svjetionik.scri.hr

EFRI SPORT: Planinarskom školom potičemo kretanje i stvaramo zaljubljenike u prirodu

Udruga EFRI Sport – koja djeluje u sklopu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci još od 2012. godine – krajem prošle godine prijavila je na Javni poziv za prijavu projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti – a kojeg je raspisao SCRI – projekt pod nazivom “EFRI planinarska škola” i osvojila sredstva za njegovo provođenje.

Podsjetimo, temeljem Zakona o obavljanju studentskih poslova, Studentski centar Rijeka obvezan je na temelju javnog poziva provoditi financiranje studentskih projekata, a sredstva se prikupljaju iz naknada Studentskom centru Rijeka u studentskim poslovima u iznosu od 0,5 posto neto iznosa naknade izvođaču.

Voditeljica “EFRI planinarske škole” je studentica Laura Habulan, a ovom prilikom ugostili smo dopredsjednicu spomenute Udruge Danielu Kružić koja nam je predstavila cijelu ovu priču. Aktivnosti Škole inače se mogu pratiti preko društvenih mreža odnosno ovdje.

Daniela Kružić predaje na Ekonomskom fakultetu u Rijeci talijanski i njemački jezik.

Nova sportska aktivnost

Planinarskom školom Udruga EFRI Sport zapravo je proširila svoj “portfelj” sportskog djelovanja, zar ne?

Tako je. Udruga EFRI Sport u proteklih je nekoliko godina organizirala razne sportske događaje poput EFRI humanitarne trail utrke, manifestacije EFRI International Sports Day, EFRI sportskog dana na Platku, turnira u paintballu te je sudjelovala u natjecanjima UNISport lige.

Projekt EFRI planinarska škola novi je projekt EFRI Sporta kojim smo željeli aktivirati što veći broj studenata i djelatnika Ekonomskog fakulteta u Rijeci i potaknuti ih na kretanje i boravak u prirodi. Osnovni je cilj našeg projekta bio motivirati studente da svoje slobodno vrijeme provode u prirodi kako bi izbjegli posljedice sjedilačkog načina života i ukazati im na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću.

Dugoročna nam je želja bila stvoriti „zaljubljenike“ u prirodu koji će svojim pozitivnim iskustvom motivirati i ostale kolege, članove svojih obitelji pa i šire zajednice na odlazak u planine. Osim sportske aktivnosti, drugi je važan cilj projekta EFRI planinarska škola edukativne naravi. Naime, polaznici planinarske škole su osim odlaska u planine imali i teorijski dio, tj. upoznavanje s osnovnim pravilima ponašanja u planinama i obrazovanje za sigurne pohode u planine kroz razna predavanja i radionice. Osim toga, važno je istaknuti da smo kroz ovaj projekt potakli studente na druženje i socijalizaciju kroz nešto drugačije aktivnosti nego što su to inače navikli. Sve smo to i ostvarili uz pomoć i podršku Hrvatskog planinarskog društva „Platak“ koji je organizirao cjelokupnu planinarsku školu, a tu je naravno i Studentski centar Rijeka bez kojeg ovaj projekt ne bi bilo moguće ni realizirati.

Prvi izlet EFRI planinarske škole bio je na otok Cres gdje smo „za zagrijavanje“ prošli Tramuntanu od Porozine do Beloga, stazu dugačku 18 kilometara. Potom smo prošli stazom krša i kuša u zaleđu Crikvenice, popeli smo se na Klek i u Ogulinu posjetili Zavičajni muzej s alpinističkom i planinarskom zbirkom. Vježbu orijentacije u planini imali smo na Platku i to u sklopu „Trofeja Platak“. Prohodali smo i 16 kilometara Premužićeve staze od Zavižana do Alana i bili na stazi Malog princa na južnom Velebitu. Preostaju nam još izleti na Samarske stijene i na Risnjak.

Predviđeno 8 izleta

Koliko je izleta do sada organizirano, i gdje ste sve bili?

Planinarskom školom je predviđeno 8 izleta koji su se trebali održavati paralelno s predavanjima, no cjelokupna Covid-19 situacija i mjere koje su bile na snazi u Primorsko goranskoj županiji su nam promijenili planove. Prvi izlet EFRI planinarske škole bio je na otok Cres gdje smo „za zagrijavanje“ prošli Tramuntanu od Porozine do Beloga, stazu dugačku 18 kilometara.

Potom smo prošli stazom krša i kuša u zaleđu Crikvenice, popeli smo se na Klek i u Ogulinu posjetili Zavičajni muzej s alpinističkom i planinarskom zbirkom. Vježbu orijentacije u planini imali smo na Platku i to u sklopu „Trofeja Platak“. Prohodali smo i 16 kilometara Premužićeve staze od Zavižana do Alana i bili na stazi Malog princa na južnom Velebitu. Preostaju nam još izleti na Samarske stijene i na Risnjak.

Kakve su bile impresije sudionika? Što su izdvojili kao posebnost…

Studenti su bili oduševljeni idejom planinarske škole i mogu reći da je interes bio zaista velik. Mnogi od njih nisu s riječkog područja i kroz ovaj su projekt mogli upoznati ljepote naše županije, ali i šire. Posjećeni lokaliteti spadaju u najatraktivnija i najpoznatija planinarska odredišta u Hrvatskoj i vjerujemo da su ostavili snažan dojam i stvorili lijepe uspomene kod studenata. Osim toga, ne treba zanemariti ni društvenu komponentu projekta – povezivanje i bolje upoznavanje studenata međusobno, ali i studenata i nastavnika. Takva interakcija omogućila je prvenstveno studentima da svoje profesore upoznaju i izvan službenih akademskih okvira.

Osnovni je cilj našeg projekta bio motivirati studente da svoje slobodno vrijeme provode u prirodi kako bi izbjegli posljedice sjedilačkog načina života i ukazati im na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću.

Kako je zapravo došlo do ideje za ovaj projekt, koji su njegovi ciljevi?

Sama ideja došla je spontano – razgovorom na sastancima Udruge EFRI Sport. Nastojali smo pronaći i osmisliti sportske aktivnosti koje bi uključivale i edukativnu komponentu, a bile bi zabavne i široko prihvaćene među studentima.

Naša studentica Laura Habulan prihvatila se onog manje zabavnog dijela projekta EFRI planinarska škola te je uz pomoć uprave EFRI Sporta i studenata volontera napisala projekt te je dogovorena suradnja s HPD „Platak“. Smatramo da smo sve zacrtane ciljeve i ostvarili: pokrenuli smo studente i motivirali ih na boravak u prirodi, pritom su nešto novo i naučili te su upoznali nove krajolike Lijepe naše i stekli nova poznanstva.

UNISport liga

Hoćete li i dalje aplicirati na naše javne pozive?

Projekt “EFRI planinarska škola” zapravo je već drugi projekt kojeg smo prijavili na javni poziv Studentskog centra Rijeka. Prošle smo godine uz financiranje SC-a nabavili sportsku opremu i rekvizite kako bi naši studenti imali dresove prilikom predstavljanja Ekonomskog fakulteta na sportskim natjecanjima UNISport lige.

Ove je godine naš projekt bio nešto kompleksniji i izazovniji, jer smo zbog cjelokupne Covid-19 situacije, ali i vremenskih (ne)prilika morali neke izlete odgađati i mijenjati destinacije i datume, no sve smo riješili bez ikakvih problema zahvaljujući kolegicama Marti, Dariji i Snježani iz Studentskog centra koje su nam stalno bile na raspolaganju i pomogle sa svim našim upitima i nedoumicama. Hvala im na tome! 🙂

Već imamo nekoliko novih ideja za koje se nadamo da će se u idućoj akademskoj godini pretvoriti u projekte i svakako ćemo ih prijaviti na sljedeći natječaj kako bismo ih mogli realizirati.

Humanitarna trail utrka – u listopadu

EFRI sport je aktivan i na humanitarnom polju – jeste li uspjeli zbog korone organizirati neke akcije, do sada?

EFRI Sport već dvije godine za redom uspješno organizira i realizira projekt EFRI humanitarna trail utrka koja se održava u Kastvu, u Kastavskoj šumi. Sredstva se svake godine prikupljaju za ranjive i socijalno ugrožene skupine. Zbog korone se nažalost prošlogodišnja utrka nije mogla održati, međutim ove godine nas u 10. mjesecu očekuje 3. EFRI humanitarna trail utrka, također uz potporu Studentskog centra Rijeka i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Radi se o kružnoj utrci duljine 5 km, a trči se u dvije kategorije, muškarci i žene te će se dodijeliti posebna priznanja socijalno isključenim studentima (studenti s invaliditetom) i najboljem studentu i studentici. Utrka je namijenjena studentima i zaposlenicima Ekonomskog fakulteta u Rijeci, svim studentima i djelatnicima svih sastavnica Sveučilišta u Rijeci te svim partnerima, sportskim klubovima i ostalim zainteresiranim građanima.

Ove godine će se donacijama za startni broj prikupljati sredstva za Udrugu Portić i njihov projekt „Tete i barbe pričalice“ koji se provodi u KBC-u Rijeka te i ovim putem pozivamo sve zainteresirane da za više informacija prate Facebook stranicu EFRI Sporta i da nam se priključe na utrci u listopadu.

(priprema: LJ. HLAČA, foto; privatna zbrika)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!