svjetionik.scri.hr

MARKO MRVOŠ: Portal Kišobran ima ogroman potencijal, želimo biti maksimalno učinkoviti i aktualni

Marko Mrvoš novi je glavni urednik portala Kišobran, studentske medijske platforme riječkog Sveučilišta. Marko Mrvoš studira grafički dizajn na Akademiji za primijenjenu umjetnost, a ovo je prvi razgovor za portal Studentskog centra Rijeka – Svjetionik.

Preuzeli ste funkciju glavnog urednika Kišobrana. Što vas je potaklo na to, naime studirate dizajn? Što je privlačno u toj funkciji?

Preuzeo sam ulogu glavnog urednika Kišobrana spontano, predložen od strane koordinatora nakon odlaska tadašnje urednice Matee Jakovljević. Kao student grafičkog dizajna, iskoristio sam svoje vještine za samostalni redizajn Kišobran web stranice i usklađivanje brenda na različitim platformama.

Velika odgovornost dolazi s tom funkcijom, ali i veliko nadahnuće. Upravljati brendom i sadržajima tog brenda mi je dalo mogućnost za brzo i efikasno donošenje odluka te da Kišobran pokušam postaviti na put koji bi bio bliže svim onima koji dolaze studirati u Rijeku.

Smatram da Kišobran ima ogroman potencijal postati vodeći medij za sve studente u Rijeci i to mi daje najviše nade. Cilj mi je pronaći rješenje za formiranje i optimiziranje redakcije Kišobran kako bi bili maksimalno učinkoviti i aktualni u informiranju studentske populacije i svih koji prate naš rad.

Vidljivost portala

Koja je sada uređivačka politika Kišobrana? Koje promjene su uvedene s vašim dolaskom? Jeste li zadovoljni vidljivosti portala?

Uređivačka politika ostaje usmjerena na informiranje studenata, s naglaskom na personalizirani ton. Osobno nisam zadovoljan s vidljivošću portala, ali radimo na poboljšanjima vidljivosti, težimo malim promjenama koje će dugoročno rezultirati značajnim uspjehom.

Koliko će dugo trajati vaš mandat i koji projekti će obilježiti ovu 2024. godinu?

Mandat će mi vjerojatno trajati do završetka mojeg studentskog statusa, a to će biti do početka sljedeće akademske godine.

Istaknuo bih dva projekta. Prvi je “Era cenzure i propagande”. Taj projekt je započeo za vrijeme sveučilišne brucošijade, taman u vrijeme početka moga uredničkog mandata kada smo objavili nekoliko članaka kojima smo htjeli ukazati na postojeću cenzuru u medijima. Kišobran je tada definitivno imao najveću razinu vidljivosti (Potkrepljeno statistikom). Jako bih volio ponoviti to, ali u malo drugačijem izdanju.

Drugog je projekt – “Kišovizija” je live streaming na našem YouTube kanalu koji smo započeli ove 2024. godine te svaki tjedan, srijedom, od 19 sati dovodimo nove i zanimljive goste za koje smatramo da bi mogli educirati ili zabaviti naše gledatelje.

Vertikalni videi

Istovremeno razvijaju se neke druge digitalne platforme. Čini mi se da se jako razvija podcast..

Dosta smo fokusirani, osim na portal, na stvaranje audio-vizualnog sadržaja pa tako i snimanja podcasta čime studenti stječu brojne kompetencije – od snimanja, produkcije, osmišljavanja sadržaja, vođenja intervjua..

Cilj nam je i da se više radi na sadržaju vertikalnog videa za TikTok i Instagram.

Smatram da su kratki vertikalni videi još uvijek najuspješniji za postizanje veće vidljivosti.

Kako dolazite do suradnika?

Najviše osobnim putem. Nalazimo ljude po fakultetima, menzama i zatim ih “regrutiramo”, a često nam se studenti i studentice pridruže po preporuci svojih kolega jer stvarno radimo zanimljive i zabavne stvari i pomalo gradimo zajednicu.

Imamo i veliki banner na našem webu gdje imamo jako kratku prijavnicu za one koji želi postati dio Kišobran tima, ali nemamo puno prijava tamo. Mislim kako je najveći uzrok tome “strah od nepoznatog” tako da i ovim putem pozivam studente da se prijave. Trudimo se biti maksimalno transparentni tako da ljudi koji nas prate mogu vidjeti naše prostore i kako to izgleda iza kulisa.

Pratite li neke druge portale koji se bave studentskim temama?

Praćenje drugih portala koji se bave studentskim temama ograničeno je, no pratimo veće portale i osim portala, pratimo i rad dubrovačkog UNIDU radija, radija Kampus, podgorički Radio Krš i naravno Radio Sova, ponekad i Svjetionik. 🙂

Novi pogled na svijet

Da li biste i drugima preporučili novinarstvo?

Naravno. Novinarstvo je po meni sastavni dio života, svi mogu biti novinari i svi to barem jednom trebaju probati. Novinarstvo je disciplina koja omogućava jedan potpuno novi pogled na svijet, koji kao “običan” čovjek možda nikada nećete priliku imati.

Evo primjera: Da se nisam pridružio Kišobranu vjerojatno nikada ne bih dobio priliku upoznati i intervjuirati Vojka V, Gršeta ili Krankšvester. I najbolji dio toga je što ih možete pitati što god želite…

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme