svjetionik.scri.hr

DANI SV. VIDA NA KORZU: Kuhari Studentskog centra Rijeka kuhali na Gastrofešti

Vrijedne ruke kuhara Studentskog centra Rijeka pripremile su 2.000 porcija liganja na mornarski, a u sklopu Gastrofešte koja se održala na Korzu povodom Dana sv. Vida, koju tradicionalno organizira Grad Rijeka, a u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke.

Studentski centar Rijeka rado se odazvao pozivu organizatora.

Namirnice za ovogodišnju Gastrofeštu osigurao je Kaufland Hrvatska, a doprinos cijelom ovom događaju dao je i PIK Rijeka, koji je za građane pripremio štrudle od trešanja.

Interes za ovu finu marendu bio je odličan – mnoštvo je strpljivo čekalo u redu, kako bi dobilo svoju porciju, koja je bila besplatna.

U pripremi ovog jela sudjelovali su naši kuhari Vjeko Bortot, Kristian Kalčić, Josip Pleša, Giuliano Lovrenčić i Filip Fatović, uz koordinaciju organizatora prehrane SCRI Marinka Mrkonjića i voditelja kuhinje restorana “Kampus” Vlada Božurića.

Ništa bez puno miješanja…

– Počeli smo oko devet sati s kuhanjem. Utrošili smo preko 300 kilograma liganja, zatim više od 150 kilograma kapule. Sve smo radili na maslinovom ulju, uz dodatak rajčice, bijelog vina, ali i raznih začina kao što je peršin, zatim ružmarin i lovor. Za pripremu palente upotrijebili smo preko 100 kilograma kukuruznog griza, otkriva nam Vjeko Bortot koji na pitanje što garantira uspjeh kod pripreme jela u tako ogromnim loncima odgovara: “Tajna je u ljubavi prema kuhanju, ali ništa bez puno miješanja. Znači treba imati i dobre mišiće”, zaključio je Bortot.

Ravnatelj SCRI mr. Dinko Jurjević izrazio je zadovoljstvo načinom kako su feštu odradili naši kuhari.

-Lignje su bile jako dobre, a to znači da imamo prave stručnjake. Jer nije jednostavno raditi s ovakvim količinama. Drago mi je da smo mogli sudjelovati u pripremi besplatnih obroka, i na taj način dati doprinos da grad malo živne nakon korone. Nadam se daljnjoj suradnji s Gradom Rijeka. Tim više što nam nije prvi puta da sudjelujemo na ovakvim događajima koje organizira Grad Rijeka, izjavio je ravnatelj mr. Dinko Jurjević.

Tajna je u ljubavi prema kuhanju, ali treba imati i mišiće – naši kuhari u akciji.

Lignje je probao i riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je tom prilikom pozvao građane neka se odazovu događajima koje je za njih Grad Rijeka, osmislio povodom Dana sv. Vida. Program se može vidjeti i ovdje.

– Puno toga je na programu – od koncerata pa do raznih manifestacija, zatim svečanih Akademija. Drago mi je da su naši sugrađani prihvatili i ovu aktivnost, rekao je Marko Filipović, izrazivši nadu da je i ova Gastrofešta zapravo dokaz da se svi polako vraćamo u ono “staro – normalno”.

Lignje s palentom je probao i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Štrudla od 160 metara

Dejan Sablić, direktor komercijalnog sektora PIK Rijeka rekao je da PIK redovito prati Grad Rijeku na ovakvim manifestacijama, a ovog puta ova tvrtka došla je s 160 metara dugom štrudlom (naravno prethodno je kolač razrezan op.a). Za pripremu ove štrudle utrošeno je preko 120 kilograma trešanja, saznali smo.

Za pripremu palente utrošeno je preko 100 kilograma sirovine.

(foto i tekst: LJ. HLAČA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!