svjetionik.scri.hr

STUDENTSKA PREHRANA: SCRI u prehrambene objekte uvodi softversko rješenje tvrtke Remaris

Kada je SRCE sredinom 2020. godine objavilo da više neće održavati sustav studentske prehrane koji je godinama bio u funkciji, sastavnice hrvatskih sveučilišta – koje pružaju i naplaćuju spomenutu uslugu studentima – našle su se pred velikim izazovom.

Trebalo je na ovu odluku reagirati brzo i efikasno odnosno za novonastalu situaciju pronaći i kvalitetan odgovor.

Zajednički odabir

Rješenje su centri odlučili pronaći zajednički – kroz svoje udruženje odnosno Zajednicu studentskih centara RH.

-Krajem 2020. godine, nakon objave ove odluke, većina studentskih centara u Hrvatskoj odlučila je zajednički pristupiti pronalasku rješenja za pružanje usluge subvencionirane prehrane. Tako je početkom 2021. godine organiziran sastanak na kojem su predstavljene potrebe svih studentskih centara pojedinačno, a nakon toga vrlo skoro već smo imali i ponude, otkriva nam Filip Jurman, rukovoditelj tehničke službe u SCRI – u.

Od pristiglih rješenja odabrano je ono tvrtke Remaris, koja je odmah krenula u izgradnju aplikacije za subvencioniranu prehranu temeljem tehničke dokumentacije koju je izdalo Ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Preko 2.500 lokala

Tvrtka Remaris softverski pokriva preko 2.500 lokala i trenutno je prvi izbor za mnoge ugostiteljske objekte.

U međuvremenu SRCE je izbacilo vlastitu aplikaciju koju je SC Rijeka odmah testirao, ali ista nije bila primjenjiva zbog nedostataka a koji bi rezultirali znatnim usporenjem protočnosti “linija” u menzama.

-S implementacijom rješenja tvrtke Remaris u prehrambene objekte SCRI –a krenulo se već početkom ove godine. Najprije je ono ugrađeno u blagajne restorana „Kampus“, nakon toga u  „Index“, zatim u Mini i tako dalje. Preostao nam je još za pokriti samo – buffet Medicinar i PravRi, navodi Jurman, ukazujući na još neke detalje.

Display kase u kojoj je implementiran softver tvrkte Remaris

Naime, zbog novih tehničkih specifikacija koje ima – nova aplikacija za studentsku prehranu mora zadovoljiti i neke kritične razlike:

  1. Sve nove blagajne moraju komunicirati s centralnim sustavom SRCE-a putem ISSP REST API sustava u realnom vremenu.
  2. Zbog provjere stanja X-ice i razine prava studenata na prehranu u realnom vremenu nova kasa uslijed gubitka interneta prestaje s mogućnošću izdavanja računa. Trenutno ne postoji mogućnost izdavanja subvencioniranog računa bez aktivne internet veze.
  3. Studenti koji imaju privremene X-ice (žute) ukoliko nemaju evidentirani OIB u sustavu neće moći platiti obrok po subvencioniranoj cijeni bez obzira što imaju dovoljnu razinu prava. OIB je nužan podatak za izdavanje subvencioniranog računa na prehranu. Takvi studenti trebaju se javiti vlastitoj matičnoj ustanovi koja je izdala X-icu za ažuriranje podataka.

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!