svjetionik.scri.hr

KOLEKTIVNA SADNJA: Zasadi drvo na Kampusu

Priprema se još jedna sadnja stabala na području Kampusa, a u organizaciji Studentskog centra Rijeka Sveučilišta u Rijeci.

Tjedan kolektivne sadnje

Naime, ove godine sadnja će se organizirati u okviru Tjedna kolektivne sadnje stabala#zasadidrvonebudipanj. Riječ je o nacionalnoj kampanji čiji su ciljevi – razvoj ekološke svijesti, izgradnja pozitivnih stavova vezanih uz održivi razvoj te poticanje odgovornost za okoliš za budućnost lokalne, ali i globalne zajednice. Akcija će se održati ovog petka 4. prosinca uz pridržavanje svih epidemmioloških mjera.

Tjedan kolektivne sadnje održava se početkom prosinca na području cijele Hrvatske, s mogućnošću produžetka na cijeli mjesec. 

Važno je voljeti stabla

Danas u 21. stoljeću ne treba posebno isticati zašto je važno voljeti stabla – drveće proizvodi kisik, dom je mnogim životinjama, daje sjenu, štiti tlo od erozije.

Ozelenjavanje Kampusa, nekad vojni lokalitet te stoga zelenilom ne baš bogat, nije novost za Centar. Već se neko vrijeme održavaju ovakvi projekti a u njima uz radnike, rado sudjeluju studenti ali i djelatnici Sveučilišta u Rijeci.

Smokve i trešnje ali i lovorika

Do sada je kroz ovakve inicijative ozelenjena lijeva strana šetnice Građevinskog fakulteta u Rijeci, a u petak će se popuniti ona mjesta gdje se stabla iz prijašnjih akcija nisu primila te nastaviti duž upravne zgrade SC Rijeka.

U prijašnjim akcijama sadile su se kultivirane voćke s naglaskom na trešnje i smokve, a ovog puta odabrana je lovorika a na istočnoj strani započet će se s uređivanjem još jednog mediteranskog vrta.

Inače, na ovaj način do sada je posađeno preko 100 stablašica, a svoj je doprinos dao i Rektorat Sveučilišta u Rijeci koji je svojedobno sadio stabla iz vrste drena.

Inspiracija u Amazoni

– Centar je počeo sa sadnjom osobito nakon požara u Amazoni koji je prašumu jako zahvatio prije dvije godine. S vremenom smo ovakve akcije nadogradili idejom “udomljavanja”. Tako smo lani započeli, a početkom ove godine nastavili, sa sadnjom stabala gdje svaka posađena biljka nosi ime osobe ili grupe koja je sudjelovala u tom procesu, s nadom da će se ista brinuti o njoj, izjavio je ravnatelj SC RI mr. sig. Dinko Jurjević, inicijator ovakvih akcija na Kampusu.

Službeni plakat koji najavljuje ovogodišnju kampanju sadnje

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme