svjetionik.scri.hr

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI: Kombiniraj i kreći se održivo!

Grad Rijeka u periodu od 16.- 22. rujna 2022. godine obilježava Europski tjedan mobilnosti kojim promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama.

U organizaciji programa sudjeluju Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Održiva mobilnost

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

  • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima,
  • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,
  • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,
  • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,
  • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,
  • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je „Bolja povezanost“ dok slogan glasi „Kombiniraj i kreći se!“.

Europski-tjedan-mobilnosti-

S obzirom na izazove koje pred nas stavlja život u gradu, sada je pravo vrijeme da promislimo kako se krećemo. Svakodnevnim aktivnostima kojima smanjujemo onečišćenja i emisije plinova koje štete našoj klimi stvaramo zdravije i sretnije gradove za sve. Zajedno, korak po korak, svi možemo krenuti prema budućnosti s nultim emisijama ako to postane naša zajednička briga i odgovornost. Cilj je promovirati zdravije i pametniji načine kako se možemo kretati u gradu a da istovremeno pridonosimo smanjenju zagađenja kao što su sigurno pješačenje i bicikliranje kao aktivni oblici kretanja, korištenje aktivnih modela transporta (hodanje, bicikliranje) te korištenje javnog prijevoza.

Hodanje, vožnja bicikla, romobila…

Akrivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ili romobilom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima. Gradovi koji promiču hodanje i vožnju biciklom ili romobilom smatraju se privlačnijima, manje zagađenima i s većom kvalitetom života. Cijeli program manifestacije je dostupan ovdje.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme