svjetionik.scri.hr

MEĐUNARODNI DAN MLADIH: Udio mladih u hrvatskom društvu 20 posto, sve im je teže zbog ekonomske krize i utjecaja pandemije

Danas se obilježava Međunarodni dan mladih, a cilj je podići svijest svih građana, kako Hrvatske, tako i Europe i svijeta, u značenju i ulozi mladih u društvu.

Trenutak je to da se usmjeri pozornost na ovu populaciju koja se sve više suočava s raznim problemima, a njih nije nimalo malo. A možda ih je danas i više s obzirom na posljedice koronavirusa, potresa ili ekonomske krize.

Mladi se sve više iseljavaju, slabo su uključeni u politički život zajednice, nemaju mogućnost osamostaljivanja (skupe nekretnine), a tu su i problemi sa zapošljavanjem. Mladima nedostaje i prostora da se u potpunosti izraze bez osjećaja neugode ili nepoželjnosti.

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je 1999. godine, a svake je godine na taj dan u fokusu neka druga tema.

Treba imati na umu da je kategorija mladih primarno definirana kao segment populacije od 15 do 30 godina, a njihov udio u sveukupnoj populaciji u Hrvatskoj iznosi manje od 20 posto.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme