svjetionik.scri.hr

RAZLOZI ZA UZBUNU: Kako prepoznati da studij nije za tebe? Evo što kažu iz Ureda za karijere!

Nekoliko stručnjaka iz Ureda za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci nam je dalo korisne savjete za sve one koji se dvoume oko svojeg obrazovanja, odnosno buduće karijere. U nastavku saznaj koji su to odgovori na uobičajena pitanja vezana uz dvojbu oko karijere, koji bi ti mogli biti od pomoći pri odlučivanju o nastavku studiranja.

Dipl. oec., mag. psych. Nikoleta Zubić iz Ureda za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra nam je, uz kolegicu prof. dr. sc. iz područja psihologije Ivanku Živčić Bećirević i druge kolegice iz Sveučilišnog savjetovališnog centra (dipl. psihologinje Ines Jakovčić i Jasminku Juretić) dala odgovore na nekoliko pitanja koja često znaju proći studentima kroz glavu, a svaki od njih vodi do glavnog pitanja: Kako prepoznati da studij nije za tebe?.

Svi se lako nađemo u situaciji kada promišljamo o ispravnosti svojih odluka, te biranje karijere je bez sumnje jedna od stresnijih odluka u našim životima. Kako onda znati da smo ispravno odlučili ili pak pošli krivim putem?

Odgovore na to pitanje, ali i druga bitna pitanja dali su nam vrsni stručnjaci koji se svakodnevno bave upravo tim pitanjima, te kontinuirano traže rješenja i pomoć za studente koji im se javljaju s različitim pitanjima, ali i uobičajenim problemima koji su specifični za studentsku populaciju, i nadasve često prisutni u njihovoj svakodnevici.

Ured za karijere namijenjen je studentima Sveučilišta u Rijeci. Pruža mogućnost poticanja razvoja vještina upravljanja karijerom kod studenata kao i praćenja njihovih poduzetničkih namjera. Također, putem  radionica i raznih edukativnih sadržaja studentima se nudi mogućnost povećanja njihove kompetentnosti i konkurentnosti na tržištu rada, ali i povezivanje s potencijalnim poslodavcima. Kroz svoj rad, ured za karijere nudi i mogućnost karijernog savjetovanja (individualnog i grupnog) kako bi se studentima olakšao ulazak na tržište rada.

Koji su općenito prvi mogući znakovi nezadovoljstva s odabirom studija? 

Neki od mogućih znakova jesu nedostatak motivacije za pohađanje nastave i/ili ispunjavanje drugih studentskih obaveza, zabrinutost, anksioznost, osjećaj nezadovoljstva koji može utjecati i na druge aspekte života. 

Koje znakove biste izdvojili kao znakove lošeg izbora studija? Odnosno, kako studenti mogu spoznati da studij nije za njih? 

Katkad nije jednostavno procijeniti, osobito na početku studija kada se studenti nose s brojnim promjenama pa stres i nezadovoljstvo koje se tada javlja možemo lako zamijeniti s nezadovoljstvom studijem. Jedan od znakova svakako može biti manjak interesa za sam studij, da se teme i kolegiji u okviru studija jednostavno procijene nezanimljivima. Međutim, čak ni to ne može biti pouzdan znak lošeg odabira studija zbog toga što se u sklopu svakog studija studenti najčešće susreću s nekim interesantnijim i manje interesantnim kolegijima. Ponekad manji broj kolegija koji su studentima iznimno zanimljivi, a često se javljaju na završnim godinama studija, mogu kompenzirati one manje zanimljive te u konačnici budu glavni izvor zadovoljstva studenata odabranim studijem.  

Rezultati nekih istraživanja ukazuju da odluku o odabiru studija učenici donose na različite načine, no to svakako nije lak zadatak. Gotovo 80 posto srednjoškolaca navodi da im je teško donijeti odluku o budućoj karijeri. Nadalje, istraživanja pokazuju kako su glavni izvori informacija za donošenje karijernih odluka prijatelji i vršnjaci (91,8 posto), zatim roditelji (83,6%) te internet (81,6 posto) (Babarović i Šverko, 2017). 

Nekada studenti već na samom početku studija znaju da im određeni studij nije bio prvi izbor, no ponekad studij jednostavno ne ispuni njihova očekivanja.  U oba slučaja ne mora nužno značiti da studij nije za njih te da sa studijem neće biti zadovoljni u konačnici.  

Što učiniti ukoliko nas studij u početku interesira, ali nam s vremenom stvori previše stresa (što u konačnici može dovesti do predomišljanja oko nastavka studiranja)? 

Stresne situacije su nedvojbeno sastavni dio studiranja, no ukoliko osoba procijeni kako je  intenzitet i trajanje doživljaja stresa preveliko studenti se uvijek mogu obratiti Sveučilišnom savjetovališnom centru (SSC-u) – sastavnici Sveučilišta u Rijeci koja pruža usluge besplatne stručne pomoći i podrške studentima i djelatnicima riječkog Sveučilišta. U sklopu SSC-a djeluju 3 sastavnice – Psihološko savjetovalište, Ured za studente s invaliditetom i Ured za karijere. S problematikom vezanom uz odabir studija ili nastavak studiranja na određenom studiju najčešće se bavi Ured za karijere SSC-a koji studentima, ali i srednjoškolcima i alumnima pruža mogućnost individualnog ili grupnog karijernog savjetovanja. Ponekad će studentima u takvim situacijama dobro doći savjeti psihologa o suočavanju sa stresom i/ili anksioznošću. Nadalje, kroz edukativne aktivnosti te kroz grupnu podršku u organizaciji Psihološkog savjetovališta studenti imaju priliku usvojiti efikasnije strategije učenja, polaganja ispita, vještine organizacije vremena i sl. Važno je prepoznati što je točno problem i onda u skladu s tim tražiti adekvatno rješenje, a usluge SSC-a namijenjene su upravo tome. 

Što biste savjetovali studentima koji se dvoume oko svoje karijere? 

Studentima koji se dvoume oko svoje karijere svakako savjetujemo da se konzultiraju sa stručnom osobom (po mogućnosti karijernim savjetnikom) te je najvažnije da, kada donose odluke, one budu temeljene na provjerenim informacijama. Oslanjanje na roditeljsku ili vršnjačku podršku prilikom donošenja karijernih odluka ne mora uvijek biti dovoljno. Kroz vođeni razgovor, karijerni savjetnik pomoći će osobi u prepoznavanju vlastitih karakteristika (osobne vrijednosti, kompetencije i dr.), u istraživanju različitih karijernih mogućnosti te može pomoći u postavljanju ciljeva te izradi plana aktivnosti za postizanje istih. 

Kome se studenti mogu obratiti ako su nesigurni oko svojeg studiranja? 

Savjetodavne, edukativne, informativne i istraživačke usluge Ureda za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra na raspolaganju su svim studentima i alumnima svih sastavnica riječkog Sveučilišta. Ukoliko studenti žele razvijati vještine upravljanja svojom karijerom svakako preporučujemo radionice i predavanja koje Ured za karijere kontinuirano provodi. Kako bi bili pravovremeno informirani o terminima održavanja istih predlažemo praćenje web, facebook i instagram stranice Sveučilišnog savjetovališnog centra. Ukoliko pak žele porazgovarati sa stručnom osobom oko odabira studija ili odabira vlastitog karijernog puta poželjno je dogovoriti termin individualnog karijernog savjetovanja putem e-maila karijere@uniri.hr. Ukoliko je izvor nezadovoljstva studijem vezan uz neke druge životne probleme s kojima se student/ica suočava, moguće je da treba dogovoriti razgovor i u Psihološkom savjetovalištu i/ili u Uredu za osobe s invaliditetom. Važno je napomenuti da u koju god se sastavnicu SSC-a javili, student odnosno studentica će biti usmjeren odnosno usmjerena na pravo mjesto😊 

Koristan savjet! ━ Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu na svojoj stranici ima dostupan upitnik profesionalnih sklonosti koji olakšava izbor karijere kako za studente, tako i za sve ostale koji bi voljeli saznati više o svojoj individualnoj sklonosti prema pojedinim karijernim putevima. Više saznajte ovdje.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!