svjetionik.scri.hr

HIDRACIJA LJETI: Pet načina kako spriječiti dehidraciju

Voda je nužna za pravilan rad tijela, te se ljeti moramo posebno paziti. Bez dovoljno vode riskiramo zapravo dehidraciju, te smo radi toga za vas izdvojili pet načina kako spriječiti takvu situaciju – kako inače tako i preko ljeta.

Voda čini oko 60 posto ljudskog tijela te sudjeluje u procesima u tijelu, od kojih je najvažnije izdvojiti opskrbu nutrijentima kroz čitavo tijelo, te uklanjanje otpadnih tvari. Dehidracija se može pojaviti u formi umora, žeđi, grčeva u mišićima te drugih formi simptoma koji su neugodni – poput gubitka apetita, glavobolje i slično. Stoga je hidracija izuzetno bitna kako bi naše tijelo moglo funkcionirati kako treba.

1. Pijenje vode

Započnite i završite dan s čašom vodom. Pijte vodu uz svaki obrok. Popijte jednu ili dvije čaše i nakon vježbanja.

2. Izbjegavajte alkohol, napitke s šećerom i kofein

Neke tekućine djeluju tako da dehidriraju. Pića poput kave, slatkih gaziranih pića, piva, vina i žestokih pića, limunade, slatkog čaja, energetskih pića, smoothieja i aromatiziranog mlijeka – svi oni mogu biti krivi za dehidraciju. Razlog tome jest taj što su puni šećera, natrija i drugih sastojaka koji uklanjaju vodu iz tijela. Razmislite o svakodnevnoj izmjeni nekih od njih ili rehidraciji s više vode za svako dehidrirajuće piće koje popijete. Također, vodu možete napraviti manje dosadnom tako što dodate voće po izboru, ili pak prahove s okusom bez dodanih šećera.

3. Jedite hranu koja sadrži vodu

Jeste li znali da otprilike 80 posto našeg unosa vode dolazi iz vode koju unosimo? Ostalih 20 posto dolazi iz hrane. Većinom voće i povrće sadrži malo vode, ali za maksimalnu korist preporučujemo ovo: krastavci, celer, rajčice, rotkvice, paprike, cvjetača, lubenica, špinat, jagode, brokula i grejp. Sve navedeno sadrži 90 posto vode ili više.

4. Probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se nalaze u jogurtu i drugoj hrani, te mogu poboljšati dobre bakterije u vašem tijelu. Uzimanje probiotika može poboljšati vaš imunološki sustav, zaštititi tijelo od infekcija i poboljšati probavu i apsorpciju hrane i hranjivih tvari—uključujući vodu. Probiotici također pomažu kod nekoliko stanja povezanih s dehidracijom.

5. Hidracija tijekom znojenja

Često se tijekom fizičkih aktivnosti znojimo, a s time gubimo vodu i nutrijente koje smo vrijedno skupili. Bitno je piti vodu tijekom ovih aktivnosti. Stopa vašeg znojenja, vlažnost okoline, ali i koliko ste dugo vježbali čimbenici su koje treba uzeti u obzir. Pravilna hidracija znači unos dovoljne količine vode prije, tijekom i nakon vježbanja.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme