svjetionik.scri.hr

NAJDRAŽE JELO NAŠIH KUHARA: Špageti carbonara – Andrej Gustinčić

I Andrej Gustinčić – poslovođa ugostiteljskog bistroa RITEH na Tehničkom fakultetu u Rijeci – odlučio je podijeliti recept svojeg najdražeg jela, a u okviru istoimenog “serijala” članka u kojima naši kuhari otkrivaju svoje specijalitete.

– Moje najdraže jelo su špageti carbonara. To uistinu volim jesti, ali i pripremati, veli nam Andrej Gustinčić.

Talijanski klasik

Radi se o talijanskom jelu, koje je karakteristično za okolicu Rima i zapravo spada u klasik ove kuhinje.

-Špagete je potrebno skuhati, a to radim tako da paštu stavljam u zasoljenu kipuću vodu. Dok se pašta kuha (poželjno je da bude al dente) pripremam pancetu. Pancetu režem na sitne komadiće, i pržim je na maslinovom ulju. Nakon nekoliko minuta puštam sve da se malo ohladi, veli nam Andrej Gustinčić.

U međuvremenu pašta je već skuhana i stavljena na tavu to jest na pancetu koja se i dalje hladi. Tada kreće drugi dio pripreme ovog jela.

Jaja i dvije vrste sira

Naime, riječ je o spravljanju smjese od jaja i sireva – i to u omjeru jedno jaje za jednu osobu.

– Može se staviti cijelo jaje, a može se samo žumanjak. Kako tko voli. Dakle, stavljam jaje u šalicu, kojeg treba umutiti te zatim dodajem dvije vrste sira koje sam prethodno narezao i naribao. Radi se o pecorinu i o parmezanu. Zatim dodajem dosta papra – jer tako volim, nešto soli – ali ne previše jer je već panceta dosta slana i ako mi je smjesa gusta – ulijevam malo vode koja mi je ostala od kuhanja tjestenine. Zato je dobro sačuvati uvijek malo vode prilikom cijeđenja pašte, veli nam Gustinčić.

Dobivena se smjesa stavlja po tjestenini, uz miješanje.

Netko u ovoj fazi voli da je jaje “svježe” i odmah servira carbonaru, a neki još malo termički dorađuju ovo jelo na laganoj vatri, nekoliko minuta. I to je to.

(tekst i foto; LJ. HLAČA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme