svjetionik.scri.hr

SLASTIČARKA SCRI – a JADRANKA FIČKO: U slastičarstvu najvažnije se držati recepta

Svaki kremasti ili suhi kolač, slana pita ili punjeni kruščić koji izađe iz slastičarnice Studentskog centra Rijeka – prođe kroz ruke Jadranke Fičko, slastičarke Studentskog centra Rijeka. Iako je slastičarstvo u posljednje vrijeme doseglo svoj vrhunac u svijetu, a slastičari su kao radnici sve traženiji – riječ je o zanimanju za kojeg mladi nemaju baš interesa.

Jadranka Fičko jedna je od posljednjih slastičara u SC Rijeka, a krajem godine odlazi u zasluženu mirovinu. Na početku ovog razgovora otkriva nam svoj put i odgovara na pitanje da li se odvijek željela baviti ovim poslom.

– U slastičarstvu sam od 80 – tih godina. Ja sam baš završila školu za to. A kako sam završila u toj branši? Pa, svo društvo koje sam imala – upisalo je tu školu – tako sam ih i ja odlučila slijediti. Prije nego što sam došla raditi u Centar, radila sam u Liburnija hotelima u Opatiji. U ugostiteljstvu sam od svoje 16. godine. Naime, kako ne bi bila na teret svojim roditeljima, počela sam s pranjem suđa u tadašnjem Društvenom restoranu u Opatiji, veli nam Jadranka Fičko.

Slastičarstvo nekad i sad?

-To se ne može više usporediti. Puno se toga promjenilo. Način pripreme, promjenili su se sami recepti, upotreba sastojaka…

Po kojim je kolačima nekad SC Rijeka bio poznat?

-Bili smo jako poznati po tortama. Nekad samo radili torte za svadbe, rođendane, poslovne domjenke. Sve ukrase za torte smo mi radili. Sve je to bilo od marcipana. Tu su bili i neki kolači kao što su kremšnita, kocke od sira…

Zašto mladi nemaju interesa za to zanimanje?

– Mislim da je to i zbog toga što se izgubila stara generacija koja je trebala potegnuti i biti uzor mladima. A treba i voljeti ovaj posao. Iako je danas slastičarstvo moram priznati – nešto sasvim drugačije od onoga kada sam ja počinjala. Nekada su slastičari sve sami radili i morali su biti majstori svega.

Gledate li kulinarske emisije na televiziji?

Gledam, kada stignem. Ali, samo ove naše – domaće.

S kojim sastojkom najviše volite raditi?

Najviše radim s brašnom. 🙂

Slano ili slatko?

Slatko, naravno. 🙂

Dizano ili prhko tijesto?

– Dizano nisam nikad voljela, ni kada sam krenula s ovim poslom. Ali, sam ga s vremenom zavoljela, uz svoju bivšu šeficu Mariju. Naime, nekad smo radili za Uskrs male pletenice, i ona mi je rekla: “Sada ću ti ja to pokazati kako se to radi i zavoljet ćeš”. A bila sam još klinka. I tako je bilo.

Najdraži kolač za pripremanje?

Ima ih više. Kremšnita, ali i mađarica, buhtle.

Što je najvažnije u ovom poslu?

Najvažnije je u ovom poslu držati se recepta. Vaga je osnova svega.

I bez obzira na iskustvo uvijek vam je potreban recept?

Uvijek je važno držati se recepta. Nema ništa od oka. Jednom mi je jedna bivša kolegica rekla – ma ja ti sve to od oka, ali mi biskvit ipak ne uspije. Pa normalno, rekla sam joj ja na to. Znači, držati se pravila.

(razgovor i foto.: LJ. HLAČA)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme