svjetionik.scri.hr

CEEISA-ISA: Riječko Sveučilište ugostilo preko 800 znanstvenika

U Rijeci ovih dana boravi više od 800 sudionika jedne od najvećih međunarodnih konferencija na ovim prostorima – International CEEISA-ISA 2024 Conference s temom Knowing the Global-local: Imagining Pasts, Debating Futures.

Konferencija, koja se održava od 18. do 21. lipnja, okupila je sudionike iz čak 65 zemalja – stručnjake iz područja politologije i međunarodnih odnosa, koji ovoga tjedna na Sveučilištu u Rijeci raspravljaju, surađuju i sudjeluju na brojnim sesijama, radionicama, panel-raspravama, okruglim stolovima… Konferenciju je službeno otvorila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, a svečano otvorenje održano je u srijedu, 19. lipnja 2024. u ex Exportdrvu na Delti.

Glavni organizator konferencije je International Studies Association (ISA), najstarije i najveće profesionalno udruženje za interdisciplinarno proučavanje međunarodnih odnosa i njegov regionalni partner Central and Eastern European International Studies Association (CEEISA), u suradnji sa Sveučilištem u Connecticutu i lokalnim partnerskim institucijama – Centrom za napredne studije jugoistočne Europe i Sveučilištem u Rijeci.

Konferencija je platforma za predstavljanje najnovijih istraživanja o srednjoj i istočnoj Europi, prilika za rasprave, prezentacije radova, panele, okrugle stolove, radionice…

Misija je ove konferencije povezati znanstvenike i znanstvenice iz srednje i istočne Europe s globalnom zajednicom. Zajednička međunarodna konferencija CEEISA-ISA 2024 predstavlja jedinstvenu priliku za okupljanje istaknutih stručnjaka iz područja političkih znanosti i međunarodnih odnosa iz cijeloga svijeta. Cilj je predstaviti najnovija istraživanja o srednjoj i istočnoj Europi te dalje raspravljati o stanju tih disciplina u širem području. Politika proizvodnje znanja oblikuje razumijevanje svjetske politike i znanstvenih praksi. U međunarodnim studijama često se uspostavljeni analitički okviri i razlika između lokalnog i globalnog uzimaju zdravo za gotovo. Oni odražavaju epistemološke autoritete koji proizlaze iz društvenih i materijalnih hijerarhija. Takve strukture stvaraju i discipliniraju političke imaginacije i oblikovanje politika, podupiru interpretacije aktualnih događaja čak i kada se tvrdi nepristrano stručno mišljenje. Glavna tema konferencije nastoji razjasniti politiku znanja i procese kreiranja politika u stvaranju globalno-lokalnog.

Na Svečanom otvorenju, održanom u ex Exportdrvu pozdravnim su se govorima obratili, redom: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Conneticutu prof. dr. sc. Radenka Marić, predsjednik CEEISA-e prof. dr. sc. Filip Ejdus, izvršni direktor ISA-e prof. dr. sc. Mark A. Boyer, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula. Otvorenju je nazočila i Diana Mance, ravnateljica Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske.

PROGRAM KONFERENCIJE

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme