svjetionik.scri.hr

RAZGOVOR S KRUNOM TOPOLSKIM: Volim taj osjećaj avanture jer nikada ne znaš što te očekuje na putu

Jesen polako pokazuje sve svoje šarolike boje dok se brojne ljetne uspomene pamte i jedva čekaju prepričati društvu na faksu. I dok se neki od nas vesele hodanjem jesenskim ulicama grada i zvuku šuštajućeg lišća pod nogama, neki se vesele obilasku planinarskih vrhova i uživanju u prirodi. Jedan od njih je i naš sljedeći sugovornik iz Studentskog centra Rijeka – Kruno Topolski.

Kruno je jedan od inicijatora planinarskog Odsjeka Index pri Planinarskom društvu Kamenjak Rijeka te je nedavno završio Tečaj za planinarskog vodiča A standarda. Tijekom tjedna ga najčešće možete sresti negdje na Kampusu ili na putu do Bivia gdje često trči, a vikendom ga možete sresti s velikim osmjehom na licu negdje u planinama.

Ljubav prema planinarenju – počela još u djetinjstvu

Kruno, od kuda tolika ljubav prema planinarenju?

Iskreno mislim da je ta ljubav počela još u djetinjstvu kada smo povremeno odlazili na planinarenja. Kako sam odrastao u slavonskom gradiću Lipiku onda smo često odlazili planinariti do planinarskog doma Omanovac s kojeg se pruža predivan pogled na okolna mjesta. Uz to kako dolazim iz Slavonije onda je tu uvijek bilo hrane koju su svi planinari međusobno nesebično dijelili. Na tim izletima se uvijek plesalo i veselilo. Nekako posebno pamtim te vesele trenutke planinarenja i neizmjerno mi je drago da sam se nakon toliko godina ponovno vratio toj ljubavi. Sada recimo ne mogu zamisliti vikend bez da budem negdje u planini.

Krunine prve pustolovine

Što ti je najljepše u planinarenju?

Definitivno druženje, ali pritom mislim kvalitetno druženje. Imao sam sreće da sam u planinarskoj školi u planinarskom društvu Kamenjak upoznao odlične i vesele osobe s kojima dijelim interese i tu ljubav prema planinarenju i prirodi. Uz sve to hodajući budeš okružen veličanstvenom prirodom, nezaboravnim krajolicima i predivnim zalascima sunca. Volim taj osjećaj avanture jer nikada ne znaš što te očekuje na putu i kakav će biti pogled na vrhu. Nikada neću zaboraviti doček nove godine s ekipom s planinarenja na Bjelolasici i jednostavno jednim od najljepših zalazaka sunca ikad. Osim toga u Rijeci mi nedostaje onaj postepeni prijelaz između godišnjih doba dok u planinarenju doista osjetite te prijelaze ljeta u jesen, jesen u zimu itd. No ima tu toliko toga da ni sam ne znam što posebno izdvojiti. Primjerice noćni usponi su priča za sebe, ali tu ću stati.

Kako to da si se odvažio krenuti na tečaj za planinarskog vodiča?

Kroz planinarsku školu sam imao prilike učiti o vođenju na planinarskim izletima od jednog predivnog čovjeka, odnosno predsjednika PD Kamenjaka Borisa. On je uvijek dolazio pun volje i entuzijazma i želje za sve ti pojasniti. Nekako mi je tako i došla želja da se više uključim u rad društva i u konačnici da krenem za planinarskog vodiča.

Što ti je bilo najteže, a čemu si se najviše veselio?

Pa iskreno mogu reći da je osnovna planinarska škola pri PD Kamenjak bila izuzetno kvalitetna tako da smo za većinu stvari bili pripremljeni. No možda najzahtjevnije mi je bilo u jednoj vježbi gdje se simulirao planinarski izlet s elementom spašavanja i slično. Evo ta vježba mi je bila najzahtjevnija jer je od nas zahtijevala brzo razmišljanje, dogovaranje i odlučivanje što ćemo u tom trenutku napraviti. To mi je ujedno bio i najzanimljiviji trenutak. Iz te vježbe sam shvatio zašto smo učili toliko stvari i koliko je potrebno doista paziti na razne stvari prilikom odlaska u planine, a posebno prilikom osmišljavanja i vođenja planinarskih izleta.

Tečaj za planinarskog vodiča

Nedavno si završio Tečaj za planinarskog vodiča A kategorije Hrvatskog planinarskog saveza, što te još čeka kako bi postao planinarski vodič?

Sada sam stekao naziv pripravnika te me očekuje vođenje najmanje deset kvalitetnih tura A standarda i onda moram izaći na ispit s kojim ću steći uvjete za planinarskog vodiča A standarda. Očekujem da ću u proljeće izaći na ispit i da ću onda moći samostalno voditi studente i studentice Odsjeka index na planinarenje.

Dolaskom nepovoljne epidemiološke situacije morali smo ukinuti izlete i razne druge aktivnosti. Uz to smo usporedno provodili anketu procjena potreba studenata i studentica naziva „Što želiš raditi u slobodno vrijeme?“ gdje se posebno isticala želja za organizacijom planinarskih izleta. I tako sam u razgovoru s ravnateljem Studentskog centra Dinkom Jurjevićem i predsjednikom PD Kamenjak Borisom Kurilićem dogovorio da potpišemo Sporazum kojim ćemo otvoriti novi odsjek pri društvu i da ćemo voditi studente i studentice na planinarske izlete.

Snalaženje u planini pomoću kompasa i karte

S planinarskim društvom Kamenjakom si pokrenuo ideju planinarskog Odsjeka Index od kud ideja?

Dolaskom nepovoljne epidemiološke situacije morali smo ukinuti izlete i razne druge aktivnosti. Uz to smo usporedno provodili anketu procjena potreba studenata i studentica naziva „Što želiš raditi u slobodno vrijeme?“ gdje se posebno isticala želja za organizacijom planinarskih izleta. I tako sam u razgovoru s ravnateljem Studentskog centra Dinkom Jurjevićem i predsjednikom PD Kamenjak Borisom Kurilićem dogovorio da potpišemo Sporazum kojim ćemo otvoriti novi odsjek pri društvu i da ćemo voditi studente i studentice na planinarske izlete. Ponosan sam na činjenicu da smo dio ove priče, pogotovo jer je Kamenjak najveće planinarsko društvo u okruženju s dugom tradicijom planinarenja, ali sam neizmjerno sretan na odličnoj suradnji i komunikaciji.

Prvi izlet Odsjeka Index

Koja su tvoja dosadašnja planinarska postignuća, a koja su ta koja te još čekaju?

Definitivno bi rekao kontinuirano pomicanje granica i izlaženja iz zone komfora. Isto se sjećam početaka kada sam ponovno krenuo planinariti i kako sam onako crven hvatao zrak nakon nekog manjeg uspona, a sada me prijatelji zezaju da budem kao koza koja se penje po kamenju. Tako da mislim da mi je to najveće postignuće. Dobivanje dobre kondicije koja ti pomaže da još više uživaš u penjanju, usponima i pogledima s predivnih vrhova. Teško mi je odgovoriti koja me čekaju, ali jedno kojem se posebno veselim već neko vrijeme je prohodati Premužićevu stazu na Velebitu u jednom danu.

Jednom kada krenete planinariti i vidite sve naše prirodne ljepote vjerujem da više nećete moći stati. Uz to vas pozivam da nam se pridružite planinarskom odsjeku Index gdje vas uskoro očekuju novi izleti i super zabava.

Koji su tvoji savjeti za mlade početnike koji se odvaže planinariti?

Samo bi im rekao da bez razmišljanja krenu. Ne trebaju čekati partnera ili partnericu, frenda ili frendicu jer će tako čekati do beskraja. Pronađite si svoje planinarsko društvo (ja vam definitivno preporučujem PD Kamenjak Rijeka), upišite osnovnu planinarsku školu gdje ćete sigurno upoznati ekipu sa sličnim interesima i tako će vam sve krenuti. Jednom kada krenete planinariti i vidite sve naše prirodne ljepote vjerujem da više nećete moći stati. Uz to vas pozivam da nam se pridružite planinarskom odsjeku Index gdje vas uskoro očekuju novi izleti i super zabava.

Dan otvorenih vrata: Kampus – Rebar

Kada možemo očekivati nove planinarske izlete Odsjeka Index i koje vrhove se planira posjetiti u nadolazećem semestru?

Već početkom listopada, točnije 3. listopada očekuje nas prvi planinarski izlet naziva “Dan otvorenih vrata: Kampus – Rebar”. Želja nam je ovim izletom povezati akademsku i lokalnu zajednicu u našoj ljubavi- planinarenju i prirodi. Zato koristim priliku pozvati sve zainteresirane planinare i planinarke, studente i studentice te ostale zainteresirane građane i građanke da nam se pridruže na ovom izletu te otkriju čari i dobrobiti planinarenja.

U zimskom semestru nas još očekuju planinrski izleti na vrhove Risnjak, Kamenjak, Snježnik, Guslicu, Ljubibelj i Svib. Planiramo posjetiti Draški slap nedaleko Medveje te u veljači planiramo obilazak Ljubavne ceste kod Crikvenice. Sve informacije o izletima te o prijavama bit će objavljene na Facebook stranici Slobodno vrijeme- Studentski centar RIjeka, a kako se učlaniti u planinarsko društvo možete pronaći na stranici Studentskog cetra Rijeka. Slobodno bacite oko i na stranice PD Kamenjak jer oni organiziraju planinarske izlete svake nedjelje. Vidimo se uskoro!

Jedan od prvih izleta u planinarskoj školi i pogled na Obruč

I za kraj nadam se da si spreman za nekoliko brzopoteznih pitanja;

Planinarenje ljeti ili zimi?

Možda bi nekako blagu prednost dao zimi. Snijeg, grudanje, sanjkanje, topli čaj s rumom-jedva čekam.

More ili planina?

Teška srca, ali planina.

Sunce ili kiša?

Sunce naravno 😊

Ronjenje ili bicikliranje?

Ronjenje i uživanje u predivnom morskom svijetu.

Crtići ili serije?

Uvijek ću reći crtići jer sam u duši veliko dijete.

Studentski život ili poslovni život?

Uh možda poslovni život jer si nekako samostalniji i imaš više para.

Životinje ili biljke?

Uvijek mačke.

Netflix ili trčanje?

Odabrala si dvije od nekoliko mojih najdražih aktivnosti. Rekao bi ovisno o raspoloženju.

Zdrava obilata salata ili čokolada?

Čokolada od riže je uvijek dobrodošla.

(Pripremila: I. Babić, fotografije: privatna kolekcija)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme