svjetionik.scri.hr

BEZ PRAVE KIŠE: Dugotrajna suša i u Rijeci, no voćke SCRI -a redovito se navodnjavaju

Studentski centar Rijeka ponosan je na svoje biljke, a prije svega na  voćke u čije se održavanje ulaže puno truda i napora, a što između ostaloga uključuje i svakodnevno navodnjavanje po sistemu kap po kap.

U brigu ulazi i sav okoliš (košnja, čišćenje), koji je pod našim upravljanjem.

No, kada je riječ o zelenilu ono se navodnjava iz sustava podzemnih spremnika koji se pune kišnicom putem podnih rešetki ili se isti pune vodom iz vodovoda, kada nema kiše – a što je trenutno sada slučaj.

Ukupna zapremnina podzemnih spremnika je oko 100.000 litara, a spremnici se pune jednom tjedno. Više o tomu pisali smo prije više od devet mjeseci i ovdje.

Da je Rijeka – koja je inače vrlo kišna lokacija – u jednom dugotrajnom sušnom razdoblju potvrđuju i podaci koje smo dobili od Hidrometeorološkog zavoda Rijeka.

Konkretno, u svibnju je palo 53 litre kiše po metru kvadratnome a prosjek je 112 litara po metru četvornome, dok je u lipnju kiše bilo vrlo malo – svega 27 litara. O kakvim je poremećajima riječ dovoljno je istaknuti da je istovremeni prosjek za spomenuti mjesec čak 92 litara po metru kvadratnome.

Situacija u srpnju za mrvicu se poboljšala – ako se to može reći – budući da je palo 49 litara kiše po metru kvadratnome, no padalina je najviše bilo u posljednja tri dana u tom mjesecu pa je pitanje koliko je to osvježilo prirodu.

Razdoblje bez kiše se nastavlja i na kolovoz, saznajemo od Zavoda.

Ova ekstremna situacija kao posljednica globalnog zatopljenja pogađa gotovo sve sektore- kućanstva (redukcije), poljoprivrednike, tvornice, turizam, životinje, ugostiteljstvo, ostavlja traga na ekologiju to jest zelenilo općenito – pa tako i na naše stablašice, čiji je izgled neke prolaznike zabrinuo.

No, ipak razloga za brigu nema, biljke dobivaju vodu odnosno nisu prepuštene visokim temperaturama i žegi, a vjerujemo da će s jeseni oporaviti (jer ništa ne može zamijeniti prirodu) i da će nas razveseliti i s plodovima.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!