svjetionik.scri.hr

NOVI OBJEKT: Otvoren Restoran i studentski klub ”Slano & Slatko”

U centru Rijeke na Trgu Republike Hrvatske u petak, 24. svibnja 2024. održano je svečano otvorenje Restorana ”Slano & Slatko” i Studentskog kluba.

Time su riječki studenti dobili svoj prostor u samom centru grada. Lokal se nalazi u zgradi Sveučilišne knjižnice Rijeka, u prostoru nekadašnje Dječje knjižnice ”Stribor”. ”Slano & Slatko” je multifunkcionalni prostor, koji će koristiti i studenti i građani, a cilj je otvaranja ovog prostora unaprjeđenje studentskog standarda te poticaj na integraciju akademske zajednice i građana kroz druženje i rad. U restoranu će biti subvencionirani dio prehrane za studente, a dio restorana s a la carte ponudom bit će otvoren za građane. Također, prostor je restorana donedavno zaboravljenim krakom stubišta povezan s glavnim dijelom zgrade Knjižnice.

Pozdravne riječi prigodom otvorenja uputili su: gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Rijeka prof. dr. sc. Alen Jugović, ravnatelj Studentskog centra Rijeka Goran Manestar, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par. Otvorenje je okupilo i brojne ugledne goste iz akademskih, poslovnih i političkih krugova.

Mjesto za rad i prehranu

Riječki nadbiskup msgr. Mate Uzinić uputio je blagoslov i kazao: Neka ovaj restoran bude restoran s mjerom. Imati mjeru u jelu i piću pa tako i u svemu u životu iznimno je važno, a na to smo pomalo zaboravili.

Ravnatelj Manestar zahvalio je Sveučilištu, svojim suradnicima i Studentskog centra, Sveučilišnoj knjižnici, Studentskom zboru i svima koji su podržavali ovaj projekt te dodao: Nadam se da će ovo postati omiljeno mjesto za prehranu, ali i rad, učenje i druženje riječkih studenata i građana Rijeke. Dat ćemo sve od sebe da u centru Rijeke ponudimo kvalitetnu uslugu i radimo po najvišim standardima.

Ovo je samo početak ideja koje će u budućnosti nastati na ovakvim i sličnim modelima suradnje, a od kojih će koristi imati ne samo studenti i zaposlenici Sveučilišta u Rijeci, već i građani i posjetitelji Rijeke. Realizacija ovog složenog projekta rezultat je rada svih djelatnika Studentskog centra Rijeka, a posebice ravnatelja Gorana Manestra i njegovih bliskih suradnika Manuela Markotića i Anite Josipović, koji su svojim zalaganjem omogućili da se ovaj projekt uspješno završi te djelatnika ”Slanog & Slatkog”: Veljka Vujaklije, Aleksa Relje, Siniše Marčetića, Borisa Kalića i Brune Perkića, naglasio je prof. Jugović.

Prostor je osmišljen kao mjesto gdje studenti mogu doći učiti, nešto pojesti i družiti se, ali i organizirati razne radionice i seminare. Već sada početkom lipnja u sklopu Student Day Festivala u ovom ćemo prostoru organizirati neke aktivnosti kako bismo privukli studente da dođu i upoznaju se s prostorom i vjerujem da se već sad razvijaju brojne ideje kakvi bi se sve programi ovdje mogli provoditi, istaknula je Lana Par.

Poslušan glas studenta

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci sudjelovao je u pokretanju ideje o potrebi studenata za ovakvim prostorom. Projekt ne bi bilo moguće realizirati da Sveučilišni centar i Sveučilišna knjižnica nisu poslušali glas studenata, izašli u susret i potrudili se da se u središtu grada otvori jedan ovakav prostor koji će podići kvalitetu života naših studenata, rekla je rektorica Prijić-Samaržija.

Sam naziv restorana nije slučajan. On potiče iz istoimenog programskog pravca unutar projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 čiji je primarni cilj bio aktiviranje prostora na kojem se spajaju ”slatka” Rječina i ”slani” Riječki zaljev, odnosno prostora na kojem se susreću grad i priroda. Stoga, restoran ”Slano & Slatko” neće biti samo mjesto gdje će studenti i građani moći uživati u izvrsnoj hrani, već će to biti mjesto susreta svih građana Rijeke i mjesto gdje će se okupljati, razmjenjivati ideje, stvarati prijateljstva i graditi zajednica, naglasio je gradonačelnik Filipović.

(foto i izvor tekst: UNIRI)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme