svjetionik.scri.hr

STUDENT SERVIS: Tržište rada bilježi oporavak, dnevno u objavi i do 30 oglasa za posao

Mnogi jedva čekaju da prođe i taj zadnji ispit – neki radi odmora, a neki radi rada u sezoni. A kada počne ljeto – to znači i nešto više posla za Studentski servis – jednu od četiriju djelatnosti Studentskog centra Rijeka.

Tržište rada osobito nakon koronavirusa definitivno ukazuje na oporavak, ističu u riječkom Student servisu. Porast prometa se bilježi u odnosu na 2019. godinu, koja se uzima kao referentna, s obzirom na to da se radi o godini koja nije bila pod utjecajem krize uzrokovane pandemijom, i to za 30 posto.

U prilog oporavku ide činjenica što Servis na svojim društvenim mrežama dnevno objavi ponekad i do 30 oglasa za posao.

Studenti su sve traženija radna snaga, a novi vjetar u leđa što se tiče samog studentskog rada – uz povećanje minimalne satnice s kojim se startalo početkom ove godine – daje činjenica što je odnedavno povećan porezni limit za 9.000 kuna. Povećani porezni limit za studenta koji je porezna olakšica roditelja odnosno skrbnika primjenjivat će se i retroaktivno odnosno i za ovu, 2022. godinu.

No, sve bolji uvjeti te veća potražnja u odnosu na ponudu – znači i mogućnost biranja. Bolju šansu za pronalazak radne snage među studentima ima poslodavac koji nudi veću satnicu od minimalne, dalje navode u Servisu.

Stoga se oglasi s nižim honorarom ponavljaju, no to nije slučaj za one oglase, koji garantiraju bolja primanja.

Znanje stranih jezika i poslovi u IT sektoru pretpostavljaju solidnu zaradu, a to znači satnicu koja starta već od 55 kuna pa na više. Vrijednost satnice u ugostiteljstvu kreće se od 30 do 35 kuna, dok se rad nedjeljom i blagdanom naplaćuje od 45 do 55 kuna, ovisno o poslu i naravno poslodavcu.

Za studenta je vrlo važno da se prethodno raspita o radu vikendom i praznikom, da li poslodavac nudi osiguran smještaj i hranu i slično, savjet je Servisa.

Zbog turističke sezone trenutno se najviše traže studenti u tom sektoru (rad u kuhinji, pomoćni radnici, konobari, animatori i slično), a nakon toga najveći su potraživači studentske radne snage trgovački lanci, gdje studenti rade u skladištima na utovaru i istovaru robe, ali se zapošljavaju i na blagajnama te deklariranju robe. (lj. hlača)


Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!