svjetionik.scri.hr

PREHRANA: U SCRI studenti sami kreiraju svoje jelovnike – voli se meso, ali i variva

Studentski centar Rijeka započeo je s projektom uključivanja studenata u kreiranje svojih jelovnika.

Akciju su započele Anita Mavrinac Klarić, mag.sanit.ing., rukovoditeljica Odjela interne revizije i kontrole i inspekcije HACCP i djelatnica navedenog Odjela Maja Mačinković, mag.ing.techn.aliment.

Podrška je odmah stigla i od strane Ureda za studentski standard Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, a upravo je Ured bio prvi koji je kreirao jelovnik “po želji”, za određeni dan.

Do sada tri ciklusa

Osim uključivanja studenata, SCRI na ovaj način dolazi do dragocjenih podataka a što pomaže pri formiranju tjedne ponude, općenito.

– Cilj akcije je suradnja sa studentima. Želimo da oni budu zadovoljni i da konzumiraju hranu u našim objektima. Također, uvidjeli smo koja jela preferiraju te ćemo ih nastojati više stavljati u ponudu. Želimo im pružiti mogućnost da sami izaberu što za taj dan žele da bude na meniju, saznajemo od Anite Mavrinac Klarić i Maje Mačinković.

– Do sada smo imali tri ciklusa meni obroka prema izboru studenata. Jako smo zadovoljni odabranim obrocima, s aspekta nutritivnih vrijednosti. Primijetili smo da osim mesnih jela, žele da i variva budu uključena u jelovnike, da od salata preferiraju zelenu salatu i salatu od svježeg kupusa te da žele raznovrsne deserte, a ne samo kolače, navele su naše sugovornice.

Pravilnik o studentskoj prehrani stao na 2013. godini

No, kako to sve zapravo funkcionira u praksi?

Meni obroci su propisani Pravilnikom o studentskoj prehrani, a sastoje se od: juhe, glavnog jela, priloga/varivo, salate, deserta i kruha.

Također, dio Pravilnika je i popis jela s normativima, a te su sastavnice menija razvrstane po skupinama, tako da je točno određeno koja jela pripadaju skupini glavnih jela, koje salate se mogu naći u ponudi, kao i variva i drugo.

Stoga pri kreiranju jelovnika Centar se mora pridržavati navedenih odredbi Pravilnika i nuditi studentima pod subvencioniranom prehranom samo ona jela koja su navedena u tom dokumentu. No, problem je taj što se Pravilnik nije mijenjao od 2013. godine.

Odaziv odličan

– Odaziv studenata, u objektima u kojima smo proveli ovu akciju, je bio jako dobar što nam je pokazatelj da se studentima sviđa ovakav način suradnje, navele su dalje naše sugovornice, koje su na upit što se “priprema” nakon ljetne pauze odgovorile da se nadaju novom Pravilniku o studentskoj prehrani  koji će im donijeti već izbor odnosno moći će se obogatiti sadašnja ponuda.

– Tada nas očekuju i nove akcije vezane za novi Pravilnik, pa imamo ideje kako još više uključiti studente u naš rad. Ideju o tome da studenti sami biraju – nastojat ćemo provoditi do daljnjega, a ovim putem ih pozivamo da nam se jave nakon ljeta, ako su zainteresirani za ovaj projekt, zaključak je Anite Mavrinac Klarić i Maje Mačinković. (Lj.H.)

Ovako to izgleda kade se želje pretoče u plakat.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme