svjetionik.scri.hr

OZELENJENI KAMPUS: Kolektivna sadnja lovorika i badema

U okviru nacionalne kampanje #zasadidrvonebudipanj, a u organizaciji Sveučilišta u Rijeci na Kampusu je održana akcija kolektivne sadnje. Tom prilikom posađena su stabla lovorike te badema, a uskoro će se krenuti u uređenje još jednog mediteranskog vrta.

Do sada posađeno 100 stabala

Ovo nije prvi ovakav projekt koji ima za cilj ozeleniti Kampus, nekad vojni lokalitet. U posljednje dvije godine na ovom području kroz ovakve inicijative posađeno je oko 100 stabala a uglavnom je riječ o biljkama iz sorte smokava i trešanja.

Za razliku od prijašnjih godina ove godine zbog epidemiološke situacije nisu svi mogli biti pozvani. No, bez obzira na sve – ekološkog elana na terenu nije nedostajalo, a budući da je posao prethodno bio dobro organiziran te je svatko imao svoj zadatak – posao je vrlo brzo odrađen.

Posaditi barem jedno stablo u životu

Ravnatelj Centra mr. sig Dinko Jurjević tom prilikom je izjavio da je Centar poticaj za ovakve akcije pronašao u požaru koji je prije dvije godine gutao šume Amazone – pluća našeg planeta.

-Jedino što možemo napraviti u takvim slučajevima jest da sadnjom u našoj neposrednoj okolini kompenziramo takve strašne događaje. Stoga bi svatko u svojem životu trebao posaditi barem jedno stablo, poručio je ravnatelj.

Glavna tajnica Sveučilišta u Rijeci Roberta Hlača nadodala je da se Sveučilište u Rijeci uvijek rado odaziva ovakvim projektima te ih podržava, a sve kako bi Kampus postao zelen.

Pozvala je studente da se priključe ovoj nacionalnoj kampanji koja traje cijeli ovaj mjesec, a ima za cilj potaknuti građane, udruge, tvrtke da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.

Svoj doprinos u ovoj akciji dali su: Roberta Hlača glavna tajnica Sveučilišta u Rijeci, Neven Pintarić zamjenik predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić voditeljica Kampus kreativnog tima, mr. sig. Dinko Jurjević ravnatelj Studentskog centra Rijeka, Hana Samaržija, Vesna Pilepić voditeljica Ureda ravnatelja Studentskog centra Rijeka, Neža Kurilić rukovoditeljica smještaja Studentskog centra Rijeka, Kruno Topolski voditelj Službe za organizaciju slobodnog vremena studenata Studentskog centra Rijeka, Marta Turudić pravna refrentica u Studentskom centru Rijeka te Irena Rumora voditeljica Službe gospodarskih poslova Studentskog centra Rijeka.

Na proljeće Centar sa sadnjom ide dalje, a tada je u planu sadnja mandarinki.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!