala uslijed izleta po malim, meni do tada nezamijećenim mjestima.

Detaljem raslinja na brdima u okolici Rijeke, prikazujem čest motiv kojeg susrećem prilikom planinarenja i odmora (bijega) od fakultetskih obveza. Negativ – ipak su planine, fotografijom koja je namjerno okrenuta, želim postići određeni efekt zbunjenosti kod promatrača, ali i predočiti svoj drugačiji pogled na svijet. Fotografija je nastala u Sloveniji na Kamniškom sedlu prilikom uspona na obližnje vrhove.

Naravno, rijetko uhvatite dobru fotografiju iz prve. A kada je uhvatite, onda se uvijek nađe neki mali dio koji je ušao u kadar i narušava vam izgled. Upravo to govorim jer se isplati potrošiti nekoliko sekundi više ponavljajući snimku, naspram sate na kasniju obradu.

Da li ponavljate snimak? Kako uglavnom nastaju Vaši radovi?

Naravno, rijetko uhvatite dobru fotografiju iz prve. A kada je uhvatite, onda se uvijek nađe neki mali dio koji je ušao u kadar i narušava vam izgled. Upravo to govorim jer se isplati potrošiti nekoliko sekundi više ponavljajući snimku, naspram sate na kasniju obradu.

Osobno nemam neku posebnu proceduru kako nastaju radovi. Pogledam prognozu, odredim rutu, spakiram opremu u ruksak i odvezem se negdje. Prizore koji mi se svide fotografiram, te ih kasnije uredim i objavim. I to je to. Nema tu puno filozofije. Problemi su kada fotografirate osobe drugog spola, uzalud vam sav trud i planiranje kada osoba nije lijepo ispala ili joj je vjetar pokvario frizuru. 😁

Koliko je bitna edukacija u dobivanju kvalitetnog proizvoda?

Naravno, kao i u svemu bitna je edukacija, no ovisno o željenom cilju pojedinca postavljaju se granice do kojih želiš ići s educiranjem. Želite li napraviti fotografiju koja će dobro izgledati na društvenim mrežama, dovoljno je imati smisla za kadriranjem, dobro svjetlo i malo sreće. Ostalo će i mobitel odraditi. Za uvjete slabijeg osvjetljenja i/ili ograničenog prostora,  potrebno je ipak posegnuti za određenim znanjima kako bi se isporučio donekle prihvatljiv proizvod. Na sreću postoji mnogo besplatnih video materijala na internetu koji vas mogu u relativno kratkom vremenu naučiti svemu i svačemu, pa tako i o fotografiji.

(…) smatram da fotoaparat još uvijek nije zamjenjiv s mobitelom, a kamoli da ga je „ubio“. Kvaliteta fotografije i količina podataka koju senzori bilježe na mobitelu ili fotoaparatu je neusporediva što posebno dolazi do izražaja prilikom obrade fotografije.

Je li mobitel “ubio” fotoaparat?

Tema o kojoj se može puno toga reći, no ovaj put samo kratko. Naime, smatram da fotoaparat još uvijek nije zamjenjiv s mobitelom, a kamoli da ga je „ubio“. Kvaliteta fotografije i količina podataka koju senzori bilježe na mobitelu ili fotoaparatu je neusporediva što posebno dolazi do izražaja prilikom obrade fotografije. Time ne želim reći kako mobiteli nemaju prednosti nad fotoaparatima u određenim segmentima, dapače, sve ima svoje prednosti i nedostatke.

Kojim riječima biste pozvali sve one koji vole fotografiju,  da se priključe i u rad Baltazara?

Želja mi je pozvati sve zainteresirane studente koji vole i uživaju u fotografiji, ali i one koji možda toga još nisu svjesni da nam se pridruže u radu Foto grupe Baltazar. Smijeha i šale, te nekih korisnih informacija kako urediti fotografije nam ne fali.

Planovi za dalje?

U ovom je trenutku teško govoriti o nekim planovima, no htjeli bi ponoviti foto akademiju. Naravno, osim predavanja i radionica, moguće je organizirati i jednodnevne izlete u okolici Rijeke s naglaskom na fotografiranje i druženje.

Zaprati rad Foto grupe na Instagram profilu (@uniri_foto_grupa_baltazar), uroni u foto svijet članova i na vrijeme se informiraj o aktivnostima – koje su besplatne.

(lj.h., foto: I.BABIĆ)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme