svjetionik.scri.hr

LIJEPI JUBILEJ: Kultno mjesto riječkog studentskog života Index – proslavilo 62. rođendan

Prije 62. godine točno na današnji dan odnosno 1. ožujka s radom je započeo najstariji objekt Studentskog centra Rijeka – Index.

Rođendan smo odlučili obilježiti prigodno – podjelom muffina studentima.

Uglavnom lijepi je to i dugi jubilej za objekt koji već desetljećima brine o prehrani studenata, te je upravo zbog toga stekao kultni status kako među mladima, tako i među ostalim građanima, koji su rado u Krešimirovu ulicu dolazili na marendu.

Tvornica hrane

Bila je to i ostala prava tvornica hrane.

Nešto starijim generacijama još su u sjećanju papirnati bonovi za prehranu koje su danas zamijenile X-ice, svakodnevno kuhanje stotinu kilograma graha za riječke radnike, tapecirani interijer na gornjem katu objekta, ali i vlastita proizvodnja nekih namirnica kao što je to recimo kiseli kupus.

Od voditelja restorana Željka Erlića saznajemo da u restoranu trenutno radi pedesetak djelatnika koji svojim radom i zalaganjem vode računa da kvaliteta i usluga bude vrhunska, a gostima boravak što ugodniji.

Raznovrsna ponuda

-Što se tiče ponude hrane, trend je takav da studenti najčešće naručuju razna pohana jela, a najviše piletinu te razne priloge od povrća, stoga gledamo da im je to dostupno tijekom cijelog dana. Poseban naglasak stavljamo na kuhana jela. Iz tog razloga  gledamo da im ponuda bude što raznovrsnija, jer nam je prioritet da gosti budu zadovoljni. U vrijeme prije korone restoran je pripremao i izdavao 4.000 obroka, no danas zbog pandemije pripremi se i posluži 2.000 obroka, rekao nam je voditelj Željko Erlić.

Na površini od dvije tisuće četvornih metara studentima su na raspolaganju dvije samoposlužne linije, snack bar, pizzeria i kavana.

-Index nikada nije zatvorio svoja vrata ni u najtežim trenucima Domovinskog rata, ali ni u vrijeme pandemije koronavirusom, izjavio je povodom ovog događaja ravnatelj Centra mr. Dinko Jurjević. Studenti rado dolaze u Index, a poznat je i šire u cijeloj Hrvatskoj, iako i u Osijeku i Splitu postoji objekt istog naziva. Čestitam svim radnicima koji su svojim trudom i radom doprinijeli da restoran bude uspješan i prepoznatljiv, zaključio je ravnatelj mr. Jurjević.

Nekad hotel, zatim kavana, a tek onda – restoran za studente

No, i prije nego što je postao studentski restoran – ovaj prostor uvijek je nekako bio u funkciji ugostiteljstva.

Najprije je tu bio hotel koji je stalno mijenjao imena i vlasnike, a bio je orijentiran prema željeznici što je razumljivo i iz njegovog položaja. Nakon Drugog svjetskog rata postaje Narodna kavana, a zatim kavana Kvarner. Od 1. ožujka 1960. godine nosi današnje ime – Index.

(tekst i foto: LJiljana HLAČA, povijesne fotogrtafije: preuzete uz dopuštenje web stranice Lokalpatrioti. Zahvaljujemo na suradnji!)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme