U slastičarnici Studentskog centra Rijeka dan počinje vrlo rano – sve je užurbano i u ritmu jer se u tom prostoru dnevno pripremi preko stotinu torti i raznih slastica. Jedan dio namijenjen je studentima odnosno za studentsku prehranu i odlazi prema ugostiteljskim objektima i restoranima SCRI -a, dok je drugi dio namjenjen slobodnoj prodaji odnosno za potrebe cateringa.
Naime, od početka ove akademske godine nova Uprava Studentskog centra Rijeka odlučila je započeti s proizvodnjom torti te raznih slatkih delicija odnosno krenula je s razvojem i ove djelatnosti.
Zato neka uvijek opcija u svečanim prigodama bude “slatko” iz radionice Studentskog centra Rijeka.
Jer iza svega stoji iskusni slastičar Marko Stojević i njegov tim.
Tko je Marko Stojević?
Ja bih rekao – mali seoski slastičar.
🙂 Vrlo ste skromni, iako znam da ste radili s mnogim svjetskim slastičarima, puno ste putovali, organizirali edukacije. Koja Vam je najdraža suradnja?
Da. Tu bih izdvojio suradnju s Antoniom Bachurom, koji je tri godine držao titulu najboljeg slastičara na svijetu. Radio sam s Carlesom Mampelom– inače poznat kao kralj tijesta. S njim sam puno naučio kada je riječ o pripremi kroasana, brioša, panettonea i kruha. Zatim je tu i Amaury Guichon, francusko – švicarski slastičar, koji je poznat po dizajnu i čokoladnim skulpturama.
Što trenutno po pitanju kolača i torti SCRI nudi?
Trenutno nudimo pet-šest vrsta torti, ali tu je i cijeli novi koncept cateringa.
Što to znači?
To znači da se uvode kvalitetne namirnice i sastojci – recimo uveli smo vaniliju i čokoladu tzv. valrhonu, najbolju na svijetu. Pazi se i na izgled odnosno dizajn cijelog proizvoda.
Dolazite iz privatnog sektora, što Vas je privuklo da uđete u javni sektor?
Neki novi izazov. A tu je želja da se studentima Sveučilišta u Rijeci ponudi nešto drugačije odnosno da budu zadovoljni kada naručuju desert.
Jeste li oduvijek znali da ćete završiti u svijetu slastičarstva?
Ne, to se dogodilo sasvim slučajno. Imao sam u kafić koji je nudio i kolače. No, posvađao sam se svojom slastičarkom, dao joj otkaz, te sam krenuo u to. Sada s tom istom osobom radim u Studentskom centru Rijeka.
Slastičarstvo nekad i danas?
Velike su tu razlike. Puno novih tehnika i sirovina. Mislim da je slastičarstvo uz kuharstvo u posljednjih desetak godina u odnosu na neki drugi segment u ugostiteljstvu najviše naraslo. Velike naše sredine recimo već su došle na neku europsku razinu slastičarstva.
Što po Vama čini uspješnu tortu ili kolač?
Sirovina, s barem četiri do pet komponenti. I naravno da se sve to tehnički dobro izvede.
Najdraži sastojak…
Vanilija, jer imaš s njom široke mogućnosti i kreator je sreće.
Pripremate li kolače kod kuće – i ako da – koji bi bio Vaš favorit?
Samo kad dobijem narudžbu od svoje obitelji odnosno supruge :). Favorit bi bila – štrudla od rogača i jabuka.
Kremasto ili dizano?
Uvijek dizano tijesto.
(razgovor: Ljiljana HLAČA, foto: Leda Listeš Čargonja)