svjetionik.scri.hr

TEHNOLOGIJA: Pojačanje u ugostiteljstvu, u SCRI- u predstavljen robot BellaBot koji poslužuje

U Caffe baru Akvarij i restoranu Kampus predstavljen je robot za posluživanje BellaBot, a kojeg je osmislila tvrtka Pudu iz Kine. Riječ je o robotu superiornih interaktivnih sposobnosti, inovativnog bioničkog dizajna, ali i simpatičnog izgleda.

Sve je više restorana u kojima su svoje mjesto pronašli upravo ovakvi automatizirani strojevi i već sada rade shakeove, salate, okreću meso za hamburgere, pripremaju pizze…Nedavno je u Zagrebu otvoren restoran u kojem kuhaju isključivo roboti, a jelo na stol stiže za svega 15 minuta.

– BellaBot je najpopularniji robot ove tvrtke, služi kao dostava za hranu i piće odnosno rekli bi ispomoć u kuhinji. Stroj je autonoman, ima senzore i reagira na prepreku. Po kupnji prilagođavamo ga za objekt u kojem bi “radio”. U Hrvatskoj BelluBot možete vidjeti na bezinskim pumpama lanca Marche, rekao nam je Filip Domijanić, iz tvrtke koja za Hrvatsku distribuira ove strojeve.

Odgovor je to tehnologije na mnoge izazove u ugostiteljstvu suvremenog doba, a jedan od njih je svakako i nedostatak pomoćne radne snage.

Ravnatelj SCRI –ija mr. Dinko Jurjević rekao je da Centar razmišlja o kupnji jednog ovakvog robota, a koji bi bio ispomoć u ugostiteljskom objektu, stoga se već dugo istražuje ova mogućnost.

-Ovo je samo prilika da se upoznamo sa specifikacijama i mogućnostima jednog ovakvog stroja u našem okruženju, rekao nam je ravnatelj Centra Dinko Jurjević. Kada je riječ o implementaciji novih stvari SCRI je po mnogo čemu posljednjeg desetljeća bio prvi. Sprovedeno je niz inovacija koje su kasnije postale dio zakonskih rješenja, naveo je dalje.

Stoga u tom kontekstu navodimo samo neka:

  • uvođenje solarnih kolektora u SN IGK –a
  • uveđenje optike
  • SCRI imao je prvi informatičke učionice
  • 2007. se započelo s mogućnošću elektronskog podizanja ugovora za rad preko Student servisa, a što je zakonska obveza postala 2019. godine
  • prvi od centara SCRI je započeo s opremanjem objekata s POS uređajima -najprije za kontaktno, a onda za beskontaktno plaćanje.
  • upotreba weba za naručivanje marendi, a kasnije je osmišljena i mobilna aplikacija za prehranu – za android i IOS
  • upotreba društvenih mreža za objavu studentskih poslova
  • otvaranje posebnog kanala za smještaj onih studenata koji nisu ostvarili pravo na studentski dom
  • uvođenje cjelogodišnjeg hostela za studente i goste
  • 2013. je otvoren student shop – to je tada bila prva trgovina u sklopu Centra (lj.hlača, foto i video: l.listeš-čargonja)

Studentska prehrana

Student servis

Slobodno vrijeme

error: Sadržaj je zaštićen !!