svjetionik.scri.hr
iva zuric jakovina

ČITAJTE S NAMA: doc.dr.sc. Iva Žurić Jakovina bira za vas književne naslove

Za našu rubriku ”Čitajte s nama” doc. dr. sc. Iva Žurić Jakovina s Filozofskog fakulteta u Rijeci odabrala je svoje favorite za čitanje te je objasnila svoj izbor.

Doc. dr. sc. Iva Žurić Jakovina je 2013. godine doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2008. godine radi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci prvo kao znanstvena novakinja, a sada kao docentica i vodi nekoliko kolegija u sklopu Kulturalnih studija i studija ”Glume i mediji”. Uz radno iskustvo na Filozofskom fakultetu u Rijeci, naša sugovornica se ističe svojom stručnom djelatnošću psihodramske suradnice u Centru za psihodramu, u kojem prakticira tzv. koterapijsko vođenje psihodramskih terapijskih grupa s nekliničkom populacijom.

Ovo je njezinih šest naslova s objašnjenjem.

Irvin D. Yalom: Kad je Nietzsche plakao

Samo ranjeni iscjeljitelj može zaista liječiti.

Izvrstan romaneskni prikaz zamišljenog susreta između ‘praoca’ psihoanalize Josepha Breuera i kontroverznog filozofa Friedricha Nietzschea iz pera poznatog svjetskog psihoterapeuta Irvina D. Yaloma. Za sve one koje zanima psihoanaliza (psihoterapija) i filozofija.

Albert Camus: Sretna smrt

Uskladio je svoje srce s laganim otkucajima neba i vratio se sebi samom.

Stilski čudesan, tematski provokativan manje poznati roman majstora ezgistencijalističke filozofije Alberta Camusa. Preteča Stranca, njegov svojevrsni uvod, no s drugačijim pitanjima – o vremenu i strpljivom traženju sreće. Predivni opisi krajolika i unutarnjeg svijeta.

Paul Auster: Newyorška trilogija

Sve je počelo pogrešno biranim brojem, telefonom koji je u gluho doba noći zazvonio triput, i s glasom s druge strane koji je tražio nekog tko nije bio on.

Najpoznatije djelo suvremenog američkog autora. Remek djelo postmoderne proze. Poigravanje detektivskim žanrom u potrazi za vlastitim identitetom razotkriva puno više od samog sadržaja romana.

Friedrich Nietzsche: Antikrist

Ova knjiga pripada malobrojnima. Možda nijedan od njih više ne živi.

Neobično djelo iz pera filozofa koji propituje temeljne postavke kršćanstva i čini to majstorski. U djelu prevladava doživljaj istovremene očaranosti i bespoštedne kritike kršćanstva. Nietzsche to radi na poetski način, a opet surovo. Za sve one koje zanimaju pitanja vjere i njene kritike. 

John Williams: Stoner

Počeo je samouvjereno govoriti i osjetio je kako se u njemu skuplja čvrsta neumoljivost. Dobio je osjećaj da, s deset godina zakašnjenja, napokon otkiva tko je zapravo, a lik koji je ugledao bio je više i manje od onoga što je nekog zamišljao da će biti.

Remek-djelo američkog romanopisca u kojem opisuje sudbinu sasvim običnog čovjeka, profesora engleske književnosti, njegov tihi život kakav se izvana čini, dok se istovremeno nazire sakriveno bogatstvo života koje tutnji ispod naizgled odmjerene proze. Roman djeluje na nekoliko razina, dodirujući naistačanije dijelove čitatelja.

Alain de Botton: Ogledi o ljubavi

Nezaobilazno štivo za svakoga tko u ljubavi vidi priliku za smislenim kontaktom.

Romaneskno – esejističko istraživanje ljubavi. Poznati autor, filozof, utemeljitelj Škole života (The School of Life) Alain de Botton na duhovit način opisuje tipičan tijek ljubavi, od početne zanesenosti do dubljih poimanja ljubavi. Djelo koje istovremeno djeluje kao učenje o tome kako voljeti drugoga tako da budemo što iskreniji prema sebi i drugome. Nezaobilazno štivo za svakoga tko u ljubavi vidi priliku za smislenim kontaktom.

Izvor: katalog.gkr.hr

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme