svjetionik.scri.hr

GERILSKO PLETENJE I U RIJECI: Stabla u parku ispred Akademije uljepšana pletivom


Debla stabala u parku ispred Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na Kampusu umotana u šarenu vunu i veselo pletivo – intervencija su u prostoru koja je rezultat radionica projekta solidarnosti Yarn Bombing Rijeka, financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti.

Yarn bombing ili gerilsko pletenje odnosno heklanje urbani je trend čiji je cilj ukrašavanje javnih i privatnih prostora pletivom.

Ugodnija alternativa za uljepšavanje eksterijera

Za neke možda teško zamislivo – da ova tradicionalna vještina ručnog rada može poslužiti pri uljepšavanju eksterijera – ali yarn bombing dokazuje upravo suprotno te stoga u svijetu postaje sve ugodnija alternativa za neke druge oblike „uličnih umjetnosti“.

Spomenuti projekt trajat će cijelu ovu godinu, a iza cijele ove priče stoji tvrtka Subjekt pod vodstvom šest studentica volonterki – Ivana Babić, Ivana Barić, Ivana Birkaš, Katarina Bulić, Nikolina Janjić i Mikela Oklen. U provedbi projekta potporu pružaju i mentorice Anita Ladišić i Andrea Rubčić.

Izrađeno preko 250 komada pletenih kvadrata

– Uz radnu atmosferu i neumorne ručice, zadnjih nekoliko tjedana isplele smo preko 250 komada pletenih kvadrata, trokutića, krugova, cvjetića i mnogobrojnih (ne)planiranih oblika i veličina, koji sada krase javni prostor u kojem svakodnevno boravimo, saznajemo od Ivane Babić, jedne od sudionica u ovom projektu, inače studentice na Akademiji.

– Cilj projekta nije samo uspostavljanje yarn bombing skupine u Rijeci, već i ojačati međugeneracijsku solidarnost u zajednici održavanjem radionica heklanja. Pokretanjem yarn bombing zajednice planiramo raditi i mnoge druge društveno korisne aktivnosti, poput pletenja hobotnica za bebe iz inkubatora. Usprkos studentskim obvezama opuštali smo se kroz vesele susrete, naučili mnogo, obostrano razmjenjivali trikove, istakla je naša sugovornica.

Novi ciklus na jesen

Projektni tim je dosad održao 12 radionica na kojima su sudjelovale žene razne dobi, a s novim ciklusom radionica krenut će se već od ove jeseni. Do tada svi zainteresirani mogu pratiti, ali i naučiti pokoju interesantnu činjenicu o ovoj aktivnosti na Facebook stranici Yarn bombing Rijeka i web stranici Subjekta.

(pripremila: LJ. HLAČA, foto: zbirka organizatora)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme