svjetionik.scri.hr

SIJEČANJSKA DEPRESIJA: Evo zašto se javlja i kako do dobrog raspoloženja

Okupljanja i druženja s bliskim ljudima privela su se kraju, slobodni dani i godišnji odmori su uglavnom gotovi, krenule su obveze sa studijem, božićni ukrasi su pospremljeni i …ponovno smo “upali” u rutinu, koja osobito nakon blagdana nekima teško pada.

Vrlo često u ovo doba godine, javlja se tuga i loše raspoloženje, a mnogi takvo stanje nazivaju siječanjska depresija. Zašto se ona javlja i kako si možemo olakšati?

Na tu temu članak je pripremila naša stalna vanjska suradnica dr.sc. Marijana Turčić, spec. školske medicine, koordinator aktivnosti NZZJZ PGŽ i nadležni liječnik studenata u studentskoj ambulanti na Kampusu.

Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana odiše posebnom čarolijom i energijom. Tome u posljednje vrijeme posebno pridonosi snažna komercijalizacija blagdana popraćena pretjeranim trošenjem i kupovanjem. Umjesto duhovne komponente, naglasak je na materijalnom izobilju, maksimalnom zadovoljenju svih želja te na neograničenoj slobodi. Ljudi se raduju i provode vrijeme sa svojim najmilijima, s prijateljima, uživa se obilju hrane i pića bez grižnje savjesti, opušta se i odmara od neprestane produktivnosti koje se pridržavamo tijekom cijele godine, zaboravlja se na surovu svakodnevicu prepunu problema i obveza. Iščekuje se Nova godina u nadi da će s Novom godinom doći bolji dani, da će napokon sve loše ostati iza nas te da će Nova godina donIjeti rješenje svih problema.

Ovaj prijelaz iz tople i čarobne blagdanske atmosfere u stvarnost često može izazvati osjećaj razočaranosti, usamljenosti, sjete, tuge, pa čak i očaja. Riječ je o postblagdanskoj depresiji, a čak ni osobe koje inače nemaju sklonost prema emotivnim padovima i promjenama raspoloženja nisu imune na nju.

Ulazimo u Novu godinu “na velika vrata”, a iza tih vrata nas u stvarnosti ne čeka ništa novo. Štoviše, nakon što smo tjedne provodili u “čarima blagdana” uživajući u slavljima s obitelji i prijateljima, probudimo se jednoga siječanjskog jutra i shvatimo da je sva “čarolija” nestala, većina novogodišnjih želja, nada i snova bude neostvarena, obećanja prekršena, problemi neriješeni, prijašnje obveze su i dalje tu, sada možda čak i nagomilane nakon oduška i odmora koji smo su priuštili za blagdane, vrijeme je za realnost te vraćanje svojim obvezama i svakodnevnoj rutini.

Ovaj prijelaz iz tople i čarobne blagdanske atmosfere u stvarnost često može izazvati osjećaj razočaranosti, usamljenosti, sjete, tuge, pa čak i očaja. Riječ je o postblagdanskoj depresiji, a čak ni osobe koje inače nemaju sklonost prema emotivnim padovima i promjenama raspoloženja nisu imune na nju.

Srećom, za postblagdansku depresiju ima “lijeka”, odnosno nekoliko savjeta koji mogu pomoći, no to nipošto ne znači da ne trebate zatražiti savjet i/ili pomoć specijaliste ako imate osjećaj da vas depresija obuzima i “ne pušta”.

U nastavku slijedi nekoliko savjeta za lakše “nošenje” s postblagdanskom depresijom;

1. Osjećaj potištenosti nakon blagdana sasvim je normalan osjećaj

Iako nitko ne voli osjećaj postblagdanske potištenosti, bitno je shvatiti da to nije ništa strašno niti neuobičajeno. To je osjećaj kao i svaki drugi. Kao što je osjećaj blagdanske euforije prolazan, tako će i osjećaj postblagdanske potištenosti proći.

2. Napravite si dnevni plan manjih, lako ostvarivih obveza

Neka to budu uobičajeni, jednostavni, dobro Vam poznati i ne mrski dnevni zadaci, primjerice spremanje obroka, čiščenje prostorije ili nekog njenog dijela. Ako niste raspoloženi za izlazak i druženje uživo, iskoristite blagodati društvenih mreža te pošaljite poruku dragom prijatelju ili ga nazovite. Svaki put kada ostvarite neki od tih svojih manjih ciljeva, imat ćete osjećaj zadovoljstva što će vam dati energije da obavljate i veće obaveze.

3. Bavite se fizičkom aktivnošću

Fizičkom aktivnošću se oslobađaju endorfini koji pozitivno utječu na raspoloženje, a ujedno činite nešto dobro za svoje tijelo i svoje zdravlje. Svaka fizička aktivnost je dobra, i jednostavna će šetnja može pomoći.

4. Pokušajte održati kontakt s dragim vam osobama

Napravite plan druženja i nakon blagdana, primjerice dogovor za kavu, ručak ili popodnevnu šetnju s dragom osobom. To možete dogovoriti još i prije nego blagdani prođu pa da se imate čemu radovati i kasnije.

5. Brinite se o sebi

Pronađite nešto što vas ispunjava i čini vam zadovoljstvo. Primjerice, priredite sebi toplu, mirišljavu kupku, idite na frizuru ili na masažu, započnite nešto što već dugo planirate, upišite se na neki tečaj ili aktivnost, počnite voditi dnevnik, itd.

6. Okrenite se pozitivnim stvarima koje dolaze

Iako su božićni i novogodišnji blagdani iza nas, pred nama su novi blagdani i događanja. Dolazi nam “peto godišnje doba”, dani su sve dulji, pred nama je uskoro proljeće i proljetni praznici, a potom nam dolazi dugo, toplo ljeto. Veselite se onome što dolazi umjesto da razmišljate o tome što je iza nas.

7. Potražite podršku i pomoć

Ako ništa od prethodnih savjeta ne pomaže te i dalje osjećate visoku razinu stresa, imate osjećaj tjeskobe i depresije, zatražite podršku od bliske osobe od povjerenja. Povjeravanje i razgovor o svojim osjećajima može vam uvelike olakšati i pomoći. Ako ni to ne pomaže, ne libite se potražiti stručnu pomoć specijaliste.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme