svjetionik.scri.hr

STUDENTI I INFLACIJA: Gdje god odemo – cijene dvostruke; kao i drugi krpamo kraj s krajem!

Vlada Republike Hrvatske početkom tjedna predstavila je paket mjera za ublažavanje efekta rasta cijena, a koje će se početi primjenjivati od 1. travnja. No, treba izdržati do tada, a još nije ni kraj veljače.

Kako su se skupoći prilagodili studenti i što im je postalo najteže financirati tijekom ovog perioda otkivaju nam – Lea, Ivana, Dominik i Tomislav.

Gdje god da odem, što god da radim – cijene dvostruke!

Studentica prve godine diplomskog studija Kulturologije, Lea, rekla nam je kako u svojoj svakodnevici inflaciju najviše osjeća prilikom kupnje u dućanu – odnosno puno si manje toga može priuštiti.

– Struja mi je skupa, to mi predstavlja vidljiv problem, s obzirom na to da sama financiram stan. Imam auto i to košta, jer je i gorivo poskupjelo. No, ipak automobil mi je još daleko povoljnija alternativa od vožnje autobusom. Isto tako, još uvijek mi je jeftinije odlaziti automobilom u posjet roditeljima, nego si financirati povratnu autobusnu kartu, veli Lea.

Izlasci više nisu ono što su bili nekoć

Ivana je studentica diplomskog studija Hrvatskog jezika i književnosti, te nam priznaje da se “nakon svakog troška osjeća kao da je sav novac kojeg je imala naprosto bacila u vjetar”. No, kao jednu pozitivnu stvar izdvaja – porast studentske satnice.

-Financiranje javnog prijevoza i goriva postalo mi je s ovom situacijom otežano. S obzirom na to da mi studenti ne možemo raditi puno radno vrijeme ili više sati – onda je ovo zaista za nas izazov. Cijene pića u kafićima su također porasle, a mnogi zbog toga radije će ostati kod kuće nego otići u izlazak. Samo kako bi tako uštedjeli koju kunu. Zbog svega toga pati nam društveni život, dodaje dalje naša sugovornica.


Sve je skuplje, a studentske plaće manje-više – iste!

Dominik je student diplomskog studija Informatike, te je i njegova priča slična prethodnima.

– Trebam paziti kako trošim, dodaje Dominik, koji najveći utjecaj inflacije osjeti u generalnim životnim troškovima, a koje ne može pokriti svojom “studentskom plaćom”. Čini se da trenutno treba dvaput razmisliti o svojim prehrambenim navikama, te životnim navikama općenito. A prilikom kupnje treba se fokusirati samo na prioritete, savjetuje Dominik.

Novac ne pada s neba

Tomislav pohađa diplomski studij Kulturologije, te nam je kazao kako već sada vidi kako u Hrvatskoj postoji veliki nesrazmjer između plaća i cijena, a inflacija će tu neravnotežu smo produbiti.

-Postao je luksuz otići u dućan i obaviti tjednu kupovinu, jer se tada obično potroši više, a zauzvrat se ne dobije dovoljno namirnica. Smeta mi što su osnovne namirnice poput ulja, kruha, voća i povrća poskupjele, a o mesu i ribi, uopće ne treba trošiti riječi, dodaje Tomislav, ističući:

-Porast cijena goriva; kako nemam auto nisam osjetio, a ne koristim ni javnim prijevoz jer stanujem blizu fakulteta. Ali ipak, kao i drugi, krpam kraj s krajem. Bez pomoći roditelja teško bi se preživjelo, dodaje Tomislav.

Bez minimalno tri tisuće kuna za stan i osnovne životne potrebe teško je naći načina za financiranje ičeg pored onog osnovnog, dodaje dalje. Ali, što se tiče studentskih poslova, ako bi htio zaraditi dovoljno novaca tako da se sam može financirati onda ne samo da treba žrtvovati svoje slobodno vrijeme, već i fakultetske obaveze.

-No, to nije baš ni lako, zar ne?, zaključio je Tomislav.

(Tea FAJT, foto: arhiva scri)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!