svjetionik.scri.hr

RAZMJENA ISKUSTVA: Studentski centar Rijeka ujednačuje pripremu kave

Studentski centar Rijeka započeo je proces ujednačavanja pripreme kave – crnog toplog napitka bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan.

Naime, u tijeku je razmjena iskustva između voditelja i konobara koji pripremaju kavu, unutar SC RI, a cilj je standardizacija ove usluge.

Detalji koji čine razliku

S tom namjerom jedan takav susret već se održao u Indexu, a s edukacijom se nastavilo prošlog tjedna u Caffe baru “Formula”, objektu koji se nalazi u prizemlju zgrade Sveučilišnih odjela na Kampusu.

– S obzirom na to da Studentski centar Rijeka ima puno ugostiteljskih objekata koji se nalaze na raznim lokacijama pokušavamo – što se tiče kave – ujednačiti njezinu pripremu, a sve kako bi ona bila u svim našim objektima jednako dobra. Cilj je od kave kupljene procesom javne nabave dobiti što bolji napitak. Ujedno je to prilika da razmijenimo iskustva te da definiramo koji su to detalji koji čine razliku, rekao nam je organizator u djelatnosti prehrane Studentskog centra Rijeka Marinko Mrkonjić.

Prije korone pojedini ugostiteljski objekti SC RI znali su prodati i preko kilogram kave dnevno, no sada su neka druga vremena.

– Stoga ćemo ovaj period iskoristiti za edukaciju. U planu su radionice, te sve ovo podignuti na jednu višu razinu, rekao nam je Marinko Mrkonjić.

Period korone iskoristit ćemo za edukaciju radnika – u sredini organizator u djelatnosti prehrane SC RI Marinko Mrkonjić

Uspješnost je u kombinaciji, ali i iskustvu

U Caffe baru “Formula” za prezentaciju pripreme kave bila je zadužena poslovođa ovog objekta Anđelina Males.

Males u ugostiteljstvu radi preko 30–godina, a posljednjih 13 godina zaposlena je u Studentskom centru Rijeka. Nije tajna, a nju zapravo već znaju kavoljupci, da je Anđelinina kava među najboljima na Kampusu pa i u SC Rijeka.

Dokazuje to i brojka dnevno prodanih napitaka u “Formuli”.

Čini se da je uspješnost napitka zapravo kombinacija više faktora; od aparata, sirovine, granulacije sirovine, vremena (nije isto recimo u smjeni skuhati 50 ili 300 kava) i slično. Važnu ulogu ima i “ruka” odnosno iskustvo, ali i želja da se napravi dobra kava našim kupcima, saznajemo.

– Više je stvari koje utječu na dobro pripremljenu šalicu kave, otkriva nam Anđelina Males.

-Ona bi trebala biti kratka, s “kremoznom” pjenicom. Mlijeko bi trebalo biti određene temperature; ni prevruće jer to znači prženje arome, ali nije dobro ni kada je ono mlačno. Važan je postupak zagrijavanja mlijeka na aparatu, kako se pjena stavlja u šalicu. Sve su to neki detalji, koji na kraju utječu na kvalitetu samog napitka. Važno je reći i to da se zbog dobre kave ljudi vraćaju u neki kafić, otkrila nam je Males.

Kao demonstratorica u pripremanju kave bila je Anđelina Males, poslovođa ugostiteljskog objekta III. kategorije – Formula.

Za one koji su više od uživanja u kavi pripremljenoj kod kuće tu je i video uradak koji je nastao u sklopu emisija “Kuhajte s nama”, a pod nazivom “Kako napraviti kavu kao u kafiću”, autora Krune Topolskog

(autor i foto: Lj. HLAČA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!