svjetionik.scri.hr

RADIONICA: U suradnji sa Sveučilišnim savjetovališnim centrom obilježili smo Međunarodni dan tolerancije

Povodom Međunarodnog dana tolerancije Studentski centar Rijeka i Sveučilišni savjetovališni centar organizirali su radionicu „Što nas veže i spaja, a što razdvaja?“, na kojoj su se propitivali koncepti tolerancije i kognitivne pristranosti.

Uz praktične aktivnosti studenti su se senzibilizirali te se ukazala na važnost poštivanja i uvažavanja različitosti, a što je zapravo i bio cilj. Radionicu su vodile Sandra Nuždić i Klara Grašić iz Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra.

-Puno nas toga veže i spaja, a ovakvi susreti prilika su da sa studentima istražimo o čemu je riječ. Odlično je kada to možemo osvijestiti, jer htjeli mi to ili ne postoje određene pristranosti prema različitostima, a to vučemo još iz doba kada smo živjeli u plemenskim savezima odnosno skupinama, otkrila nam je Sandra Nuždić, dodajući:

-Različita plemena predstavljala su i svojevrsnu opasnost stoga je normalno da na sve što je potencijalno drugačije reagiramo s opreznošću. No, sada s odmakom imamo vremena razmisliti kako možemo djelovati, rekla je Sandra Nuždić.


Dodajući da tolerancija osobito postaje važna u slučajevima kada pojedinac ima moć odlučivanja, a što osobito dolazi do izražaja u slučajevima poput primjerice zapošljavanja.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se još od 1995. godine, tada osnovan od UNESCO-a, s ciljem podizanja svijesti javnosti o opasnostima netolerancije. Tolerancija se definira kao moralna, pravna i politička obveza za pojedinca, društvene skupine i države, a razvija se radom na međusobnom razumijevanju među kulturama, narodima i ljudima.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme