svjetionik.scri.hr

ZAŠTITA OD KORONE: SC Rijeka priprema maske za svoje djelatnike

Studentski centar u Rijeci za svoje djelatnike priprema 4.000 zaštitnih maski za lice napravljenih od pamuka, a cijeli projekt je u završnoj fazi.

S obzirom na to da brojka zaraženih u PGŽ – u još nije počela padati, a kraj se pandemiji još ne nazire – ovaj “dodatak” za lice itekako je dobrodošao.

Maske izrađuje studentica Ivana iz Rijeke, a kako nam je sama otkrila – šije ih od prošlog tjedna. Za jedan sat uspije ih napraviti i do 40 komada. Plan je da svaki radnik dobije najmanje pet komada.

Eko opcija

Osim što štite, platnene maske za razliku od jednokratnih, ne opterećuju okoliš. Nakon pranja, ponovno se mogu koristiti, veli nam je voditelj Službe integralne sigurnosti pri ovoj tvrtki Matija Leskovar.

– Danas se u svrhu zaštite koristi nekoliko tipova maski, dodaje dalje naš sugovornik. Maske filtriraju zrak i tako štite nas i osobe oko nas. Osim toga za ovaj tip zaštite je važno da se kroz tkaninu može nesmetano disati i da materijal dobro prianja uz lice. Za sve one koji donekle mogu kontrolirati socijalnu distancu, prozračivanje i higijenu, poželjeno je da maska bude od čistog pamuka. Platno je dobro i zbog toga što upija paru pa nema magljenja stakala kod onih koji recimo nose naočale, veli Leskovar.


Za sat vremena Ivana napravi 40 komada maski.

Leskovar se osvrnuo i na materijal; za ovaj projekt kupljena je gusta tkanina. Radi se o satenu. Dobra je kombinacija satena i dva sloja šifona od poliestera ili svile, čime nastaje statički elektricitet, a što zadržava sitne čestice.

Cjelodnevno nošenje

-SC RI je već – od kada traje pandemija – kupio niz zaštitnih maski i podijelio ih radnicima, ali za ovu akciju smo se odlučili zato jer je navedeni tip maske najpovoljnija opcija za djelatnike koji rade u kuhinji i za cjelodnevno nošenje. Ubacili smo metalni umetak koje druge platnene maske na tržištu uglavnom nemaju. Pouzdanost dvostrukih pamučnih maski je na svjetskom nivou ispitana i potvrđena za ovu gustoću platna, dodao je.

Maske imaju logo SC Rijeka.

– U zaštiti na radu poznat je pojam skupne zaštite. To znači da zaštitno sredstvo ne nosimo kako bi zaštitili sebe, već sve one s kojima smo u kontaktu. Ciljno razmišljamo da svaki naš djelatnik dobije platnenu masku koju smo mi sami izradili kako bi se preventivno zaštitili od virusa Covid 19. Isto tako, kroz taj projekt želimo ukazati radnicima koliko nam je njihova sigurnost odnosno koliko nam je njihovo zdravlje važno, zaključio je Leskovar.

Uz sve navedeno izostao je i trošak za radnike, budući da je cijena platnenih maski na tržištu uistinu šarolika.

Pomaže i Matija Leskovar, voditelj Službe Integralne sigurnosti. Po izradi maske se peglaju.

(autor: Lj. Hlača, fotografije: Lj. Hlača i M. Leskovar)


Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!