svjetionik.scri.hr

RAZGOVOR: Posao pravnika je zanimljiv i dinamičan, a zbog naše djelatnosti stalno ga ima – Marta Slavuj

Marta Slavuj zamjenica je rukoviteljice Odjela za pravne i kadrovske poslove pri SCRI i spada u najmlađu generaciju radnika spomenute ustanove koja brine o studentskom standardu. U SCRI došla je raditi prije četiri godine i kaže da je do sada puno napredovala. Nakon posla uživa u svojem slobodnom vremenu, a kojeg voli ispunjavati bilo kakvom sportskom aktivnošću. Zatim voli gledati filmove, serije, putovati, dobru hranu, ali i družiti se s obitelji i prijateljima – naravno!

Spadate u onu najmlađu generaciju radnika SCRI -a, a što volimo posebno isticati. Kako je izgledao Vaš profesionalni put u Centru?

Tako je, trenutno sam jedna od najmlađih radnica u SCRI-u. U SCRI sam došla putem mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, nakon odrađene mjere ponuđeno mi je radno mjesto što sam sretno i prihvatila. Evo 4 godine poslije još uvijek sam ovdje i dalje sam sretna i zadovoljna, a posebno jer se zalaganje i trud isplatio s obzirom da sam puno napredovala.

Interes za pravo

Završili ste Pravni fakultet u Rijeci. Od kuda interes za pravo…

Završila sam srednju ekonomsku školu, a u sklopu koje smo imali i pravne predmete a koji su mi bili zanimljivi. Jedna profesorica koja nam je predavala, rekla mi je da moram upisati pravo jer je vidjela da mi to „leži“, mislim da mi je to pomoglo u konačnoj odluci, godinu poslije upisala sam pravo. 🙂

I jeli istina da je Međunarodno pravo najteži kolegij na Fakultetu :)?

Ja možda nisam relevantna za to pitanje jer je meni Međunarodno pravo bio jedan od najzanimljivih kolegija, tako da meni osobno nije bio najteži kolegij; vrlo je zahtjevan, ali  gradivo i predavanja su jako zanimljiva.

Jeste li kao studentica koristili usluge SC Rijeka?

Naravno s obzirom na pristupačnost cijena šteta ih je ne koristiti, s obzirom da sam iz Rijeke nikad nisam koristila uslugu smještaja, ali sam koristila uslugu prehrane i to vrlo često, svaki put kada mi se doma ne bi svidio ručak otišla bi jest u Index ili na Kampus. 🙂 Preko ljeta sam uvijek koristila usluge Student servisa.

Velika ljubav – taekwondo

No, velika Vaša ljubav je bio – a vjerujem da je i dalje tako – taekwondo, zar ne?

Tako je, taekwondom sam se bavila 19 godina, počela sam ga trenirati u prvom razredu osnovne škole pa sve do prve godine faksa, poslije sam se okušala u trenerskim vodama gdje sam se zadržala 6 godina. On predstavlja značajan dio mog života, mogu reći da me obilježio kao osobu, radi njega sam danas ovakva kakva jesam. Kroz njega sam naučila što znači trud, disciplina, organizacija, žrtva, odricanje, solidarnost, strpljenje, povjerenje, pobjeda i poraz. Kroz taekwondo sam upoznala i svog muža, tako da mi je ovaj sport stvarno puno lijepih stvari omogućio i donio. 🙂 Ovim putem bih htjela poručiti svim mladima da se bave sportom i da ga što dulje prakticiraju jer postoje samo pozitivne strane.

Dinamičan i zanimljiv posao

Vaš Odjel bavi se kadrovskim pitanjima kao što su prava na godišnje odmore, radnim pravima, ugovorima. Daje i pravnu podlogu za kompletnu djelatnost Centra. Čini se da je tu puno posla i da ga stalno ima…

Puno je posla i stalno ga ima, prvenstveno zbog svih djelatnosti koje imamo i poslova koji iz njih proizlaze, a i zbog toga jer stalno radimo na poboljšanju i unaprjeđenju naših usluga, a što iziskuje pravnu podlogu, ali baš zato je posao nas pravnika dinamičan i zanimljiv. Ovim putem zahvalila bi se kolegicama iz Odjela na trudu koji ulažu u radu.  

Broj prijavitelja projekata – raste

Sudjelovali ste u dva ciklusa Javnog poziva za prijavu projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti koje su isključivo namijenjene studentima. Koja iskustva Vas vežu za provedbu samih Poziva?

Javni poziv za prijavu projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti koje su isključivo namijenjene studentima SCRI provodi temeljem Zakona o obavljanju studentskih poslova (Narodne novine br. 96/18, 16/20) točnije od njegovog stupanja na snagu s obzirom da je obveza raspisivanja poziva u njemu propisana za sve studentske centre.

Naime, s obzirom da do stupanja na snagu navedenog Zakona, SCRI nije provodio ovakav javni poziv, bilo je potrebno razraditi postupak odabira aktivnosti i kriterije za odabir projekata u što je uloženo puno truda, a ja sam od početka uključena u osmišljavanje i provedbu cijelog postupka te sam kasnije imenovana i članicom te predsjednicom Povjerenstva za raspodjelu naknade za posredovanje pri obavljanju studentskih poslova. Iskustva koja vežem uz provedbu su isključivo pozitivna, o odabiru i financiranju projekta odlučuje Povjerenstvo koje se sastoji od pet članova od čega  dva člana imenuje SCRI, a tri člana imenuje Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci. Iskoristila bih priliku i zahvalila se svim članovima na ugodnoj i učinkovitoj suradnji. Svake se godine broj projektnih prijava povećava, što dokazuje da studenti i studentske organizacije prepoznaju naš javni poziv te da s njihove strane ideja za projekte ne manjka.

U tijeku je novi – treći ciklus istog. Što biste savjetovali svima onima koji su još uvijek neodlučni?

Tako je, prijave za ovogodišnji javni poziv su otvorene još do 6. studenog 2021. godine, a sve potrebne informacije mogu se pronaći na našoj web stranici. Svima onima koji su neodlučni bih savjetovala da se svakako prijave te da sa svojim projektima obogate studentski život i učine studiranje u našem gradu još ljepše i zanimljivije. Također, pozivam studente da se prijave jer pisanjem projekata razvijaju svoje kompetencije u području pisanja i provedbe projekata, a što vjerujem da će im u budućnosti pomoći tijekom njihova rada. SCRI u suradnji s Povjerenstvom stoji na raspolaganju za sve nejasnoće i spreman je pomoći što se tiče ispunjavanja i prikupljanja potrebne dokumentacije. Sva pitanja vezana uz javni poziv mogu se postaviti elektroničkim putem, slanjem upita na sljedeću adresu: projekti@scri.hr ili na telefon broj 099-529-4293.

(razgovor: Lj. Hlača, foto: Vanja KORICA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme