svjetionik.scri.hr

SIGURNOST RADNIKA: Obilježili Nacionalni dan zaštite na radu, naglasak se daje na sigurno i zdravo okruženje

Danas je Nacionalni dan zaštite na radu, a ove godine obilježava se s naglaskom na temu sigurnog i zdravog radnog okruženja kao temeljnog načela i prava na radu.

Nesreće na radu imaju značajnu ljudsku, društvenu i ekonomsku cijenu, a njih bi trebalo eliminirati osiguravanjem sigurnosti za sva radna mjesta.

U Studentskom centru Rijeka u posljednjih pet godina osposobljeno je za rad na siguran način 276 studenata, broj prijavljenih ozljeda – jedna lakša ozljeda.

Najnoviji statistički podaci ILO – a (International Labur Office) na svjetskoj razini ukazuju:
• da bolesti povezane s radom uzrokuju najviše smrti među radnicima, procjenjuje se da samo opasne tvari uzrokuju 651.279 smrti godišnje.
• građevinska industrija ima neproporcionalno visoku stopu zabilježenih nezgoda.
• posebno su osjetljivi mlađi i stariji radnici. Starenje stanovništva u razvijenim zemljama znači da sve veći broj starijih osoba radi, a sve to zahtijeva posebnu pažnju.

U Studentskom centru Rijeka u posljednjih pet godina provedeno je 789 osposobljavanja radnika za rad na siguran način, a od toga prijavljenih ozljeda – 13 lakših ozljeda.

Radilo se o lakšim ozljedama, no rizik je uvijek prisutan, i ne smije ga se zanemariti. Stručnjaci zaštite na radu stalno moraju raditi na potpunoj prevenciji

Zdravlje, sigurnost i očuvanje radne sposobnosti radnika vrijednosti su od posebnog društvenog interesa u našoj zemlji, a potrebno je učiniti sve da sigurnost na radu i zdravlje postanu vrijednosti i uvjerenja koja će svi dijeliti i kojima smo svi u potpunosti predani. U kontekstu toga potrebno je primjenjivati i višu razinu mjera prevencije i zaštite od minimalno propisanih.

Povodom ovog dana Matija Leskovar, voditelj Službe integralne sigurnosti u SCRI – u rekao je da je svatko odgovoran za sprječavanje smrti i ozljeda na poslu. Dodao je dalje da smo odgovorni i za sigurno i zdravo radno okruženje, a na siguran način treba obavljati i posao. Pri tome je važno zaštititi sebe, ne ugrožavati druge, poznavati svoja prava te sudjelovati u provođenju preventivnih mjera.

– Pozitivna kultura sigurnosti postiže se kada radnici uče iz uvida i intuicije, a ne iz incidenata, te mijenjaju svoje načine razmišljanja i djelovanja dijeleći svoja iskustva i rješavajući zajedničke probleme, rekao nam je Matija Leskovar, dodajući:

-Svim radnicima, osobama na radu koji rade, ukazujem da njihovo zdravlje nema cijene, da čuvaju svoje zdravlje. Tijekom rada i na radu moguće su ozljede iz kojih mogu proizaći trajne i teške posljedice, ali važno je istaknuti da se one mogu dogoditi u bilo kojem trenutku, zaključio je naš sugovornik.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme